FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

ZAGREB - Prosječni dnevni promet na globalnom tržištu valuta dosegnuo je u travnju ove godine 4.710 milijardi dolara, što pokazuje da valute i dalje privlače investitore kao i da ta klasa imovine dobiva na važnosti unatoč neizvjesnom gospodarskom stanju. Ta procjena agencije Dow Jones, koja premašuje procjenu Banke za međunarodna poravnanja (BIS) navedenu u "Izvješću za 2010." od 3.980 milijardi dolara, uzima u obzir službene podatke središnjih banaka iz Australije, Japana, Singapura, SAD-a, Kanade i Britanije. Ona uključuje i procjene o vrijednosti trgovanja valutama u ostatku svijeta, izrađene na temelju prethodnih BIS-ovih godišnjih podataka. Kako navodi Reuters, u šest mjeseci do kraja travnja, dva su svjetska najveća tržišta za trgovanje valutama, London i New York, ostvarila snažan rast trgovine valutama. Prema podacima Bank of England, prosječni dnevni promet na valutnom tržištu u Britaniji skočio je u tom razdoblju za 23 posto, na rekordnih 2.191 milijardu dolara. A po podacima Feda, u New Yorku je promet na valutnom tržištu ojačao 3,4 posto u odnosu na zadnje brojke iz listopada, na 798,7 milijardi dolara.

LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima pao na novu rekordno nisku razinu u odnosu na švicarski franak jer ulagači ne vide naznake skorog dogovora u SAD-u u vezi povećanja razine zaduživanja države. Dolar se tako nakratko spustio na novu rekordno nisku razinu od 0,7997 franaka. Potom se stabilizirao na 0,8030 franaka, no i dalje je na dnevnom gubitku od 0,4 posto. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, konkurentskom sigurnom utočištu. Spustio se tako na 77,88 jena, najnižu razinu od sredine ožujka. Slabljenje dolara prema drugim valutama potaknulo je pak jačanje eura za jedan posto prema dolaru, na najvišu razinu u tri tjedna od 1,4520 dolara. Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da bi izostanak povećanja limita zaduživanja SAD-a mogao ozbiljno naštetiti gospodarstvu, čime je potaknuo daljnje prodaje dolara. "Ne postoje naznake da će dogovor demokrata i republikanaca biti brzo okončan. Tržište postaje sve nervoznije oko tog pitanja koje bi trebalo biti riješeno do 2. kolovoza", rekao je valutni strateg You-Na Park iz frankfurtskog Commerzbanka,

ZUERICH - Švicarska banka Credit Suisse vjerojatno će objaviti mjere štednje, koje uključuju i ukidanje od 1.500 do 2.000 radnih mjesta, pišu u utorak švicarski mediji, ne navodeći pritom izvor informacija. Neue Zuercher Zeitung (NZZ) objavio je da će te mjere Credit Suisse vjerojatno najaviti u četvrtak prilikom objave svojih tromjesečnih rezultata poslovanja. Švicarski list Handelszeitung već je 15. lipnja objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da Credit Suisse namjerava ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta u odjelu investicijskog bankarstva, poglavito u Sjedinjenim Državama, ali i u Švicarskoj, zbog slabije aktivnosti klijenata. Glasnogovornik Credit Suissea, koji je u odjelu investicijskog bankarstva krajem prvog tromjesečja imao 20.800 zaposlenih, odbio je komentirati napise lista NZZ.

ZUERICH - Švicarski bankovni div UBS izvijestio je u utorak o padu neto dobiti u drugom tromjesečju za 49 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pripisuje snažnom švicarskom franku koji nagriza dobit i padu prihoda zbog gospodarskih neizvjesnosti. Neto dobit UBS-a u proteklom je tromjesečju iznosila 1,015 milijardi franaka (874,8 milijuna eura), u usporedbi s 2,005 milijardi franaka u istom razdoblju lanjske godine. Prilikom objave tromjesečnih poslovnih rezultata banka je upozorila da vjerojatno neće ostvariti ranije zacrtanu dobit prije oporezivanja od 15 milijardi franaka godišnje u razdoblju do 2014. Banka sa sjedištem u Zuerichu također je najavila da će u sljedeće dvije do tri godine umanjiti troškove za 1,5 do dvije milijarde franaka. Očekuju da će ih takav potez primorati da u drugoj polovini ove godine ubilježe značajne troškove povezane s restrukturiranjem.

BRUXELLES - Europska komisija u utorak je odobrila kineskom proizvođaču računala Lenovo akviziciju njemačkog lanca trgovina elektroničkom robom Medion. Akvizicija, koja procjenjuje tvrtku Medion na čak 900 milijuna dolara, najveća je akvizicija te kineske kompanije nakon što je preuzela poslovanje IBM-a s osobnim računalima prije šest godina. Nakon dovršetka transakcije kojom Lenovo želi ojačati prisustvo u Europi, kombinirana tvrtka imat će 7,5 posto udjela na zapadnoeuropskom tržištu osobnih računala. Komisija je ocijenila da akvizicija neće naštetiti slobodnoj tržišnoj utakmici. "EK je ocijenila da su kombinirani tržišni udjeli Lenova i Mediona uglavnom umjereni i da će čitav niz vjerodostojnih konkurenata ostati aktivan u segmentu tih proizvoda", navodi se u priopćenju Komisije.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙