FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet -ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji u 17-članoj eurozoni u lipnju je porastao za 0,9 posto na mjesečnoj razini, a u Europskoj uniji za 0,7 posto, objavio je europski ured za statistiku Eurostat. U svibnju je pak obujam prometa u maloprodaji u obje zone smanjen za 1,3 posto u usporedbi s mjesecom ranije. Na godišnjoj razini, u lipnju je promet smanjen 0,4 posto u eurozoni, te 0,2 posto u 27-članom EU. Među zemljama članicama za koje postoje raspoloživi podaci, na mjesečnoj je razini promet u maloprodaji porastao u četrnaest zemalja, smanjen je u njih šest, a ostao nepromijenjen samo u Irskoj. Najizrazitiji rast prometa u maloprodaji u lipnju je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen u Njemačkoj (6,3 posto), Latviji (3,3 posto) i Švedskoj (tri posto), a najveći pad u Rumunjskoj (1,3 posto) i Belgiji (jedan posto). U odnosu na lipanj 2010. obujam prometa u maloprodaji je pao u dvanaest zemalja, a porastao u devet. Najveći pad na godišnjoj razini zabilježile su Španjolska, od 8,3 posto, Rumunjska, od 8,2 posto, te Portugal, od 5,9 posto. Najizrazitiji rast prometa imali su Luksemburg (12,4 posto), Litva (7,1 posto) i Latvija (5,4 posto).

BRUXELLES - Europska unija iskazala je u srijedu podršku Italiji i Španjolskoj koje su izložene udaru na financijskim tržištima, no ustvrdila je da ulagači sumnjaju hoće li eurozona moći prevladati probleme sa svojim državnim dugovima. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da rast prinosa na talijanske i španjolske obveznice na najviše razine u 14 godina predstavlja razlog za duboku zabrinutost, no da to ne odražava pravo stanje trećeg i četvrtog najvećeg gospodarstva eurozone. "Ustvari, napetosti na tržištima obveznica odražavaju rastuće zabrinutosti među ulagačima u vezi sistemskih kapaciteta eurozone da odgovori na širenje krize", kazao je Barroso u priopćenju. Pozvao je zemlje članice da ubrzaju u svojim parlamentima usvajanje mjera za suzbijanje krize koje su dogovorene na summitu 21. srpnja kako bi se zaustavilo širenje krize iz Grčke, Irske i Portugala, koji su dobili pomoć iz zajedničkog paketa EU-a i MMF-a, na veća gospodarstva eurozone. Ni on, kao ni povjerenik EU-a za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn nisu, međutim, ponudili nikakve hitne korake za suzbijanje krize, koja se u punoj snazi vratila manje od dva tjedna nakon izvanrednog summita EU-a.

MILANO - Talijanska bankovna grupa UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke, u srijedu je objavila da je u prvih šest mjeseci gotovo udvostručila neto dobit u usporedbi s godinom ranije, na 1,32 milijarde eura. Neto dobit je u prvom polugodištu uvećana za 97,5 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. U drugom je tromjesečju, pak, bančina neto dobit dosegnula 511 milijuna eura, što je čak tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, ali i 37 posto niže u odnosu na prethodno tromjesečje. Na poslovni rezultat negativno je utjecao gubitak od 105 milijuna eura vezan uz grčke državne obveznice. Ukoliko se izuzme ta stavka, neto dobit bi u prvom polugodištu dosegnula 1,42 milijarde eura, a u drugom tromjesečju 616 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Indeksi na europskim burzama u srijedu su nastavili padati, pod pritiskom slabljenja bankovnih dionica, dok ulagače sve više brine situacija u globalnom gospodarstvu. Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 1,89 posto, na 5.610 bodova, frankfurtski DAX za 2,45 posto, na 6.630 bodova, a pariški CAC za 2,14 posto, na 3.447 bodova. Veće gubitke pretrpio je europski bankovni sektor, predvođen francuskom bankom Societe Generale, čije su dionice oslabjele više od sedam posto nakon što je upozorila da možda neće ostvariti ciljanu dobit u 2012. Ne njezine rezultate u drugom tromjesečju negativno je utjecao otpis u visini 395 milijuna eura povezan s izloženošću grčkom dugu. Ipak, dionice talijanskih banaka nadoknadile su dio gubitaka nakon objave boljih od očekivanja podataka iz talijanskog uslužnog sektora u srpnju. Dionice Unicredita, snažno pogođene u posljednje vrijeme, ojačale su pet posto, nakon što je najveća talijanska banka izvijestila o boljim od očekivanih rezultatima poslovanja u drugom tromjesečju. Ulagači će dalje za nove smjernice pratiti pozorno i najnovije podatke s američkog tržišta rada, uoči objavljivanja ključnog izvješća o zaposlenosti u petak.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙