FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 24. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

OSLO - Osumnjičenik uhićen nakon pokolja na norveškom otoku Utoya u subotu je priznao da je pucao, a policija je utvrdila da se eksploziv detoniran u središtu Osla nalazio u vozilu. Dužnosnik norveške policije Sveinung Sponheim u subotu je izjavio da je utvrđeno da se eksploziv detoniran u središtu Osla u petak nalazio u jednom vozilu te da je osumnjičeni za pokolj na otoku Utoya u okolici Osla priznao da je pucao. Sponheim je napomenuo da sada istražitelji nastoje utvrditi je li na otoku postojao i drugi napadač, kako sugeriraju neki očevici. On je rekao kako policija još nije "potpuno sigurna" da je uhićeni sam izvršio napade u kojem su život izgubile najmanje 92 osobe. "Ne mogu ni potvrditi i opovrgnuti da je umiješano više osoba", rekao je Sponheim. "Osumnjičeni se predao po dolasku policije bez pružanja otpora. Pri uhićenju nije ispaljen niti jedan metak", rekao je dužnosnik norveške policije i dodao da motivi napadača, kojeg se smatra odgovornim i za napad u Oslu, još uvijek nisu poznati, izvijestila je agencija AFP. Broj žrtava pokolja na Utoyi mogao bi se povećati jer se četiri ili pet osoba smatra nestalima, a u potragu za mogućim preostalim žrtvama noćas će se uključiti i mini-podmornica. Premijer Jens Stoltenberg u subotu je rekao da policija nije preporučila podizanje razine pripravnosti na terorizam unatoč toga što još nisu poznate sve činjenice oko bombaškog napada u Oslu i napada na otoku Utoya.

RIGA - Latvijci su u subotu na referendumu u velikoj većini glasovali za prijevremeno raspuštanje parlamenta, pokazali su prvi rezultati glasovanja. Rezultati koje je na svojim interentskim stranicama objavilo latvijsko Središnje izborno povjerenstvo pokazali su da je na 409 od 1028 birališta 94,7 posto onih koji su glasovali, odnosno 164.247 glasača, podržalo raspuštanje parlamenta. "Ukupni odaziv na referendum je bio dobar", rekao je predsjednik izbornog povjerenstva Arnis Cimdars na konferenciji za tisak. Referendum će dovesti do održavanja prijevremenih izbora u rujnu. Raspuštanje parlamenta zatražio je 28. svibnja bivši predsjednik Valdis Zatlers, nakon što je Z

astupnički dom odlučio ukinuti imunitet zastupniku osumnjičenom za korupciju.

PEKING - U sudaru dvaju brzih vlakova u kineskoj istočnoj pokrajini Zhejiang u subotu poginulo je najmanje 32-oje putnika, objavili su državni mediji. Nesreća se dogodila na mostu u blizini grada Wenzhou. Na prvi je vlak, zaustavljen vjerojatno zbog gubitka struje uzrokovanog udarom groma, naletio drugi vlak, objavila je službena novinska agencija Xinhua. U sudaru vlakova poginulo je više od 32-oje putnika, a najmanje 100 ih hospitalizirano. Ministarstvo željezničkog prometa naložilo je hitne provjere sigurnosti vlakova u zemlji. Vlada je potrošila milijarde dolara za poboljšanje željezničke mreže u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. No gradnja velike mreže pogođena je nizom skandala, uključujući i incidente u vezi sigurnosti u posljednjih nekoliko mjeseci. Troje dužnosnika našlo se u ovoj godini pod istragom za korupciju vezano za željeznice, izvijestili su lokalni mediji. U veljači je, primjerice, s položaja ministra željezničkog prometa smijenjen ministar Liu Zhijun zbog "ozbiljne disciplinske povrede". On je vodio ulaganja u željeznički sektor u prošlom desetljeću. U Kini se 2008. također dogodila velika željeznička nesreća, sa 72 poginulih i 416 ozlijeđenih, zbog sudara dvaju vlakova nakon što je jedan od njih također iskočio iz tračnica. Željeznička se mreža brzih vlakova u Kini ubrzano gradi te će s ovogodišnjih 8.358 kilometara do kraja iduće godine proširiti na 13.000. a do 2020. na 16.000 kilometara. U lipnju je za promet otvorena 1300 kilometara duga glavna linija između Pekinga i Šangaja, čija je gradnja stajala 23 milijarde eura.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙