FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Temeljni ciljevi fiskalne politike Hrvatske u idućem trogodišnjem razdoblju su smanjenje udjela proračunskih rashoda u bruto domaćem proizvodu (BDP), smanjenje deficita, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade na kojoj su usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2012.-2014. Vlada u tom dokumentu predviđa realan rast BDP-a u ovoj godini od 1,5 posto, ubrzanje na 2,5 posto u idućoj godini, na 3,5 posto u 2013. te u 2014. na 4,0 posto. Projekcije iz smjernica govore i o smanjenju deficita općeg proračuna sa 4,9 posto BDP-a u ovoj, na 3,8 posto u idućoj, potom 2,6 posto u 2013., a u 2014. godini očekuje se deficit od 1,8 posto BDP-a. Smjernice fiskalne politike temelje se na nastavku politike racionalizacije i štednje u svim segmentima, na sniženju deficita i smanjenju udjela javnog duga u BDP-u, ali uz zadržavanje socijalne pravednosti i socijalne osjetljivosti, istaknula je premijera Jadranka Kosor. Dokument o ekonomskoj i fiskalnoj politici u narednom trogodišnjem razdoblju rađen je u kontekstu očekivanja oporavka hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, oporavku europskog gospodarstva te u kontekstu završetka hrvatskih pregovora s EU.

ZAGREB - Monetarna i tečajna politika u potpunosti ostaje onakva kakva je bila i kakva jedina u ovakvim uvjetima osigurava stabilnost kako cijena, tako i financijskog sustava, ponovo ističu iz Hrvatske narodne banke reagirajući na iznova aktualizirane rasprave o kretanju tečaja kune prema euru i švicarskom franku i upite upućene HNB-u. Napominjući da je euro daleko najznačajnija valuta za hrvatsko gospodarstvo, iz HNB-a pojašnjavaju kako se odnos kune i eura na tečajnici HNB-a izračunava na temelju kupnji i prodaja deviza na hrvatskom deviznom tržištu prethodnoga dana. Dakle, to nije nekakva proizvoljna odluka HNB-a, nego rezultanta konkretnih kupoprodajnih transakcija. Iz središnje banke pritom naglašavaju da u ovom trenutku nema nikakvih fundamentalnih razloga za deprecijacijske pritiske budući da je deficit tekućeg računa platne bilance nizak, a priljev deviza od izvoza turističkih usluga visok. Vrijednost kune prema drugim stranim valutama, a u toj je grupi i švicarski franak, izračunava se na temelju odnosa eura i tih valuta na svjetskim deviznim tržištima, što je izvan utjecaja Hrvatske narodne banke. Podsjećaju kako je središnja banka prva i u više navrata upozoravala da krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima predstavljaju zaduživanje povećanog rizika.

ZAGREB - Sindikat prometnika vlakova Hrvatske upozorava da HŽ Infrastruktura "planira samovoljno" u idućoj godini potpuno obustaviti željeznički prijevoz putnika na dionicama Savski Marof - Kumrovec, Sirač - Virovitica i Pleternica - Našice, a iz HŽ Infrastrukture to opovrgavaju ističući da nije riječ o potpunoj obustavi već o neophodnom koraku zbog sigurnosti putnika. U pismu sindikata Saboru i Vladi kaže se kako se obustava namjerava realizirati ne temelju novog voznog reda. Sindikat upozorava na Zakon o željeznici koji propisuje da odluku o trajnoj obustavi javnog prijevoza može donijeti jedino Sabor, na prijedlog Vlade. U HŽ Infrastrukturi pak tvrde da ne namjeravaju nigdje potpuno obustaviti promet. Kako zbog gospodarske krize nisu osigurana financijska sredstva za održavanje svih pruga, iz sigurnosnih razloga odlučeno je privremeno obustaviti promet na prugama koje iziskuju velika materijalna ulaganja za održavanje prometa, a prihodi su bili minimalni, kažu u HŽ Infrastrukturi.

SPLIT - Predstavnici Brodosplit - Brodogradilišta i inozemnog brodara danas su potpisali pismo namjere za gradnju dva broda namjenjenih održavanju objekata na otvorenom moru, uz opciju gradnje još dva broda, po modelu 2+2, priopćila je danas služba za odnose s javnošću Brodosplita. Ovi bi se brodovi, kako je navedeno, gradili za europskog kupca, potpisivanje ugovora predviđeno je za jesen ove godine, a isporuka za kraj 2013. ili u 2014. godini. Riječ je o brodovima iz "off-shore" programa visoke složenosti kakve je Brodosplit definirao kao strateške projekte u procesu svoga restrukturiranja.

SELCE - Radnici Hotela "Marina" u Selcu danas su gotovo posve obustavili rad u hotelu nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da im Uprava danas do 12 sati isplati jednu od ukupno šest neisplaćenih plaća. Po riječima regionalne povjerenice Sindikata turizma i usluga (STUH) Loredane Gluhak, u hotelu je danas u najvećem dijelu obustavljen rad, danas neće biti poslužena večera, a sutra doručak, ali će biti osigurani osnovni higijenski i sigurnosni uvjeti. Gluhak je dodala da očekuje od resornog ministarstva da se uključi u rješavanje problema u tom hotelu te da se osigura novac za isplatu barem dvaju plaća. Trideset radnika Hotela "Marina" u Selcu jučer su najavili da će nastaviti i radikalizirati štrajk koji su obustavom dijela usluga započeli početkom srpnja, ako im se do 29. srpnja ne isplate dvije plaće, što bi moglo dovesti do zatvaranja hotela. Od vlasnika hotela zatražili su isplate dvaju plaća, prve najkasnije do 27. srpnja, a druge do 29. srpnja.

ZAGREB - Grupa Končar ostvarila je u prvom polugodištu ove godine konsolidiranu dobit od 72,3 milijuna kuna, što je 16,1 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Končara objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Dobit pripisana imateljima kapitala matice od 59,2 milijuna kuna, veća je za 17,2 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Prihodi Grupe Končar u prvih šest mjeseci od 1,21 milijarde kuna smanjeni su na godišnjoj razini za 13,5 posto pri čemu su poslovni prihodi, koji čine 93 posto ukupnih prihoda, manji za 16 posto. Ukupni rashodi su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine smanjeni za 15 posto, na 1,13 milijardi kuna, a poslovni rashodi s promjenama zaliha koji čine 97,5 posto ukupnih rashoda, su pali za 15,7 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi redovni je promet danas iznosio skromnih 10,2 milijuna kuna, uz pad cijena većine trgovanijih dionica, i uz istodobni snažan rast revidiranog dioničkog indeksa Crobexa. Glavni dionički indeks danas iskazuje rast od 4,63 posto, na 2.154,79 bodova, što je posljedica revizije indeksa zbog novih dionica Zagrebačke banke. Zagrebačka burza po završetku jučerašnjeg trgovanja provela je izvanrednu reviziju Crobexa, a ta je revizija provedena nakon odluke Glavne skupštine dioničara Zagrebačke banke o povećanju temeljnog kapitala. Crobex10, u kojem nema dionica Zagrebačke banke, pao je za 0,50 posto, na 1.154,08 bodova. Svega su dvije dionice imale milijunske promete. Dionica HT-a ostvarila je 2,3 milijuna kuna prometa uz pad cijene od 1,07 posto, na 252,16 kuna. Dionicom Ingre trgovano za 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,41 posto, na 14 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno 34,6 milijuna kuna vrijednih pozajmica, a prosječna kamatna stopa bila je 0,58 posto. Danas je prijavljeno 84,6 milijuna kuna potražnje, što je 8,55 posto više nego jučer. Ponuda je, pak, smanjena za 12,4 posto, na 164,6 milijuna kuna. Većina prometa ostvarena je prekonoćnim pozajmicama, kojih je plasirano 32,6 milijuna kuna. Prosječna kamatna stopa pritom je smanjena s jučerašnjih 0,67 na 0,43 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 34,6 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 1,27 na 0,58 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙