FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

KNIN - Na gospodarskom forumu "Europska unija - iskoristimo priliku za Hrvatsku" danas je u Kninu premijerka Jadranka Kosor istaknula kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvara nove perspektive hrvatskome gospodarstvu. Pozvala je sve u Hrvatskoj da se, kako je rekla, bez obzira na mnoge razlike, okupe oko onoga što nam je zajedničko, a to je prosperitet i razvitak Hrvatske. U tijeku je ostvarivanje projekta gospodarskog razvitka Hrvatske u koji je uloženo 14 milijarda eura, što se, po njezinim riječima, ne vidi dovoljno u javnosti. Istaknula je kako je u zadnje dvije godine u pregovorima s EU-om uklonjeno mnogo prepreka. Kao najteža dva pregovaračka poglavlja navela je 8. poglavlje - brodogradnju i 23. poglavlje - pravosuđe i ljudska prava. "Osmo poglavlje može nam poslužiti za iskustvo jer smo pitanje brodogradnje trebali početi rješavati ranije, ali nismo, pa smo to intezivirali u zadnje dvije godine", kazala je. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević rekao je na kako je najveći kapital Hrvatske pri ulasku u Europsku uniju njezin geopolitički položaj koji treba iskoristiti kao svoju priliku jer je Europska unija u problemima. Na gospodarskom forumu u Kninu sudjeluju predstavnici 65 hrvatskih tvrtaka i mnogi istaknuti gospodarstvenici.

ZAGREB - Uspješnost hrvatskih poduzetnika po županijama, mjerena sa šest izabranih financijskih pokazatelja, vrlo je različita, pri čemu poduzetnici Karlovačke županiji za 2010. godinu imaju sve najbolje pokazatelje po čak pet mjerila, među kojima i najveću neto dobit po zaposlenom od 20.382 kune, pokazuju podaci Financijske agencije. Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom neto dobiti (dobit minus gubici) po zaposlenom u 2010. godini, 14 županija bilježi neto gubitke, a sedam županija neto dobit po zaposlenom. Tako su najslabije rezultate imali u Sisačko-moslavačkoj županiji (neto gubitak od 44.812 kuna po zaposlenom), a najbolje u Karlovačkoj županiji (neto dobit od 20.382 kuna po zaposlenom). Prema pokazatelju produktivnosti rada, mjerenim ukupnim prihodima po zaposlenom, najslabije rezultate imali su u Ličko-senjskoj županiji, svega 363 tisuće kuna, a najbolje Grad Zagreb, 926 tisuća po zaposlenom u 2010. godini. Prema pokazatelju ukupne ekonomičnosti poslovanja, prihodi su bili veći od rashoda u devet županija, a u 12 županija nije se uspješno poslovalo jer su rashodi nadmašili prihode. Najbolju ekonomičnost imali su poduzetnici u Karlovačkoj županiji koji su na 100 kuna rashoda ostvarili 106,00 kuna prihoda. Najlošije su pak poslovali poduzetnici Sisačko-moslavačke županije koji su na uloženih 100 kuna ostvarili svega 93,18 kuna prihoda, navode iz Fine.

ZAGREB - Oko stotinjak na natječaju odabranih korisnika ovih je dana u Zagrebu, Splitu i Rijeci počelo testirati četvrtu generacije mobilnih mreža LTE u sklopu mreže Hrvatskog telekoma (HT), izvijestili su danas iz HT-a. LTE (Long Term Evolution) tehnologija omogućava i do deset puta veće brzine surfanja od dosadašnjih odnosno i do 150 Mbit/s u downloadu, što u Hrvatskoj do sada još nije bilo moguće. Spomenutih 100 korisnika, među kojima su i privatni i poslovni, za to testiranje HT je odabrao natječajem početkom srpnja ove godine, a LTE će testirati do kraja rujna ove godine. Iz HT-a napominju kako će komercijalnu upotrebu LTE-a omogućiti tijekom iduće godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u minusu, četvrti dan zaredom, a najviše se trguje dionicama HT-a i Končara Elektroindustrije. Crobex indeks oko podneva je iznosio 2.134 boda, što je 0,44 posto manje nego jučer. Crobex10 spustio se 0,55 posto, na 1.144 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 5,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u to doba. Dionicom HT-a ostvareno je do podneva 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj stagnira na 253 kune. Milijunski promet ostvaren je još samo dionicom Končara Elektroindustrije, a cijene joj je pala 0,82 posto, na 595 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju ponovno oslabila prema švicarskom franku, tako da je srednji tečaj franka na novoj rekordno visokoj razini od 6,74 kune. U odnosu na jučer utvrđenu tečajnu listu HNB-a tečaj franka je povećan za 0,91 posto, a na tjednoj je razini, u odnosu na tečajnicu uvrđenu u prošli petak, franak ojačao prema kuni za 3,55 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,743832 kune. Kuna je, u odnosu na jučer utvrđenu tečajnicu, oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema euru za 0,24 posto, američkom dolaru za 0,93 posto, a prema britanskoj funti za 0,69 posto. Na tjednoj razini pak kuna je blago ojačala prema euru, za 0,04 posto. Istodobno je na tjednoj razini oslabila prema dolaru za 0,40 posto i funti za 0,89 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,448562 kune, dolara 5,236984 kune i funte 8,564519 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙