FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima valuta zbog naznaka napretka u pregovorima o paketu pomoći Grčkoj, u kojem bi sudjelovali i privatni kreditori, no ulagače je donekle uznemirila mogućnost proglašenja djelomičnog stečaja Grčke. Euro je poskočio prema dolaru za 0,7 posto, na 1,4319 dolara, nakon što je u javnost procurio nacrt dokumenta sa summita EU-a koji se referira na odobravanje zajmova iz Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) i omogućavanje tom fondu da intervenira. Dolar je, pak, bio na manjem gubitku prema jenu, od 0,1 posto, te se njime trgovalo po 78,70 jena. Pred današnji izvanredni summit nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager izjavio je da kratkoročni ili djelomični stečaj Grčke ostaje otvorenom mogućnosti. Izvori iz EU-a kazali su da je Europska središnja banka, koja je dosad bila glavna prepreka za donošenje sveobuhvatnog rješenja za grčku dužničku krizu, sada spremna dopustiti njen djelomičan bankrot.

LONDON - Privatni proizvodni i uslužni sektor eurozone u srpnju je zabilježio najslabiji rast aktivnosti u posljednje dvije godine, što se pripisuje padu inozemne potražnje i dužničkoj krizi, objavila je londonska tvrtka Markit. Preliminarni indeks PMI za sektor usluga 17-člane eurozone, koji izrađuje ta tvrtka za istraživanje i prikupljanje podataka, u srpnju se spustio na 51,4 boda, najnižu razinu od rujna 2009. U lipnju je iznosio 53,7 bodova. Sličan pad zabilježen je i kod indeksa PMI za sektor proizvodnje u eurozoni. U srpnju se spustio na 50,4 boda, s lipanjska 52 boda, i također je na najnižoj razini od rujna 2009. Skupni indeks PMI za eurozonu, koji kombinira podatke iz sektora usluga i proizvodnje, u srpnju je tako smanjen na 50,8 bodova, nasuprot 53,3 boda u prethodnom mjesecu. Taj indeks često služi kao smjernica za gospodarski rast, a u Markitu kažu da bi, ako se indeksi zadrže na sadašnjim razinama, to značilo da gospodarskog rasta neće biti u trećem tromjesečju.

TOKIO - Japan je u lipnju, prvi put u tri mjeseca, ostvario višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni, budući da se izvoz počeo oporavljati nakon poremećaja proizvodnje uzrokovanog potresom i tsunamijem u ožujku, objavila je japanska vlada. Japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, oporavlja se brže od očekivanja i u prošlom je mjesecu ostvarilo neočekivani trgovinski višak od 70,7 milijardi jena (898 milijuna dolara), izvijestilo je ministarstvo financija. U lipnju je japanski izvoz iznosio 5.780 milijardi jena. U odnosu na isti mjesec prošle godine smanjen je tako za 1,6 posto, ali je na mjesečnoj razini uvećan 5,4 posto. Ukupni je uvoz porastao na mjesečnoj razini za 9,8 posto, na 5.710 milijardi jena, što se pripisuje višim cijenama nafte i drugih sirovina. Japan je ostvario 1,2-postotni rast izvoza u Kinu, te osampostotni u EU, dok je izvoz u Sjedinjene Države pao za 6,1 posto. Podaci ukazuju na oporavak u teško pogođenom automobilskom sektoru, budući da se proizvodnja i isporuke počinju oporavljati.

STOCKHOLM - Snažna potražnja za mobilnom širokopojasnom bežičnom opremom podigla je prihode od prodaje švedskog Ericssona u drugom tromjesečju ove godine, no troškovi restrukturiranja i dalje pritišću njegovu dobit. Ericsson je danas objavio kako je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvario 3,2 milijarde švedskih kruna neto dobiti (490 milijuna dolara), što je 59 posto više nego u istom razdoblju lani. Taj rezultat uključuje i troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi kruna, uglavnom povezan s otpuštanjem zaposlenika u Švedskoj. Kompanija je objavila da je nakon pregovora sa švedskim sindikatima u lipnju trošak programa restrukturiranja dosegnuo 3 milijarde kruna, odnosno milijardu više nego se ranije procjenjivalo. Prihodi od prodaje, pak, porasli su 14 posto, na 54,8 milijardi kruna.

HELSINKI - Finski proizvođač mobilnih telefona Nokia u četvrtak je objavio da je drugo tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 368 milijuna eura, dok je u istom razdoblju lani ostvario dobit od 273 milijuna eura. Negativni rezultat uglavnom se pripisuje padu prihoda koji su u proteklom tromjesečju smanjeni za sedam posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, na 9,3 milijarde eura. Nokiju je prvi put u isporukama pametnih telefona nadmašio Apple. Finski proizvođač u proteklom je tromjesečju prodao 16,7 milijuna pametnih telefona, nasuprot američkoj korporaciji Apple koja je prodala 20,3 milijuna iPhonea u istom tromjesečju. Nokia očekuje da će njezin program smanjenja troškova omogućiti uštede tvrtki u visini milijarde eura od 2013. godine.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙