FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: brad
ZAGREB, 16. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

POLMONT

Britanski par s 30-godišnjim bračnim stažem i krhkog zdravlja, osvojio je rekordni jackpot europske lutrije Euromillions od 185 milijuna eura, nakon čega svoju budućnost vide "sjajnom i zlatnom", kako su u petak rekli na konferenciji za tisak. Od kada su saznali za dobitak, ne mogu spavati, ispričala je 55-godišnja bolničarka Chris Weir, koja je zbog zdravstvenih tegoba prije tri godine prestala raditi. Ona i njezin suprug Colin (64), bivši snimatelj, također slabog zdravlja, primili su petak ček na 185 milijuna eura u mjestu Polmont, na istoku Škotske. Odlučili su da neće žuriti s odlukom kako potrošiti novac, iako planiraju svakom od svoje dvoje djece i sebi kupiti kuće i promijeniti auto. Najveća im je želja putovati, posebice u Španjolsku gdje će otići na utakmicu nogometnog kluba FC Barcelone. Prekriživši prave brojeve na listiću u utorak, Weirovi su se izravno uvrstili među 140 najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, deset mjesta iza Davida Beckhama, ali ispred Ringa Starra, prema popisu najbogatijih kojeg je objavio The Sunday Times.

BEČ

Najveće stranke u austrijskom parlamentu napokon su se dogovorile da će promjeniti dio teksta austrijske himne, a nova bi verzija mogla biti spremna do siječnja. Postojeći stih "ti si dom velikih sinova" vjerojatno će biti promijenjen u "dom velikih kćeri, velikih sinova". Političarke iz tri vodeće autrijske stranke su izjavile da će konačna verzija biti usvojena nakon savjetovanja sa stručnjacima. Tekst austrijske himne, na Mozartovu skladbu, napisala je 1947. godine Paula Preradović, unuka hrvatskog pjesnika Petra Preradovića. Inicijativu za promjenu teksta pokrenula Maria Rauch-Kallat, tada ministrica Narodne stranke, prije šest godina. Na zajedničkoj konferenciji za tisak glasnogovornice narodnjaka, socijaldemokrata i zelenih objavile su da će promjena biti provedena. Očekuje se da će parlament promjenu službeno odobriti tijekom jesenskog zasjedanja. "Naravno da postoje važnija ženska pitanja za rješavanje, ali ovo se odnosi na veliki simbol, našu saveznu himnu", rekla je glasnogovorica Zelenih Judith Schwetner. Anketa provedena među Austrijancima pokazala je da velika većina njih ne odobrava promjenu teksta himne.

VARŠAVA

Oko 300 egzorcista, svećenika i laika iz nekoliko zemalja Europe, Afrike te Indije od ponedjeljka do petka sudjelovalo je na kongresu u samostanu u Jasnoj Gori na jugu Poljske. Kongres egzorcista, koji se održava svake dvije godine, bio je posvećen "modi vampirizima u Europi i svijetu, shizofreniji i drugim mentalnim bolestima, okultizmu, spiritizmu i obmanama zla" u postupku istjerivanja zloduha iz opsjednutog, objavio je lokalni radio Jasna Gora. Kongres je bio zatvoren za medije, a sudionici su svećenici i laici koji surađuju u istjerivanju zloduha, rekao je otac Andrzej Grefkowicz, egzorcist iz Varšavske nadbiskupije. Na kongresu su bili i predsjednik Međunarodne udruge za istjerivanje zloduha, indijski svećenik Rufus Pereira te rektor Visoke teološke škole iz Beča Larry Hogan. U pavlinskom samostanu Jasna Gora čuva se slavna ikona Crne Gospe koja je u Poljsku donesena 1382. godine, moguće iz Bizanta ili s istoka. Mjesto je vrlo poznato marijansko svetište.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙