FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Javni dug Hrvatske krajem ožujka ove godine iznosio je 148,3 milijarde kuna, a njegov je udio u BDP-u 43 posto, najnoviji su podaci Ministarstva financija. Javni dug Hrvatske, u koji ulaze inozemni i vanjski dug središnje države, izvanproračunskih korisnika i lokalne države, u ožujku je povećan u odnosu na veljaču za 9,3 milijarde kuna, na što je najviše utjecao rast duga središnje države. Po podacima Ministarstva financija iz najnovijeg Mjesečnog statističkog prikaza, inozemna komponenta javnog duga u ožujku je u odnosu na veljaču povećana za 3,3 milijarde kuna uslijed povećanja inozemnog duga središnje države, dok je domaća komponenta povećana za 6 milijardi kuna zbog povećanja domaćeg duga središnje i lokalne države. U odnosu na kraj prošle godine javni je dug povećan za 10,4 milijarde kuna, ili za 7,6 posto, pa je i udio u procijenjenom BDP-u povećan sa 41,2 posto krajem prošle godine na 43 posto krajem ožujka ove godine. Najveći dio javnog duga odnosi se na središnju državu, čiji je dug krajem ožujka iznosio 139,8 milijardi kuna, što je u procijenjenom BDP-u udjel od 40,6 posto. U odnosu na kraj prošle godine središnja je država svoj dug povećala za 10,5 milijardi kuna, ili za 8,1 posto.

ZAGREB - Najviše maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći će biti više od 16 lipa koliko može poskupiti plavi dizel pa do 30 lipa koliko može poskupiti motorni benzin sa sto oktana, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 26. srpnja do 8. kolovoza. Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, cijena najprodavanijeg benzina eurosupera BS 95 ponovno će se približiti razini od 10 kuna, jer je Ministarstvo najvišu cijenu tog derivata utvrdilo na 9,94 kune po litri. To je 28 lipa po litri više od dosadašnjih 9,66 kuna. Najviše, za 30 lipa po litri, na 10,45 kuna (do sada 10,15 kuna), može poskupiti benzin eurosuper BS 100. S maksimalno dopuštenim poskupljenjem od 26 lipa po litri, dizelsko gorivo eurodizel BS će ponovno premašiti cijenu od 9 kuna po litri s obzirom da je Ministarstvo njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 9,23 kune (do sada 8,97 kuna). Najviša maloprodajna cijena običnog dizela od ponoći može biti 8,86 kuna, što je 25 lipa više od dosadašnjih 8,61 kunu. Nova maksimalna cijena plavog dizela od sutra je 5,56 kuna, što je 16 lipa više od dosadašnjih 5,40 kuna.

ZAGREB - Kompanije Agrokor i Atlantic Grupa, suvlasnici RTL Hrvatska svaka sa 13 posto vlasničkog udjela, objavile su danas kako su postigle sporazum s većinskim vlasnikom RTL Hrvatska RTL Grupom o otkupu njihovih udjela u ovom hrvatskom televizijskom kanalu. Navode kako su Agrokor i Atlantic Grupa odlučili napustiti vlasničku strukturu RTL-a Hrvatska u skladu s planovima dugoročnog fokusiranja na svoje osnovne poslovne djelatnosti. Atlantic Grupa i Agrokor su 2003. bile dio konzorcija hrvatskih kompanija i RTL Grupe koji je osvojio koncesiju za treću nacionalnu televizijsku mrežu. U objavi iz Atlantic Grupe dodaje se kako će predstavnici obje kompanije zadržati svoje pozicije u Nadzornom odboru RTL-a Hrvatska, a Atlantic Grupa će zadržati i simbolični udio od 0,01 posto dionica te televizije.

ZAGREB - Centar za reciklažu CE-ZA-R, koji djeluje u sklopu regionalne C.I.O.S Grupe, počeo je projekt modernizacije voznog parka kupovinom 11 specijaliziranih kamiona za prikupljanje i prijevoz metalnog otpada, vrijednih gotovo dva milijuna eura, izvijestili su danas iz te Grupe. Kamioni, nosivosti između 10 i 24 tona, opremljeni su snažnim dizalicama prilagođenim za manipuliranje metalnim otpadom, te s nekoliko specijalnih prikolica. Nabava kamiona dio je regionalnog projekta modernizacije C.I.O.S. grupe za koji je nedavno Međunarodna financijska korporacija (IFC) s C.I.O.S.-om d.o.o. sklopila ugovor o zajmu od 20 milijuna eura.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu prodavši 238,9 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,465038 kuna za jedan euro, priopćeno je iz HNB-a. To je prva intervencija hrvatske središnje banke na deviznom tržištu ove godine. Današnjom prodajom eura bankama HNB je 'povukao' 1,78 milijardi kuna. Tom intervencijom na deviznom tržištu hrvatska središnja banka nastoji utjecati na ublažavanje jačanja tečaja eura. Tečaj eura, uz oscilacije, raste u posljednje vrijeme. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj eura iznosi 7,459950 kuna, a prodajni 7,482330 kuna. To je za oko jedan posto viši tečaj eura nego na početku srpnja, a za oko 1,1 posto viši tečaj nego prije mjesec dana, kada je na tečajnici HNB-a važećoj 25. lipnja srednji tečaj eura iznosio 7,378 kuna.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao u odnosu na petak za 1,39 posto, na 2.065,46 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 smanjen za 1,43 posto, na 1.162,43 boda, uz padove cijena svih trgovanijih dionica, a redovni promet Burze iznosio je 26,3 milijuna kuna. Indeksi su na najnižim razinama od kraja prosinca 2010. godine. Najveći promet, od 10,3 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a koja je pojeftinila za 1,55 posto, na 252,03 kuna. Povlaštenom dionicom Adris grupe trgovalo se za 1,67 milijuna kuna, s padom cijene od dva posto, na 245 kuna. Po prometu slijedi dionica Dalekovoda sa 1,46 milijuna kuna i padom cijene od 3,74 posto, na 203,10 kuna. Dionica Zagrebačka banke izgubila je na cijeni 7,83 posto i dan uz promet od 1,37 milijuna kuna završila na 65,90 kuna. Milijunski promet, od 1,1 milijun kuna, postignut je i dionicom Atlantske plovidbe kojoj je cijena pala za 1,46 posto, na 609, kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno tek 39,1 milijun kuna prekonoćnih pozajmica, i to po nešto nižoj kamatnoj stopi nego krajem prošloga tjedna. Danas je prijavljeno 99,1 milijun kuna potražnje, što je 12,5 posto manje nego u petak. Ponuda je, pak, smanjena za 11,3 posto, na 189,1 milijun kuna. Sav promet odnosio se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 39,1 milijun kuna, i to po kamatnoj stopi od 0,31 posto, što je 0,07 postotnih bodova manje nego u petak.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙