FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka odlučila je u četvrtak staviti na stranu pravne dileme i pomoći Portugalu, istaknuvši da će i dalje prihvaćati portugalske državne obveznice kao kolateral usprkos nedavnom sniženju njihova rejtinga. Agencija Moody's snizila je ovaj tjedan rejting portugalskih državnih obveznica na bezvrijedan status, što je u srijedu uzdrmalo financijska tržišta i bacilo sjenu sumnje na europska nastojanja da se pomogne prezaduženim članicama zone primjene jedinstvene europske valute. ECB je obećao da će nastaviti posuđivati novac bankama u eurozoni kojima je on potreban a predsjednik Jean-Claude Trichet istaknuo je da će banka zasada nastaviti prihvaćati portugalske državne obveznice kao kolateral. "Odlučili smo suspendirati primjenu propisa o minimalnom kreditnom rejtingu za zajmodavne operacije u eurosistemu kada su u pitanju dužnički instrumenti koje izdaje odnosno za koje jamči portugalska vlada", kazao je Trichet. "Ta će suspenzija trajati do daljnjeg", dodao je.

MILANO - Privatni vjerovnici i međunarodne banke sastali su se u četvrtak u Rimu kako bi razgovarali o ulozi privatnog sektora u spašavanju Grčke, kazao je izvor iz talijanskog ministarstva financija. Sastanak je održan radi "razmjene stajališta o sudjelovanju privatnih vjerovnika", kazao je izvor za AFP. Realiziran je u suradnji s Institutom za međunarodne financije (IFF) a ulogu predsjedatelja preuzeo je Vittorio Grilli, generalni direktor talijanskog ministarstva financija i čelnik Ekonomskog i financijskog odbora EU-a. Grilli se već susreo s privatnim kreditorima 27. lipnja u Rimu, rekao je izvor. Predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i grčke vlade također sudjeluju na sastanku, zajedno s predstavnicima međunarodnih osiguravajućih društava i banaka. Sastanak je jedan u nizu razgovora usmjerenih na utvrđivanje detalja o ulozi privatnih vjerovnika u pomoći Grčkoj i ne očekuje se da će uroditi konkretnim odlukama, rekao je izvor.

FRANKFURT/LONDON – - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je podigla ključnu kamatnu stopu u skladu s očekivanjima tržišta, a britanska središnja banka ostavila ih je na rekordno niskim razinama, izvijestile su banke u odvojenim priopćenjima. Tako je ECB podigla ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto, u nastojanju da suzbije inflacijske pritiske koji prijete kupovnoj moći u eurozoni. Tomu je prethodilo već jedno povećanje kamatne stope u travnju, također za četvrtinu postotnog boda, nakon podulje stanke zbog svjetske financijske krize. Pozornost tržišnih sudionika sada će se preusmjeriti na tiskovnu konferenciju čelnika ECB-a Jean-Claudea Tricheta kako bi nešto više saznali o eventualnom kretanju kamatnih stopa u ostatku godine. U odvojenom priopćenju, Bank of England je danas objavila da je njezina ključna kamatna stopa i dalje na rekordno niskim razinama, u visini 0,5 posto. Odluka britanske središnje banke bila je također očekivana, a nikakve promjene po tom pitanju ne očekuju se ni u preostalom dijelu godine s obzirom na posustajanje zamaha u gospodarstvu. Britanska ključna kamatna stopa tako je u visini 0,5 posto od ožujka 2009., kada su zbog duboke recesije i prijeteće deflacije središnje banke diljem svijeta bile primorane na spuštanje ključnih kamatnih stopa na rekordno niske razine.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pri čemu su mu dodatne pritiske stvorile izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) da postoji opasnost slabljenja rasta. Euro se stoga nakratko spustio na najnižu dnevnu razinu od 1,4219 dolara, nakon čega je smanjio gubitke i njime se trgovalo po 1,4256 dolara, što znači na dnevnom gubitku od 0,4 posto. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,2029 franaka. ECB je na današnjem redovnom mjesečnom zasjedanju povećao ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto. Odluka je bila očekivana na tržištima, a usmjerena je na obuzdavanje inflacijskih pritisaka koji prijete kupovnoj moći u eurozoni. Pritiske euru stvorile su izjave čelnika Jean-Claude Tricheta na redovnoj tiskovnoj konferenciji da najnoviji podaci ukazuju na blago usporavanje rasta. Osim prema euru, dolar je povećao dobitke prema jenu, nakon što je najnovije izvješće agencije ADP pokazalo da su američke kompanije u privatnom sektoru u lipnju otvorile više novih radnih mjesta no što se očekivalo. U takvim okolnostima dolar je ojačao 0,5 posto prema jenu i njime se trgovalo po 81,35 jena, nakon što je nakratko dosegnuo i 81,41 jen. Dolar je ojačao i prema britanskoj funiti, koja je ostala pod pritiskom nakon što je britanska središnja banka Bank of England ostavila ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto. Bančina odluka bila je također očekivana na tržištu. Funta je tako oslabjela za 0,2 posto prema dolaru i njome se trgovalo po 1,5991 dolar.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙