FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i tvrtka Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, potpisali su danas ugovor o koncesiji za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodocrpilištu Kosnica, izvijestili su iz Zagrebačke županije. Projekt je vrijedan više od 100 milijuna eura, a osigurat će vodu istočnom dijelu Zagrebačke županije. Njime su obuhvaćeni Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec i Ivanić Grad te nekoliko okolnih općina. Ugovor potpisan u Svetom Ivanu Zelini za vrijeme posjeta potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidara Pankretića Zagrebačkoj županiji, preduvjet je kandidiranja izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb - istok za financiranje iz fondova EU-a. Prema podacima Zagrebačke županije, razina priključenosti stanovništva na sustav javne vodoopskrbe za područje cijele županije iznosi 71 posto, dok je državni prosjek 80 posto, a u istočnom dijelu županije pokrivenost je svega 43 posto, pri čemu u općinama Preseka, Dubrava i Farkaševac nema javne vodoopskrbe.

ZAGREB - Šezdesetak službenika Carinske uprave Ministarstva financija u zadnjih je šest mjeseci prošlo edukacijski proces pod vodstvom španjolske Porezne uprave u sklopu twinning light projekta "Jačanje antikorupcijskih aktivnosti Carinske uprave", nakon čega je Carinska uprava spremna suočiti se i s najzahtjevnijim antikorupcijskim mjerama. Istaknuo je to danas državni tajnik u Ministarstvu financija i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović u zagrebačkom sjedištu Delegacije EU u Hrvatskoj na svečanosti zatvaranja tog projekta koji se provodio od početka ove godine. Projekt je s 230 tisuća eura financirao EU u okviru programa IPA 2008, a bio je važan i za ispunjavanje predpristupnih zahtjeva iz poglavlja 29 (Carinska unija) te 23 (Pravosuđe i temeljna ljudska prava). U sklopu tog projekta predstavnici španjolske Porezne uprave prenosili su hrvatskim službenicima znanja i primjere iz prakse vezane za provođenje internog antikorupcijskog programa te su s hrvatske strane u njega bili uključeni službenici iz carinarnica te iz službe za unutarnji nadzor i kontrolu Carinske uprave.

ZAGREB - Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji u lipnju je iznosila 6.716,25 kuna, što je 0,06 posto više nego u svibnju, izvijestili su danas Nezavisni hrvatski sindikati. Prosječna neto plaća za travanj, koja je isplaćena u svibnju, iznosila je 5.396 kuna, što je za 84 kune manje nego prethodnog mjeseca. Prosječna neto plaća pokrivala je 80,34 posto košarice, što je za 1,30 posto manje nego prethodnog mjeseca. Uključe li se u košaricu troškovi za iznajmljivanje stana, košarica za podstanarsku obitelj iznosila je 8.563,11 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom 63,01 posto. Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.634,61 kuna, što je za 0,10 posto više nego u svibnju. Prosječna mirovina, isplaćena u lipnju za svibanj, iznosila je 2.157,10 kuna tako da je pokrivenost košarice mirovinom bila 59,35 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 5.425 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na travanj prosječna je neto plaća za svibanj bila nominalno veća za 0,5 posto ili za 29 kuna, pokazuju prvi podaci DZS-a. Na godišnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za svibanj prošle godine, prosječna neto plaća za peti mjesec ove godine bila je veća za 148 kuna, ili za nominalno 2,8 posto. Pritom treba imati u vidu da je na neto plaće za svibanj prošle godine utjecao krizni porez. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za svibanj ove godine iznosila je 7.778 kuna, što je nominalno porast za 0,3 posto, odnosno 28 kuna više nego prosječan bruto za travanj. U odnosu na peti mjesec prošle godine, prosječna je bruto plaća za svibanj ove godine bila veća za 116 kuna ili za 1,5 posto.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za lipanj je iznosila 16,9 posto, što je pad za 0,6 postotnih bodova u odnosu na svibanjskih 17,5 posto, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Lipanj je tako četvrti mjesec za redom kako stopa nezaposlenosti pada na mjesečnoj razini, a zadnji je put stopa manja od 17 posto zabilježena u rujnu prošle godine kada je također iznosila 16,9 posto. Trend pada nezaposlenosti traje od ožujka, ponajviše zahvaljujući sezonskom zapošljavanju u turistički usmjerenim djelatnostima. No, na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti još uvijek veća - u lipnju prošle godine iznosila je 16,6 posto. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem lipnja ove godine bilo je registirano 287.511 nezaposlenih. U usporedbi s krajem svibnja broj nezaposlenih bio je manji za 3,8 posto ili 11.208 osoba, dok je u odnosu na lipanj prošle godine nezaposlenih krajem ovogodišnjeg lipnja bilo 0,6 posto više ili za 1.671 osobu.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 4,66 posto, na 2.094,57 bodova, što je ponajprije posljedica oštre korekcije cijene dionice Zagrebačke banke pod utjecajem ranije najavljene korporativne akcije povećanja bančina temeljnog kapitala. Dionica Zagrebačke banke, po podacima Burze, četvrta je s najvećom težišnom u Crobexu, pa je njena oštra korekcija, odnosno pad za čak 77 posto, znatno utjecao i na Crobex. Oštar pad Crobexa čisto je tehničke naravi, a vezana je uz najavljenu dokapitalizaciju Zagrebačke banke, nakon koje će dioničari te banke dobiti na svaku dionicu koju drže četiri nove, navode analitičari. Dionica Zagrebačke banke nije u sastavu specijaliziranog indeksa Crobex10, pa je taj indeks zabilježio blagi pad za 0,30 posto, na 1.179,30 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je danas 14,7 milijuna kuna, a najtrgovanija je bila dionica Zagrebačke banke sa 4,1 milijun kuna. Trgovanje je dionica Zagrebačke banke otvorila na 218 kuna, a zadnja joj je cijena 71,50 kuna, što je pad za 77,01 posto. Zagrebačka je banka u pozivu za glavnu skupštinu, koja će se održati u utorak, 26. srpnja, najavila donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala s 1,28 na 6,4 milijarde kuna. Temeljni će se kapital Banke povećati pretvorbom zadržane dobiti u iznosu od 5,1 milijardu kuna u temeljni kapital, a provest će se izdavanjem ukupno 256.193.564 novih redovnih dionica, nominalnog iznosa 20 kuna po dionici. Nove će dionice biti raspoređene svim dioničarima Banke upisanim na računima kod SKDD-a na dan donošenja odluke o povećanju temeljnog kapitala, a srazmjerno njihovom udjelu u dosadašnjem temeljnom kapitalu, tako da će nakon povećanja temeljnog kapitala svi dioničari Zagrebačke banke zadržati svoje postojeće udjele u ukupnom njenom temeljnom kapitalu. Po prometu danas slijedi dionica AD Plastika sa 2,5 milijuna kuna i padom cijene za 0,32 posto, na 122,61 kunu. Među milijunaše uvrstila se još samo HT-ovih s 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je neznatno pala, za 0,02 posto, na 256 kuna.

ZAGREB - Tvrtka Adriatic Club International-ACI u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je pozitivan bruto financijski rezultat od 10,8 milijuna kuna, što je za 3,5 milijuna kuna više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine i za 8,1 milijun kuna više od plana, stoji u financijskom izvješću te tvrtke na Zagrebačkoj burzi. Poslovni prihodi ACI-ja u prvih šest mjeseci iznosili su 76,2 milijuna kuna, što je porast za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Najveći udjel od 60 posto u poslovnim prihodima imao je prihod od stalnog veza u 22 ACI marine, a porastao je za 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 46 milijuna kuna. Porast poslovnih prihoda pratio je i blagi porast, od 1 posto, poslovnih rashoda, na 65,7 milijuna kuna, pri čemu se najveći dio od 33 posto odnosio na troškove osoblja.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je prijavljena nešto niža potražnja i ponuda u odnosu na jučer, a uz prekonoćne pozajmice trgovalo se i na rokove od tjedan dana, mjesec i tri mjeseca. Danas je prijavljeno 113,2 milijuna kuna potražnje, što je gotovo 20 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena za više od 21 posto, na 213,2 milijuna kuna. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini do 43,2 milijuna kuna i to po kamatnoj stopi od 0,38 posto, što je 0,06 postotnih bodova manje nego jučer. Plasirano je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana, uz kamatu od 1,3 posto. Odobreno je i 8 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana, po cijeni od 1 posto, kao i jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 63,2 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 0,89 na 0,69 posto.

(Hina) xds ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙