FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor na sjednici vlade naglasila je kako vlada od banaka zahtijeva da se problem velikog povećanja rata na stambene kredite u švicarskim francima riješi približavanjem iznosa rate visini u trenutku podizanja stambenog kredita, ističući da ispod tog zahtjeva Banski dvori neće ići. Minimum koji vlada traži, istaknula je, je da se rata fiksira u kunama po fiksnom tečaju od 5,8 kuna ili manje, a da banke razliku anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po definiranom fiksnom tečaju evidentiraju kao odgođeno beskamatno potraživanje. Rok trajanja tog odgođenog beskamatnog potraživanja bio bi deset godina, do kada je realno očekivati da su moguće promjene tečaja švicarskog franka koje bi poništile ove tečajne razlike. Naglasila je da vlada traži smanjenje kamatne stope na kredite u 'švicarcima' prema razini kamata s kojima su krediti i odobravani, najavivši u tom smislu i izmjene Zakona o porezu na dohodak. Premijerka vjeruje da će vlada, u okviru iznesenog zahtjeva, s bankama uskoro, odnosno nakon 15. kolovoza, potpisati novi dokument, vjerojatno memorandum. Iz dosadašnjih razgovora s bankarima, dodala je, može se naslutiti da će se taj dogovor (memorandum) odnositi već na slijedeću ratu građanima, te da će banke same klijente pozivati na dogovore u postavljenom okviru.

ZAGREB - Gospodarski pokazatelji za prvih šest mjeseci ove godine govore da su se stvari promijenile, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice vlade. "To jesu dobri pokazatelji, govore da su se stvari promijenile, da se mjenjaju, što god tko o tome na političkoj sceni mislio, a pogotovo rekao", kazala je premijerka, iznoseći gospodarske pokazatelje za prvih šest mjeseci 2011. Izvijestila je tako da je industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla za 1,8 posto. Izvoz je u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 4,5 posto, dok je promet u trgovini na malo na godišnjoj razini nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 1 posto. Naglasila je i da se u lipnju bilježi 13.727 više zaposlenih u odnosu na svibanj - porast zaposlenih u pravnim osobama iznosi 0,6 posto, a u obrtu i slobodnim profesijama za 3,1 posto. Smanjio se, dodala je, broj nezaposlenih, i to za 11.208 osoba ili za 3,8 posto u odnosu na svibanj, a nešto je, istaknula je, porasla i neto plaća. Premijerka je ponovila i da pokazatelji dosadašnje turističke sezone (11 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja) svjedoče o tome da se može govoriti o najboljoj sezoni do sada. Kazala je i da su za 8,1 posto veći prihodi u poduzetništvu u odnosu na prvu polovicu prošle godine.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjeni Zakona o tržištu plina te Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce kojom se najviša razina cijene s primjenom do 31. prosinca ove godine, određuje u iznosu od 2,13 kuna za prostorni metar, u što nisu uključeni troškovi skladištenja. Prema Uredbi o izmjeni Zakona o tržištu plina, Vlada može na određeno vrijeme propisati najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce radi zaštite gospodarskih interesa Republike Hrvatske i osiguranja međunarodne konkurentnosti, uzimajući u obzir cijenu plina na međunarodnom tržištu za istu ili slične kategorije povlaštenih kupaca. Odlukom o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, Vlada je propisala najvišu razinu cijene plina od 2,13 kuna za prostorni metar. Ona se odnosi na povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost s godišnjom potrošnjom plina manjom od 100 milijuna prostornih metara, a posebno za kupce koji kupuju plin radi proizvodnje toplinske energije za tarifnog kupca prema odredbama Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, izuzev kućanstava.

SPLIT - Vodstvo Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu izrazilo nezadovoljstvo što ih se do sada nije upoznalo sa sadržajem programa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta te je zatražilo od Vlade da ih o tomu žurno izvijesti jer, kako ocjenjuju, prijeti opasnost od neuspjeha tih programa. "Tražimo od Vlade da najkasnije do kraja kolovoza ove godine sazove sastanak povjerenstava za praćenje procesa privatizacije brodogradilišta, u kojima su zastupljeni i sindikalni predstavnici, te da nam se predoče sadržaji programa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta o kojima ne znamo ništa, to jest ne znamo kolike će biti investicije u brodogradilišta, koliko će radnika u njima ostati bez posla i tko će provoditi i financirati programe restrukturiranja", rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. Ukoliko vlada odbije zahtjev za ovakvim sastankom, upozorio je Dragičević, onda će Sindikat metalaca Hrvatske, zajedno s ostalim sindikatima koji djeluju u brodogradilištima, odlučiti o daljnjim mjerama.

DUBROVNIK - Od početka godine do kraja srpnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 574.143 dolazaka turista i ostvareno 2.612.148 noćenja, što predstavlja porast u dolascima od 7 posto i noćenjima od 5 posto u usporedbi sa istim prošlogodišnjim razdobljem, priopćeno je iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. Od inozemnih tržišta najviše noćenja ostvarili su turisti iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke, potom slijede turisti iz Poljske, BiH, Slovenije, Češke i Rusije. Od početka godine u hotelskom smještaju ostvareno je 1.579.786 noćenja uz porast od 7 posto, u kampovima je evidentirano 159.999 noćenja uz pad od 3 posto, a u sobama i apartmanima kod registriranih iznajmljivača 730. 725 noćenja uz pad od 2 posto u odnosu na prošlu godinu.

ZAGREB - Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio vrlo niskih 7,3 milijuna kuna, dok su burzovni indeksi zabilježili pad vrijednosti, treći dan zaredom. Indeksu Crobex danas je vrijednost smanjena za 0,79 posto, na 2.144,08 bodova, a Crobexu10 za 0,55 posto, na 1.150,92 boda. Jedina dionica s prometom iznad milijun kuna bila je danas povlaštena dionica Adris Grupe, koja je uz 1,65 posto nižu cijenu ili po zadnjih 238,01 kunu, zabilježila 1,01 milijun kuna prometa. Dionicom HT-a ostvareno je 857,7 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,11 posto na 252,72 kune. Za 637,7 tisuća kuna protrgovano je dionica Belja, čija je cijena pala 2,75 posto, na 88 kuna. Pad cijene od 0,79 posto, na 191,91 kunu, imala je dionica Petrokemije ostvarivši 487,6 tisuća kuna prometa. Pad cijena zabilježile su danas i gotovo sve druge trgovanije dionice.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 169,3 milijuna kuna, dok se na strani ponude našlo 219,3 milijuna kuna. Najviše je danas, 58,3 milijuna kuna, plasirano prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa smanjena s 0,68 na 0,57 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 69,3 milijuna kuna, dok je 100 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog neusaglašenih uvijeta pozajmljivanja sudionika. Prosječna je kamatna stopa porasla s 0,68 na 0,72 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙