FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zaštitna cijena pšenice povećat će se s 0,75 kuna na 1,05 kuna po kilogramu, ali država i Ministarstvo poljoprivrede ne određuju njenu tržišnu cijenu nego to trebaju dogovoriti proizvođači i otkupljivači u skladu s tržišnim kretanjima, istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon današnjeg sastanka s predstavnicima desetak poslovnih banaka oko prihvata skladišnice. Razgovaralo se o prihvatu skladišnice kao jamstvenog dokumenta od strane banaka za dodjelu kredita poljoprivrednim proizvođačima, koji bi tako mogli čekati povoljniju cijenu pšenice. Čobanković je kazao da sutra od nekih banaka očekuje očitovanje spram ponuđenih uvjeta za tim kreditiranjem. Smatra da u tome nema rizika za banke, pa iako iz banaka navode da je to za njih novi proizvod za koji im treba vremena, vjeruje da će se naći one koje žele raditi odmah po uvjetima koje nudi država. A ti su uvjeti da banke kreditiraju proizvođače s oko kunom po kilogramu pšenice temeljem dokumenta-skladišnice koju će im izdati licencirano skladište za uskladištenje njihove pšenice. U Hrvatskoj ima devet licenciranih skladišta (silosa) ukupnog kapaciteta od blizu 80.000 tona. Krajnja kamata za korisnike bila bi tri posto, a u sve bi se uključio HBOR, koji, po riječima Čobankovića, ima 300 milijuna kuna za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje.

OSIJEK - Prosvjedi seljaka na tri mjesta u Osiječko-baranjskoj županinji, kao i na raskrižju prometnica u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji bili su prosvjedi upozorenja udruga poljoprivrednika, koje su zbog pomaka u dogovorima sa resornim ministarstvom i otkupljivačima pšenice odustale od za danas najavljenih blokada prometnica na 20 punktova. Predsjednik Udruge Brazda Mato Brlošić naglasio je kako se odustalo od prosvjeda na 20 punktova u osam županija jer su seljaci prije toga dogovorili značajne pomake, prije svega hitno profunkcioniranje skladišnice, te zaštitnu cijenu pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, kao i pristanak velikih otkupljivača da po modelu Agrokora otkupna cijena od 1,35 kuna za kilogram pšenice bude akontacijska, te da se ne naplaćuje skladištenje do kraja kolovoza. Brlošić je rekao kako će se u narednih 15 dana pratiti realizacija dogovora, kao i obećanje ministra Čobankovića da će im poticaji biti isplaćeni dio u siječnju, a ukupan iznos do ožujka iduće godine.

ZAGREB - Ina je kroz projekt optimizacije Optina 2 u razdoblju od sredine 2009. do prvog tromjesečja ove godine smanjila troškove za oko 740 milijuna kuna, a prihode povećala za 340 milijuna kuna, podaci su iznijeti na današnjoj konferenciji za novinare u Ini. Ina je kroz projekt Optina 2 od početka u 2009. do kraja prvog kvartala ove godine poboljšala EBIT-a (dobit prije odbitka kamata i poreza) za oko 1,1 milijardu kuna, rekao je izvršni direktor za korporativne servise Berislav Gašo. Posebna pozornost poklanja se i projektu optimizacije nabave koji će, procjenjuju u Ini, donijeti više od 250 milijuna kuna ušteda do 2012. Optina 2 je ključni alat resturukturiranja poslovanja Ine s konačnim ciljem poboljšanja operativne učinkovitosti kompanije. Optina 2 podrazumjeva inicijative za smanjenje troškova te za povećanje prihoda, a podrazumjeva više od 240 inicijativa, od kojih je više od 180 već implementirano, dok je dodatnih 60 trenutno u fazi implementacije.

SELCE - Trideset radnika Hotela "Marina" u Selcu nastavit će štrajk koji su obustavom dijela usluga započeli početkom srpnja, a ako im se do 29. srpnja ne isplate dvije plaće, nastavit će štrajk radikalnijim mjerama, što bi moglo dovesti do zatvaranja hotela, zaključeno je danas na skupu radnika i štrajkaškog odbora. Kako se navodi u priopćenju Sindikata turizma i usluga Hrvatske, radnici su danas očekivali rezultate sastanka vlasnika hotela Ivana Klokočkog i ministrice financija Martine Dalić na kojemu bi se pokušalo naći rješenje problema zbog kojeg već šest mjeseci nisu primili plaću. No, kako sastanak nije održan, na skupu je odlučeno da će radnici nastaviti štrajk tako da će 27. srpnja gostima poslužiti doručak, a u sobama obaviti samo osnovne poslove. Od vlasnika hotela zatražili su isplate dvaju plaća, prve najkasnije do 27. srpnja, a druge do 29. srpnja. Hotel "Marina" ima 44 sobe i šest apartmana i popunjen je do kraja sezone.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren redovni promet od svega 12,9 milijuna kuna, a oba indeksa su pala i to Crobex za 0,29 posto, na 2.059,46 bodova, a Crobex10 za 0,22 posto, na 1.159,89 bodova. Najveći promet, od 2,8 milijuna kuna, imala je dionica HT-a koja je poskupila za 1,14 posto, na 254,90 kuna. Dionici Luke Ploče cijena je pala za 4,81 posto, na 885,30 kuna, uz promet od 1,8 milijuna kuna. Iz te su tvrtke jučer izvijestili da je u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) proveden upis povećanja njezina temeljnog kapitala za 80,14 milijuna, na 169,18 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Jadranske banke sa 1,2 milijuna kuna i rastom cijene za 3,95 posto, na 1.975 kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicom Konzuma (1,1 milijun kuna), a cijena joj je povećana za 1,42 posto, na 191,24 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 77,9 milijuna kuna, dok se na strani ponude našlo 187,9 milijuna kuna. Najviše je danas, 15 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 0,31 na 0,67 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 17,9 milijuna kuna, dok 60 milijuna kuna, unatoč višestruko bogatijoj ponudi, nije bilo moguće podmiriti zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna stopa značajno porasla, dobrim djelom i zbog skupljih ročnih plasmana te rasta prekonoćne kamatne stope, s 0,31 na 1,27 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙