FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju porastao za 1,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je tamošnje ministarstvo trgovine. Najveće svjetsko gospodarstvo u drugom je tromjesečju slabije raslo nego se očekivalo, uslijed slabe osobne potrošnje koju je pogodio rast cijena benzina. Ekonomisti su očekivali da će rast u drugom tromjesečju iznositi 1,8 posto. Ministarstvo je također oštro revidiralo naniže podatke o rastu u prvom tromjesječju. Prema revidiranim podacima rast BDP-a u tom je razdoblju iznosio 0,4 posto, dok je u prvotno objavljenim podatcima rast procijenjen na 1,9 posto. Osobna potrošnja, na koju otpada oko 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti, oštro je usporila u drugom tromjesečju, zabilježivši rast od svega 0,1 posto. To je najniži rast od završetka recesije u SAD-u prije dvije godine. U prvom je tromjesečju potrošnja porasla za 2,1 posto. Osim toga, ministarstvo je revidiralo naniže i stopu rasta u četvrtom tromjesečju prošle godine, na 2,3 posto, s prethodno procijenjenih 3,1 posto. To ukazuje da je najveće svjetsko gospodarstvo počelo usporavati i prije utjecaja visokih cijena benzina te poremećaja u opskrbnom lancu nakon katastrofe u Japanu.

LONDON/NEW YORK - Švicarski franak na međunarodnim je tržištima dosegnuo rekordno visoku razinu prema dolaru i euru, nastavljajući višetjedni uzlet kako se ulagači okreću sigurnim utočištima. Dolar se tijekom dana spustio na rekordno nisku razinu od 0,78991 švicarskih franaka te se zatim blago oporavio na 0,79139 franaka, bilježeći na dnevnoj razini gubitak od 1,3 posto. Njegovo slabljenje ubrzali su novi podaci o rastu američkog BDP-a u drugom tromjesečju ispod očekivanja. Osim toga, američka vlada oštro je revidirala stopu rasta BDP-a za prvo tromjesečje na 0,4 posto, s prvotno objavljenih 1,9 posto. Bojazni da bi se SAD mogao naći na rubu bankrota ako se ne podigne limit za državno zaduživanje do krajnjeg roka 2. kolovoza, do kada republikanci i demokrati moraju postići dogovor, povećavaju potražnju za sigurnijim utočištem frankom. Euro se također spustio na rekordno nisku razinu od 1,13131 franka, nakon čega se stabilizirao na 1,13470 franaka, te bio na dnevnom gubitku od 1,2 posto. Euro pritišću bojazni da novi paket pomoći za Grčku neće biti dovoljan da spriječi širenje dužničke krize u eurozoni na druga veća gospodarstva. Dodatni uteg bila je nova odluka agencije Moody's o razmatranju snižavanja kreditnog rejtinga Španjolske. Dolar je oslabio 0,7 posto prema jenu na 77,2 jena, nakon najniže razinu u četiri mjeseca.

LONDON - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) odlučila je na zahtjev dioničara proširiti svoje djelovanje na zemlje južnog i istočnog Mediterana, priopćeno je iz EBRD-a. Preporuke Upravnog odbora koje se odnose na Egipat, Maroko, Tunisa i Jordan bit će upućene bančinom odboru guvernera, zajedno s nekoliko drugih odluka koje su usmjerene osiguranju brzog početka djelovanja u proširenoj regiji. Guverneri će imati rok od dva mjeseca za odluku hoće li ih prihvatiti ili odbiti, nakon čega će neke prijedloge morati ratificirati dioničari. Međunarodna zajednica pozvala je EBRD da sudjeluje u gospodarskom odgovoru na južnom i istočnom Mediteranu, pozivajući ga da iskoristi svoje 20-godišnje iskustvo u pružanju potpore u gospodarskoj preobrazbi zemalja u srednjoj i istočnoj Europi, kao i u Srednjoj Aziji nakon pada komunizma. Ako dioničari, koje čine 61 država i dvije međunarodne organizacije, pristanu na proširenje geografskog područja djelovanja EBRD-a, cilj banke bit će ponajprije promovirati razvoj privatnog sektora. Po vlastitim izračunima, EBRD bi u konačnici mogao ulagati godišnje do 2,5 milijarde eura u tu regiju, a da ne traži dodatna sredstva od dioničara.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙