FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svjetskog gospodarstva do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) ispunila je u srijedu obećanje da će bankama staviti na raspolaganje neograničeni iznos kredita kako bi stabilizirala financijski sustav uzdrman dužničkom krizom. ECB je bankama, ukupno njima 114, koje su uputile odgovarajući zahtjev posudila 49,75 milijardi eura. Krediti su odobreni na, neuobičajeno dugo razdoblje, šest mjeseci, što bankama pruža sigurnost da neće ostati bez novca. Iznos kredita viši je no što su neki analitičari očekivali. Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet najavio je tu mjeru prošli tjedan u kontekstu previranja na tržištima zbog dužničke krize u Europi i sumnji u nastavljeni rast svjetskog gospodarstva.

LONDON - Cijena barela sirove nafte poskočila je u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 105 dolara za barel nakon što je američka središnja banka obećala da najmanje iduće dvije godine neće podizati ključne kamatne stope, što je pritisnulo dolar i zakočilo strmoglavi pad cijena nafte. Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u rujnu porasla je za 2,89 dolara na 105,46 dolara, nakon što je dan ranije nakratko kliznula na 98,70 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 2,41 dolar i iznosila je 81,71 dolar, nakon što se u utorak spustila i na 79,30 dolara za barel. OPEC je u međuvremenu objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 101,53 dolara, što znači da je bila 84 centa niža nego dan ranije.

LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je u srijedu da bi se rast globalne potražnje za naftom mogao više nego prepoloviti ako rast globalnog gospodarstva bude u 2012. sporiji nego što se očekuje. "Razabravši formiranje olujnih oblaka u gospodarstvu, napravili smo procjene i na temelju scenarija slabijeg rasta svjetskog gospodarstva, od tri posto. Po tom će scenariju rast potražnje za naftom u 2012. biti više nego prepolovljen, na samo 600.000 barela dnevno", istaknula je agencija u mjesečnom izvješću. Prognoza ovogodišnjeg rasta potražnje za naftom snižena je na 1,2 milijuna barela dnevno, zbog visokih cijena nafte i usporavanja gospodarskog rasta, ističu u IEA-i.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je od ministra financija i ministrice za proračun da smisle dodatne mjere kojima bi se srezao proračunski manjak. Od ministra financija Francoisa Baroina i ministrice za proračun Valerie Pecresse zatražio je da za sastanak, zakazan za 17. kolovoza, iznesu načelne prijedloge o ubrzanom rezanju proračunskog manjka. Mjere bi potom trebale biti i službeno usvojene 24. kolovoza. "Bez obzira na utjecaj neizvjesnosti u svijetu, objavu agencije Standard & Poor's o sniženju američkog kreditnog rejtinga, nervozu tržišta i sve druge vanjske parametre, poduzet ćemo potrebne mjere za smanjenje manjka", kazao je novinarima nakon sastanka ministar Baroin. Francuska ima najviši dug u skupini šest članica eurozone s najvišim kreditnim rejtingom 'AAA'. Pariz se obvezao da će sniziti manjak na 4,6 posto BDP-a u idućoj godini, te na tri posto u 2013. U 2010. manjak je iznosio 7,1 posto BDP-a, a u ovoj godini procijenjen je na 5,7 posto BDP-a. Francuski javni dug znatno je iznad preporučenih 60 posto BDP-a za članice eurozone i iznosit će ove godine oko 85 posto BDP-a.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙