FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Priljev izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine, isključujući kružna izravna ulaganja, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) iznosio je 129 milijuna eura, dok je 2010. godine iznosio 845 milijuna eura, rečeno je na današnjem predstavljanju izvješća o međunarodnim ulaganjima u 2010. godini (World Investment Report 2011) Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD). Prema riječima voditelja Odjela za statistiku platne bilance i međunarodnih ulaganja u Direkciji za statistiku HNB-a Alena Škudara, statistički podaci ukazuju da ova godina, kao i prošla, neće biti izdašna po priljevu stranih ulaganja. Prošle je godine po podacima HNB-a priljev inozemnih izravnih ulaganja iznosio 845 milijuna eura, približno kao 1998. godine. Pretprošle godine dosegnuo je 1,4 milijarde eura, a rekordne 2008. godine 3,8 milijardi eura. Zemlje EU-a i dalje su vodeći ulagači u Hrvatsku s udjelom od 91 posto, a dominantni sektori su financijsko posredovanje, pošta i telekomunikacije i trgovina. Ukupna ulaganja iz Hrvatske u inozemstvo, isključujući kružna izravna ulaganja, prema podacima HNB-a bila su 2010. godine vrijedna 504,1 milijun eura, a u prvom tromjesečju ove godine 97,3 milijuna eura. Posebni savjetnik UNCTAD-a u Hrvatskoj Branko Vukmir smatra da Hrvatska nije dovoljno iskoristila UNCTAD-ova izvješća za oblikovanje svoje ekonomske politike. Smatra da u Hrvatskoj kao da postoji otpor stranim ulaganjima što se vidi po propisima i administrativnim preprekama koji zaustavljaju brojne ulagačke projekte.

OSIJEK - Za danas najavljeni prosvjed 45 seljačkih udruga iz osam županija neće se održati jer je nakon sinoćnjeg sastanka u Slavonskom Brodu jutros došlo do novih detalja, odnosno postoje najave da su i drugi otkupljivači spremni prihvatiti Agrokorov model otkupa, izvijestio je danas predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić, a predsjednik đakovačke udruge "Brazda" Mato Brlošić najavljuje da će predstavnici te udruge u Osječko-baranjskoj županiji u 12 sati održati prosvjed upozorenja na tri lokacije. Prosvjedi seljaka iz 45 poljoprivrednih udruga bili su najavljeni za danas, za 11 sati, a bila je najavljena blokada 20 prometnica u osam županija. Objašnjavajući odustajanje od prosvjeda, Dukić kaže kako je sinoćnju ponudu Agrokora, koja je ocijenjena kao izuzetno korektna, danas prihvatio i Granolio, a najavljeno je da će to uučiniti i Podravka. To se, objašnjava, odnosi na cijenu od 1,35 kuna za kilogram pšenice kao akontacija te dogovor da im za sada ti veliki otkupljivači, a očito će se tako ponašati i drugi, neće naplaćivati skladištenje, što znači da seljaci mogu čekati bolju otkupnu cijenu pšenice. Iz Ministarstva poljoprivrede stiglo je, kaže Dukić, obećanje da će skladišnica profunkcionirati ubrzo, te da će zaštitna cijena pšenice biti 1,05 kuna za kilogram. Izvijestio je kako su iz nadležnog ministarstva dobili obećanje da će se poticaji u potpunosti isplatiti do ožujka sljedeće godine, s tim što prvi dio isplate kreće u siječnju.

ČAKOVEC - Međimursku županiju u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo je 17.136 domaćih i stranih turista, što je 21 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a domaći i strani turisti ostvarili su u prvoj polovici godine u najsjevernijoj hrvatskoj županiji 36.676 noćenja ili 17 posto više, pri čemu je broj noćenja stranih gostiju porastao za čak 27 posto. Govoreći o povećanju turističkog prometa međimurski župan, a ujedno i predsjednik Turističke zajednice Međimurja, Ivan Perhoč istaknuo je veliki iskorak u razvoju turizma u posljednjih desetak godina. Djelatnost koja praktički prije jednog desetljeća nije postojala svoj boom u Međimurju, objasnio je Perhoč, duguje projektima razvoja toplica u Svetom Martinu i vinske ceste u Gornjem Međimurju. Perhoč je naglasio da će izgradnjom još jednih toplica u Donjem Međimurju toplički turizam sa svojim smještajnim kapacitetima postati osnova turističke ponude županije.

ZAGREB - Viadukt grupa poslovala je u prvom polugodištu ove godine s gubitkom od 57,4 milijuna kuna, podatak je iz konsolidiranog financijskog izvješća Viadukt grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihod Viadukt grupe u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosio je 302,5 milijuna kuna, a rashodi 360 milijuna kuna. Poslovodstvo u izvješću navodi da se grupa i dalje suočava s otežanom naplatom potraživanja i pogoršanom likvidnošću, što otežava podmirenje obveza prema dobavljačima. Ipak, poslovodstvo očekuje ispunjenje planiranih rezultata za 2011. godinu. Viadukt grupu čine matično društvo Viadukt i društva kćeri Viadukt Banovina, Viadukt projekt i Viadukt Konstrukcija.

ZAGREB - Nakon dva dana gubitaka na Zagrebačkoj burzi indeksi danas blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, a u inače mirnom trgovanju izdvaja se dionica Luke Ploče zbog pada cijene za 7 posto. Crobex indeks oko je podneva bio je u minusu 0,03 posto, na 2.064 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,02 posto, na 1.160 bodova. Redovni promet dionicama do podneva iznosio je 6,4 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego jučer u to doba. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 1,77 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,22 posto, na 254,1 kunu. Slijedi dionica Konzuma, s 1,1 milijun kuna prometa, i rastom cijene za 2,76 posto, na 200 kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Luke Ploče. Iz te kompanije jučer su izvijestili da je u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) proveden upis povećanja njezina temeljnog kapitala za 80,14 milijuna, na 169,18 milijuna kuna. U očekivanju uvrštenja 200.353 novih dionica na burzu, cijena te dionice potonula je danas 7,01 posto, na 890 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu oslabila prema euru, a ojačala prema američkom dolaru i švicarskom franku. Kuna je prema euru oslabila za 0,01 posto, pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,461119 kuna. Na višoj razini od te srednji je tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a zadnji put bio 3. travnja 2009. godine kada je iznosio 7,462 kune. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a u odnosu na jučerašnju kuna je ojačala prema franku za 0,21 posto i prema dolaru za 0,65 posto, dok je oslabila prema britanskoj funti za 0,01 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,428674 kune, dolara 5,154842 kune i funte 8,446869 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙