FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Paket mjera štednje usvojen je u četvrtak u talijanskom Senatu i tako prošao prvu prepreku u parlamentu. Četverogodišnji paket mjera štednje, koji je u posljednja 24 sata povećan s 40 na 48 milijardi eura, trebao bi uravnotežiti proračun do 2014. Glasine o talijanskim gospodarskim problemima uzrokovale su snažan pad dionica talijanskog gospodarskog i financijskog sektora, pa talijanska vlada nastoji smanjiti ili barem ograničiti štetu predlaganjem obimnog programa štednje vrijednog 48 milijardi eura, koji bi, međutim, da bi smirio tržište, morao biti usvojen po hitnom postupku u talijanskom parlamentu.

LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima zabilježio rekordno nisku razinu prema švicarskom franku i najnižu razinu prema jenu u posljednja četiri mjeseca, temeljem očekivanja daljnjeg popuštanja američke monetarne politike i upozorenja Mooody'sa u vezi kreditnog rejtinga SAD-a. Nakon što se nakratko spustio na rekordno niskih 80,80 švicarskih centima u azijskoj trgovini, dolarom se trgovalo po 81,49 centima, odnosno bez promjena na dnevnoj razini. Euro na dnevnoj razini nije zabilježio promjene u odnosu na dolar i njime se trgovalo po 1,4181 dolar. Ni prema franku nije bilo promjena na dnevnoj razini, pa se eurom trgovalo po 1,1560 franaka, nakon što se u azijskoj trgovini nakratko spustio na novu rekordno nisku razinu od 1,1494 franka. Agencija za kreditne rejtinge Moody's upozorila je SAD da mu prijeti gubitak najvišeg AAA kreditnog rejtinga nedugo nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke dao naslutiti da bi banka mogla osigurati nove poticaje gospodarstvu ako se njegovo usporavanje nastavi, što je izazvalo naglo slabljenje dolara.

VARŠAVA - Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn u intervjuu za poljski list Rzeczpospolita od četvrtka kazao je kako Europska komisija preporučuje zemljama da se na području pojedinih regija koncentriraju na nekoliko područja razvoja tako da društvo vidi efekte realiziranih investicija. Hahn je dao intervju za poljski list uoči održavanja neformalnog sastanka ministara zaduženih za regionalni razvoj Europske unije u Poljskoj. "Za svaku zemlju imamo proračun koji služi financiranju konkretnih projekata. Kriterij njihova izbora je kvaliteta. U Grčkoj smo imali problema s iskorištavanjem sredstava koja su bila namijenjena toj zemlji, ali se Grčka do sada znala s time nositi i nije gubila europska sredstva", rekao je Hahn, dodajući da će se u Grčkoj morati ocjenjivati regija po regija. "Za sada svaka od regija želi zarađivati na turizmu, a to je premalo", kazao je Hahn.

BERLIN - Ruski plinski div Gazprom i njemačko javno poduzeće za opskrbu plinom i strujom RWE objavili su u četvrtak da namjeravaju sklopiti strateško partnerstvo radi gradnje elektrana na plin i ugljen u Europi. Proizvodnja struje spada među Gazpromove prioritete u Europi, kazao je izvršni direktor ruskog diva Aleksej Miller u priopćenju objavljenom povodom potpisivanja memoranduma o razumijevanju sa šefom RWE-a Juergenom Grossmannom u Rimu. Potpisani memorandum jamči RWE-u ekskluzivna prava na pregovore s Gazpromom o realizaciji energetskih projekata u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa u razdoblju od tri mjeseca, naglasio je Miller. Grossmann je pak istaknuo da bi posao s Gazpromom mogao njemačkoj tvrtki zajamčiti sigurnu i konkurentnu opskrbu prirodnim plinom. Također može utrti put mogućim partnerstvima u gradnji elektrana na ugljen i plin u Njemačkoj i izvan nje i time otvoriti uzajamno plodonosne prilike za rast, dodao je čelnik RWE-a.

SARAJEVO - Građevinska tvrtka Mucić & Co. u mješovitom hrvatsko-bosanskohercegovačkom vlasništvu, sa sjedištem u BiH, započela je pripreme za izgradnju trgovačkog centra kod zračne luke u Sarajevu za čije su korištenje zainteresirane i tvrtke iz Hrvatske. Kako se navodi, trgovački centar ACS trebao bi se prostirati na više od 30 tisuća četvornih metara, a vrijednost investicije je procijenjena na 54 milijuna eura. Gradnju financiraju austrijske tvrtke IPD i Karimpol Group of Companies koje će biti 80 postotni vlasnici novog centra, dok će 20 posto vlasništva imati sarajevska zračna luka. Procjena je austrijskog IPD-a kako ovo pozitivno ozračje utječe na investitore i međunarodne posrednike nekretninama za koje je sada Bosna i Hercegovina postala vrlo zanimljivo tržište, te nakon dobrih iskustava u Hrvatskoj, pa i u Srbiji sada vide mogućnost učvršćivanja svojega položaja u regiji. Otvorenje sarajevskog ACS-a planirano je za 2013. godinu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙