FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LUXEMBOURG - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone i Europske unije porastao je tijekom drugog tromjesečja za 0,2 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata. U prvom ovogodišnjem tromjesečju stopa rasta u obje zone iznosila je 0,8 posto. Na godišnjoj razini desezonirani BDP porastao je u drugom tromjesečju u eurozoni i EU27 za 1,7 posto, nakon što su obje zone ostvarile 2,5-postotni rast tromjesečje ranije.

CANBERRA - Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick pozvao je danas europske i američke vlasti da suzbiju zaduženost da bi se riješila aktualna dužnička kriza, a upozorio je i na opasnost od jačanja protekcionizma. Ipak, istaknuo je i kako je prerano za posebnu akciju skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava. Zoellick smatra da je vrijeme za poticanje slobodne trgovine, upozorivši na rastući protekcionizam dok nacije pokušavaju riješiti problem svoje zaduženosti. „U Europi i dalje imamo suverene vlade koje moraju donositi odluke. Zaista je odgovornost svakog od tih suverenih entiteta da kaže kako se misli suočiti ne samo s kratkoročnim izazovima, često uz pomoć svojih središnjih banaka, nego i u srednjem, te dugome roku“, kazao je Zoellick novinarima u australskom glavnom gradu Canberri.

WASHINGTON - Globalne cijene hrane zadržale su se u srpnju blizu najviših razina u tri godine, priopćila je u ponedjeljak Svjetska banka, ukazujući istodobno na niske razine zaliha. Indeks cijena hrane koji izrađuje Svjetska banka porastao je u srpnju na godišnjoj razini za 33 posto, zadržavši se nadomak razina dosegnutih 2008., uz značajna poskupljenja kukuruza i šećera. "Tvrdokorno visoke cijene i niske zalihe hrane ukazuju na to da smo još uvijek u opasnoj zoni, a najugroženiji se najteže nose s takvom situacijom", upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick. Globalne zalihe i dalje su "alarmantno" niske, upozoravaju u Svjetskoj banci. Predviđaju također da će globalna proizvodnja žitarica u 2011/2012. godini porasti za tri posto u odnosu na procijenjenu proizvodnju u sezoni 2010/2011.

FRANKFURT - Europska središnja banka objavila je da je prošlog tjedna kupila obveznice članica eurozone za rekordne 22 milijarde eura u nastojanju da ublaži dužničku krizu koja je zaprijetila Italiji i Španjolskoj. ECB je u prvoj polovini kolovoza objavio da će nastaviti s provedbom programa otkupa obveznica, suspendiranom prije pet mjeseci, kako bi pomogao zemljama-članicama pogođenima snažnim oscilacijama na financijskom tržištu. Time je ukupni iznos koji je ECB dosada izdvojio za tu svrhu porastao na 96 milijardi eura. Po običaju banka nije navela čije je obveznice kupovala ali trgovci su prošlog tjedna kazali da intervenira kako bi poduprla talijanske i španjolske obveznice. Prethodni rekordni tjedni iznos otkupa iznosio je 16,5 milijardi eura i zabilježen je u prvom tjednu provedbe programa.

FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju za samo 0,1 posto u odnosu na tromjesečje ranije, po najnižoj stopi od prvog tromjesečja 2009., pokazali su podaci državnog ureda za statistiku. Dosad je njemačko gospodarstvo bilježilo snažan rast unatoč dužničkoj krizi u 17-članoj eurozoni. Destatis je pojasnio da je rast usporio zbog usporavanja osobne potrošnje i ulaganja u građevinskom sektoru. U prvom tromjesečju njemačko je gospodarstvo poraslo za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca zahvaljujući snažnom izvozu automobila i industrijskih strojeva. Taj je podatak revidiran naniže, s ranije procijenjenih 1,5 posto.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa Mol objavila je da je u drugom tromjesečju ostvarila neto dobit od 54 milijarde forinti (292 milijuna dolara) zahvaljujući snažnim rezultatima odjela za istraživanje i proizvodnju. U istom tromjesečju prošle godine grupa je zabilježila gubitak od 43,2 milijarde forinti (200 milijuna dolara) ali je u prva tri ovogodišnja mjeseca njezina neto dobit iznosila 92,7 milijardi forinti (465 milijuna dolara). "Segment istraživanja i proizvodnje dao je glavni doprinos dobiti (u prvoj polovini godine) zahvaljujući povećanoj međunarodnoj proizvodnji i doprinosu zaradi", kazao je u poslovnom izvješću izvršni direktor tvrtke Zsolt Hernadi. U odjelu istraživanja i proizvodnje operativna dobit ako se izuzmu posebne stavke pala je na 74,4 milijarde forinti, s 87,5 milijardi u prvom tromjesečju, budući da je slabiji dolar djelomice amortizirao pozitivan utjecaj rasta cijena sirove nafte, stoji u Mol-ovu priopćenju. Neto prihodi iznosili su u drugom tromjesečju 1.298,4 milijarde forinti, u odnosu na 1.177,2 milijarde koliko su iznosili u prva tri mjeseca ove godine. U prošlogodišnjem drugom tromjesečju grupa je ostvarila neto prihode u iznosu 1.053,8 milijardi forinti.

LONDON - Tvrtka Shell je potvrdila kako iz pukotine u njezinu naftovodu u Sjevernom moru i dalje istječe nafta iako su gubici sada puno manji, no i dalje se radi o najtežem incidentu u blizini Velike Britanije u posljednjih deset godina. "Istjecanje se smanjilo na manje od dva barela dnevno" kazao je za BBC Glen Cayley, tehnički direktor u europskom odjelu za istraživanja i proizvodne aktivnosti. Shellove informacije pojavile su se u trenutku dok je naftni gigant Royal Dutch Shell izložen snažnim kritikama udruga za zaštitu okoliša zbog pomanjkanja transparentnosti. Prošle je subote otkriveno da je curenje na polju Gannet, koje je u suvlasništvu Shella i Exxon Mobil Corp i koje leži 180 kilometara od škotske luke Aberdeena, započelo dva dana prije nego su to vlasti ili Shell priznali. Kompanija još nije dala procjenu o tome kad će se pukotina zatvoriti.

MOSKVA - Rusija je u utorak prvi put predstavila javnosti Suhoj T-50, novi lovac pete generacije proizveden u suradnji s Indijom, u prigodi otvorenja međunarodnog aeronautičkog sajma MAKS koji se održava u predgrađu Moskve. "Zrakoplov T-50 je nova baza za proizvodnju zrakoplova nove generacije ne samo za rusko, nego i za indijsko ratno zrakoplovstvo", rekao je predsjednik ruske korporacije za proizvodnju aviotehnike (OAK) Mihail Pogosjan u prigodi otvorenja sajma. "Suradnja s Indijom na ovom projektu omogućuje Rusiji da proizvodi lovce pete generacije i za inozemno tržište", dodao je, prenosi agencija Ria Novosti. Svaka letjelica stoji oko 100 milijuna dolara, po procjenama stručnjaka koje prenosi tisak.

LONDON - Euro je blago oslabio prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da je slabi gospodrski rast Njemačke i eurozone u drugom tromjesečju potpirio strah od usporavanja. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 1,4392 dolara. Bio je u minusu i prema švicarskom franku, i to 0,8 posto, kliznuvši na 1,1238 franaka. Dolar je također bio u minusu prema franku, oslabivši 0,3 posto na 78,17 centima. Pozornost tržišta sada je usmjerena na današnji sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na kojem bi dvoje državnika trebalo raspravljati o mogućem rješenju za dužničku krizu u zoni primjene jedinstvene europske valute. Analitičari procjenjuju da bi euro mogao ojačati ako njemačka kancelarka i francuski predsjednik naprave korak u smjeru fiskalne unije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagače na europskim tržištima dionica razočarao je u utorak slabašan njemački rast u drugom tromjesečju pa je okopnila i nada da će njemačko-francuski sastanak na vrhu uroditi rješenjem europske dužničke krize. Indeks Frankfurtske burze DAX bio je na najvećem gubitku, oslabivši 2,4 posto na 5.880 bodova. Pariški CAC kliznuo je 1,9 posto na 3.177 bodova a londonski Ftse 1,2 posto, spustivši se na 5.286 bodova. Najveći gubitnici na burzama u utorak su bila njemačka poduzeća, ponajprije proizvođač kamiona MAN i proizvođač automobila BMW, u minusu 5,3 odnosno 3,1 posto. Značajniji pad vrijednosti, od 2,4 posto, zabilježio je i industrijski konglomerat Siemens. Bankovni sektor također je bio na gubitku, u prosjeku 1,2 posto. Pritom je Societe Generale oslabio 0,9 posto a Deutsche Bank 2,2 posto. Talijanske banke odudarale su od trenda, poduprte ECB-ovom kupovinom talijanskih obveznica. Tako je Intesa SanPaolo ojačala jedan a Medio Banca 2,5 posto.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, treći dan zaredom. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u blagom minusu, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji oslabile 0,3 posto. Južnokorejski Kospi indeks skočio je pak više od četiri posto dok su burzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu ojačali oko 0,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu oko jedan posto. No, dobici na azijskim burzama nisu jutros snažni jer su ulagači ipak oprezni uoči današnjeg sastanka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel. Od sastanka u Parizu očekuju se nove naznake rješavanja dužničke krize u eurozoni.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer su ulagači Googleovu ponudu za preuzimanje Motorole i niz drugih akvizicija protumačili kao signal za povratak na tržište, nakon nedavne rasprodaje dionica. Dow Jones indeks ojačao je 213 bodova, ili 1,90 posto, na 11.482 boda, dok je S&P 500 skočio 2,18 posto, na 1.204 boda, a Nasdaq indeks 1,88 posto, na 2.555 bodova. Rast cijena dionica treći dan zaredom, što nije zabilježeno već šest tjedana, ponajviše se zahvaljuje Googleovoj ponudi 12,5 milijardi dolara za kupnju Motorola Mobilitya. Cijena dionice tog proizvođača mobitela skočila je čak 55,8 posto, dok je dionica internetskog diva pojeftinila 1,2 posto jer je to dosad najveća Googleova akvizicija. Osim Motorole, znatno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača mobitela. Uz to, gotovina na računima američkih kompanija dosegnula je rekordne razine otkako je završila recesija. Prema podacima Standard & Poor'sa, krajem ožujka tvrtke iz S&P 500 indeksa nagomilale su na računima 963 milijarde dolara, pa se ulagači nadaju novim akvizicijama.

(Hina) xggo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙