FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvo tromjesečje ove godine upućuje na produljenje recesije u Hrvatskoj u treću uzastopnu godinu, BDP je u prvom tromjesečju smanjen za 0,8 posto na godišnjoj razini, u drugom tromjesečju također prevladavaju anemični pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i o trgovini na malo, a pozitivne naznake stižu tek od najave dobre ljetne turističke sezone, ističu analitičari Raiffeisen bank u najnovijim RBAnalizama. Po procjenama analitičara RBA stopa rasta u Hrvatskoj u ovoj godini iznosit će 1 posto. Pozitivne naznake stižu tek od najave dobre ljetne turističke sezone, koja bi uz snižavanje kamatnih stopa na bankarske kredite mogla konačno pokrenuti gospodarstvo i rezultirati povećanjem BDP-a u drugom polugodištu. Rast BDP-a znatno bi olakšao provedbu procesa uravnoteženja proračuna prema smanjenju deficita opće države na manje od 3 posto BDP-a u 2013. godini, navode analitičari RBA.

OSIJEK - Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje nezadovoljna stanjem u agraru, a prije svega otkupnom cijenom pšenice za koju smatraju da ne smije biti niža od 1,60 kuna za kilogram, dok je nekoliko otkupljivača ponudilo 1,35 kuna, najavljuje prosvjede za 26. srpnja. Prema riječima predsjednika Koordinacije Dragutina Dukića, "prosvjedi su čvrsto dogovoreni", a detalji će se dogovoriti na sastanku koji će se održati u nedjelju, 24. srpnja, u Grabarju kod Kutjeva. Nije pošteno da nam se nudi otkupna cijena od 1,35 kuna, koliko je ponudilo nekoliko otkupljivača, kada se zna da će tu istu pšenicu vrlo brzo prodati za daleko veću cijenu, kao što se dogodilo i prošle godine, ističe Dukić. Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, slaže se da je realna otkupna cijena za kilogram pšenice 1,60 kuna, no ističe kako će ona zasigurno biti niža, te da bi mnogi bili zadovoljni s cijenom od 1,40 do 1,50 kuna za kilogram. Napominjući kako je "u principu za prosvjede ako su oni ciljani i mogu polučiti konkretnim rezultatom", Laslo kaže kako u ovom slučaju nije za prosvjede jer otkupljivači neće pristati na višu cijenu, a misli da je dosta ometanja hrvatskih građana s prosvjedima.

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u svibnju je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji za 8,4 posto, pokazuju kalendarski prilagođeni indeksi koje je objavio Državni zavod za statistiku. Time je nastavljen pad građevinskih radova na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj razini u svibnju prvi put u ovoj godini zabilježen njihov blagi rast. Tako su prema desezoniranim indeksima, građevinski radovi u svibnju bili veći u odnosu na travanj za 1,3 posto. Istodobno je svibanj bio 26. uzastopni mjesec u kojem je fizički obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima pao na godišnjoj razini.

ZAGREB - Osiguravajuće društvo Allianz Zagreb u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je bruto dobit od 60,6 milijuna kuna, što je za gotovo 10 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, priopćeno je iz Allianza. Tvrtka je zabilježila rast i u životnim i u neživotnim osiguranjima, dok je tržište u istom razdoblju bilo u minusu u oba segmenta, ističu iz Allianza. Ukupni bruto premijski prihodi Allianza iznosili su 535,9 milijuna kuna, odnosno 4,8 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je istodobno ukupno tržište palo za 2 posto. Tržišni udio Allianza na kraju lipnja bio je 10,8 posto, što je porast u odnosu na isto razdoblje u 2010. kada je iznosio 10,5 posto, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno tek 9,2 milijun kuna redovnog prometa, dok su vrijednosti burzovnih indeksa, nakon jučerašnjeg pada, porasle, Crobex je povećan za 0,37 posto, na 2.197,04 boda, dok je Crobex10 porastao za 0,54 posto, na 1.182,87 bodova. Samo su dvije dionica danas ostvarile promete iznad milijun kuna, HT-ova i AD Plastika, pri čemu su obje dionice imale porast cijene. Promet dionicom HT-a iznosio je 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,11 posto na 256,05 kuna. Dionici AD Plastika cijena je porasla za 4,24 posto, na 123 kune, a imala je 1,1 milijun kuna prometa. Dionica Končara EI, uz pad cijene od 0,16 posto, na 630 kuna, ostvarila je 720,3 tisuće kuna prometa. Promet dionicom Petrokemije iznosio je 602 tisuće kuna, a cijena te dionice danas je porasla za 1,73 posto na 205,50 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je zabilježena nešto viša potražnja, a osim prekonoćnih pozajmica trgovalo se i pozajmicama s različitim rokovima dospijeća. Danas je prijavljeno 140,8 milijuna kuna potražnje, što je gotovo 38 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana 7,25 posto, na 270,8 milijuna kuna. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini do 35,3 milijuna kuna i to po kamatnoj stopi od 0,44 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 50,8 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s jučerašnjih 0,52 na 0,89 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙