FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BENGAZI

Libijski pobunjenici objavili su u subotu da su krenuli u akciju za zauzimanje obalnog naftnog grada Brege, no napreduju sporo jer su snage Moamera Gadafija minirale prilaze gradu. "Snage se kreću na svim frontama oko Brege. Napadamo s triju strana", rekao je glasnogovornik pobunjenika Mohamad Zavavi. Borbe na istočnoj fronti tjednima su u slijepoj ulici na prilazima Bregi, oko 750 kilometara istočno od Tripolija. Zavavi je rekao da su pobunjenici nadomak grada i da vjeruju da bi ga mogli zauzeti. "To bi moglo biti vrlo skoro, ali ne želimo da ikoga izgubimo pa napredujemo sporo ali sigurno", rekao je. U međuvremenu u Misratu je sletio katarski zrakoplov sa streljivom za pobunjenike. "Zrakoplov je istovario šest kamioneta sa streljivom", rekao je jedan neimenovani izvor. Pobunjenici se žale da im nedostaje oružja i streljiva da bi brže napredovali prema glavnom gradu. Francuska im također zračnim putem šalje oružje.

KABUL

Zapadne snage u Afganistanu pokrenule su istragu pada helikoptera u kojem je poginulo 30 američkih vojnika, sedmorica Afganistanaca i prevoditelj, što je najsmrtonosniji pojedinačni incident od početka rata. Odgovornost za pad helikoptera preuzeli su talibani. Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako se vjeruje da je helikopter oboren. Pentagon i ISAF objavili su tijekom noći da se uzrok pada helikoptera istražuje. Incident se dogodio dva tjedna nakon što su zapadne snage počele predaju vlasti afganistanskim postrojbama i policiji, što bi trebalo biti dovršeno do kraja 2014. Helikopter Chinook se srušio u središnjoj pokrajini Wardak, zapadno od Kabula, u petak navečer. Među poginulim Amerikancima bili su i pripadnici specijalnih mornaričkih snaga SEAL Team 6, postrojbe koja je ubila Osamu bin Ladena u svibnju u Pakistanu.

LONDON

Prosvjednici su u sjevernom Londonu u subotu navečer napali policiju i zapalili dva policijska automobila i jedan autobus, bijesni zbog smrti jednog muškarca koji je ubijen u razmjeni vatre s policijom ranije ovaj tjedan. Neredi su počeli kada se dvjestotinjak osoba okupilo tijekom večeri ispred policijske postaje u Tottenhamu. Policija je priopćila da su na policajce u ophodnji bacane boce, te da su prosvjednici izgurali jedno policijsko vozilo nasred ulice i potom ga zapalili. Nakon toga napadnute su i specijalne postrojbe koje su poslane na mjesto događaja. Jedan policajac je u bolnici, a još su sedmorica lakše ozlijeđena.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙