FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 1. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju ključan je događaj za rast zanimanja investitora za Hrvatsku, rekao je na današnjem susretu s novinarima potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, u povodu šest mjeseci svog angažmana u Vladi. Potpredsjednik Vlade kaže da je njegov ured konstantno na usluzi svim domaćim i stranih investitorima, čiji interes, kako je rekao, znatno raste nakon završetka pregovora Hrvatske za članstvo u EU. Prema njegovim riječima, izravna strana ulaganja u Hrvatsku ove godine bi u odnosu na prošlu mogla biti više nego dvostruko veća. Kako je izvijestio, tijekom prvih šest mjeseci rada ureda potpredsjednika Vlade za investicije, u raznim stadijima realizacije su investicije javnog sektora ukupne vrijednosti 16 milijardi kuna i privatnog od 47 milijardi kuna. Te faze uključuju kupnju zemljišta, ishođenje dozvola i druge, daljnje korake. Od investicija javnog sektora spomenuo je nova postrojenja termoelektrane Plomin, ulaganja u luke, Jadranski naftovod, autoceste, plinovod i druge. Kod privatnih investicija, kaže Milošević, u raznim fazama je 110 projekata, i to u energetici 6,4 milijarde, industriji 5,9 milijardi, infrastrukturi i građevinarstvu 3,2 milijarde, turizmu 27 milijardi i trgovini pet milijardi kuna. Od privatnih projekata uz ostale je spomenuo ulaganja tvrtki Violeta, Pliva, Pharmas, DIV Tvornica vijaka, Calcit i druge.

ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda, od 29. do 31. srpnja, autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) prošlo je 573.946 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 27,1 milijuna kuna bez PDV-a, pri čemu je promet vozila veći za 0,3 posto, a prihod od naplaćene cestarine veći je za 1,8 posto u odnosu na zadnji vikend srpnja prošle godine, doznaje se iz HAC-a. Na Autocesti Rijeka-Zagreb je prema podacima istoimenog koncesionara ovoga vikenda na naplatnim kućicama u Lučkom na ulazu i izlazu bilo 212.942 vozila ili 0,4 posto više nego lani. Preko Mosta Krk prešlo ih je 34.172 (1,9 posto manje), a na naplatoj postaji Rupa 68.218 (0,2 posto više). Na autocesti-Zagreb Macelj broj vozila je pao u usporedbi sa zadnjim srpanjskim vikendom prošle godine za 0,4 posto, na 109.158 vozila, a prihod je povećan za 2,1 posto, na 4,1 milijun kuna. Bina Istra je na istarskom ipsilonu izbrojala 124.013 vozila, što je 11,4 posto više nego lani, a povećanje je rezultat otvaranja novih dionica.

VARAŽDIN/ZAGREB - Varteks u prvih je šest mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 31,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine imao gubitak od 17,9 milijuna kuna, objavila je varaždinska odjevna industrija. Pritom iz Varteksa pojašnjavaju da negativna razlika u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizlazi iz efekata realizirane prodaje nekretnina u prošloj godini, a ukoliko se isključe efekti prihoda od te prodaje, poslovanje za prvih ovogodišnjih šest mjeseci pokazuje bolji ukupan rezultat u odnosu na isto razdoblje 2010. za 1,7 milijuna kuna. Varteks je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupan prihod od 144,5 milijuna kuna, što je 7,4 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ističe se da je razlika vidljiva u stavci "ostali poslovni prihodi" i nije vezana uz redovite poslovne aktivnosti društva, već najvećim dijelom proizlazi iz prihoda od prodaje nekretnine koji su u istom razdoblju 2010. realizirani u visini od 15 milijuna kuna. Istodobno su ukupni rashodi Varteksa u prvoj polovici ove godine od 176 milijuna kuna povećani za 1 posto.

ZAGREB - Vrlo nizak redovni promet, od svega 8,6 milijuna kuna, uz pad dioničkih indeksa obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost indeksa Crobex smanjena je za 0,46 posto, na 2.163,65 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 pao za 0,68 posto, na 1.158,62 boda. Samo su dvije dionice danas ostvarile promete iznad milijun kuna, Dalekovoda i HT-a. Dionica Dalekovoda imala je promet od 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 2,76 posto na 194,23 kune. Promet dionice HT-a iznosio je 1,5 milijuna kuna, a prodavala se po 0,11 posto višoj cijeni ili po 252,28 kuna. Po visini prometa, od 472 tisuće kuna, slijedi dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena pala za 5,47 posto na 605 kuna. Među nešto trgovanijim dionicama rast cijene, za 2,99 posto bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga, na 69 kuna, uz promet od 348 tisuća kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 109 milijuna kuna, dok se istodobno na strani ponude našlo 129 milijuna kuna. Najviše je danas, 16 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, a kamatna je stopa porasla s 0,39 na 0,72 posto. Također je palsirano i 7 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,4 posto te 6 milijuna kuna pozajmica na rok od tri mjeseca po cijeni od 3,7 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 29 milijuna kuna, dok je čak 80 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika te niskih kamatnih stopa. Prosječna je kamatna stopa porasla s 0,72 na 1,5 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙