FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", danas je u Domu HV-a "Zvonimir" održana svečanost uručivanja odlikovanja, izvoda o promaknućima, nagrada i pohvala djelatnicima MORH-a i GS OS RH. Svečanosti dodjele ukupno 114 promaknuća bili su nazočni ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić te predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović koji je podsjetio da je današnja svečanost ujedno i prigoda da se prisjetimo onih koji su bili junaci Domovinskoga rata, onih koji su najviše doprinjeli našoj slobodi i demokraciji, ali i prilika da pogledamo u budućnost i zapitamo se da li smo danas na razini očekivanja iz doba stvaranja hrvatske države. Napomenuo je kako su učinjene mnoge dobre stvari, kao što su ulazak u NATO i skori ulazak u EU, dodajući kako nas naši partneri prepoznaju kao demokratsku i uspješnu zemlju, čemu su doprinjele i OS RH. Ističući da u prilog razvoju OS ne ide gospodarska situacija, predsjednik je naglasio da tehnika nije sve, "glavni su ljudi a HV ima najbolje ljude". Ima najbolje ljude i kada čitamo kritike o stanju u OS, kazao je Josipović dodajući da OS nisu savršene, ima onih koji ne rade najbolje i prelaze granicu zakona. Globalno gledajući, OS su na vrlo visokoj razini i u ekonomski teškim uvjetima ispunjavaju najtežu zadaću, rekao je predsjednik dodajući da je najbolji primjer za to sudjelovanje u vojnim misijama.

VATIKAN - Tiskovni ured Svete Stolice objavio je danas priopćenje na hrvatskom jeziku na svojim internetskim stranicama u vezi s medijskim napisima o sporu nastalom nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca iz samostana Abbazie di Praglie o povratu nekretnina župe Dajla u porečko-pulskoj biskupiji, u kojem ured Svete Stolice ističe da je to pitanje upravo crkvene naravi te da je porečko-pulski biskup Milovan odbio potpisati ugovor. Spomenuto je pitanje upravo crkvene naravi. Stoga žalosti činjenica što je instrumentalizirano i što se nastoji predstaviti ga u političkom i demagoškom ključu, kao da bi se željelo naškoditi Hrvatskoj. Naprotiv, odluka Svete Stolice isključivo teži da se ponovno uspostavi pravda unutar Crkve, premda i samo djelomičnim obeštećenjem. Odluka je primijenjena zaključkom rasprava koju je Sveta Stolica započela već od 2004. godine s Biskupijom Poreč i Pula i Benediktinskim samostanom u Pragli. Dana 21. studenoga 2008. Sveti je Otac ustanovio posebno Kardinalsko povjerenstvo. Nakon skrupuloznoga traženja dogovora između stranaka i uz neke jednostrane poteze crkvene vlasti Poreča i Pule, u povjerenstvu su jednoglasno prihvaćeni zaključci, a u prosincu su 2010. godine podneseni Papi, koji je odluke povjerenstva izrično odobrio. Tom je odlukom određeno da se odnosne nekretnine, još u posjedu Biskupije, prenesu u vlasništvo hrvatske pravne osobe Abbazia d.o.o. koje je jedini vlasnik Opatija Praglia, obnavljajući tako, koliko je danas moguće, oporučnom voljom izvornoga darivatelja određeno stanje, koje se, zbog povijesnih događanja, mnoge godine nije poštivalo. Osim toga, od Biskupije je zatražena odšteta Opatiji Praglia kao naknada za dobra koja je Biskupija već otuđila ili su jednostavno nepovratna. Mjera te odštete se ima smatrati paušalnom jer je puno veća vrijednost dobara koje je Biskupija već otuđila, stoji uz ostalo u priopćenju.

PLOČE - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u Pločama na prigodnoj svečanosti predala ključeve novoizgrađenih stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Novoizgrađena stambena zgrada s 10 stanova vrijedna je oko pet milijuna kuna. Obračajući se okupljenima predsjednica Jadranka Kosor je kazala kako hrvatskim braniteljima ne treba zahvaljivati samo za govornicom nego to mora biti način života, a dodjela stanova onim najpotrebnijima jedan je od načina zahvale. Također kazala je kako je hrvatska vlada do sada za zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida uložila milijardu i 800 milijuna kuna te zbrinula više od 5000 obitelji. Pločanski župnik don Petar Mikić blagoslovio je novoizgrađenu stambenu zgradu.

KNIN - Tijekom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu će se na gradskom stadionu HNK "Dinara"“ postrojiti šesnaest postroja u kojima će sudjelovati preko 1200 pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH), udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, najavljeno je danas na konferencija za novinare koju su u Kninu održali visoki časnici MORH-a te kninska gradonačelnice Josipa Rimac. U petak, 5. kolovoza, prvi put na jednom mjestu bit će izložen najveći broj borbeno-oklopnih vozila, navodi se u priopćenju MORH-a s konferencije za novinare.Tada će prvi put, u sklopu postroja, javnosti biti predstavljen i postroj EU borbenih skupina u kojima sudjeluju i hrvatski vojnici.„U sklopu postroja EU borbene skupine bit će izložena i borbena oklopna vozila Patria, vozila HMMV, koji su već u uporabi u misiji ISAF u Afganistanu, vozila veze, vojne policije i NBKO“, najavio je kontraadmiral Zdenko Simičić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH. Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul podsjetio je na dosadašnji angažman hrvatskih Oružanih snaga u EU, rekavši kako su u prvoj polovici ove godine sudjelovali u okviru nordijske borbene skupine, te da je planirano njihovo sudjelovanje u EU borbenoj skupini i u drugoj polovici 2012., u kojoj će vodeća nacija biti Njemačka. Istaknuo je kako je ove godine planirana borbena obuka koja je prvenstveno usmjerena na operacije stabilnosti i potpore.

ZAGREB - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić izjavio je danas, odgovarajući na pitanje o smanjenju broja časnika, da je u ovoj godini predviđeno izdvajanje oko 600 djelatnika i šest generala. OS i MORH izradile su plan promaknuća i plan izdvajanja prema kojemu je u ovoj godini predviđeno izdvajanje oko 600 djelatnika, od djelatnih vojnih osoba, civilnih službenika i namještenika, izjavio je Lovrić novinarima nakon svečanosti uručenja promaknuća i nagrada u Domu HV "Zvonimir". Današnjim su promicanjima završila promicanja u ovoj godini, rekao je Lovrić dodajući da će još biti neka promaknuća za Dan mornarice. "Taj proces je usuglašen, ide se za smanjenjem broj visokih časnika i tijekom ove godine imamo u planu izdvojiti šest general, a unaprijedili smo samo jednog generala", rekao je. U odnosu na članice NATO-a ne postoji pravilo koliki broj generala treba biti u odnosu na vojnike, rekao je dodajući da Francusku ima 1,5 generala na 1000 vojnika, a Amerikanci i manje od jednog generala na taj broj vojnika. Načelnik GS OS istaknuo je da su u strateškim dokumentima predvidjeli da imamo 24 generala, dodajući da će strateški pregled obrane dati smjernice za izradu dugoročnog plana razvoja koji će precizno definirati koja se generalska mjesta gase a koja ostaju.

RIJEKA - Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da HDZ mora proći katarzu i proglasiti stečaj te da je za borbu protiv korupcije potrebna nova nekompromitirana vlada koju će voditi SDP. Jovanović je ocijenio da premijerka Kosor "živi u svojoj ružičastoj državi" i da je objavila da je u Hrvatskoj završila kriza, a većina građana tada je shvatila da je trenutak "da počnemo drhtati od straha za budućnost". Dodao je da je vlada trebala dati ostavku zbog neodgovornog zaduživanja i trošenja kredita za potrošnju umjesto za proizvodne investicije. Istaknuo je da će se zbog nedonošenja izmjena zakona o prebivalištu parlamentarni izbori održati s nesređenim popisima birača. U Hrvatskoj ima 500.000 birača više nego stanovnika s pravom glasa, rekao je Jovanović i dodao da su premijerka Kosor i ministar Karamarko slagali građanima, a narod kaže 'tko laže... zna se... što ide dalje'. Jovanović je rekao kako bi "u slučaju sanacije bakarske koksare moglo biti posla za DORH" jer je "natječaj za sanaciju poništavan toliko puta koliko je trebalo da posao dobije Mladineov favorit", da je bio raspisan na 11,8 milijuna kuna, a kroz izravne pogodbe potrošeno je 45 milijuna kuna. Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić ocijenio je da je Hrvatska u dubokoj krizi, da vlast ne nudi rješenja, da SDP ima model rješavanja financijske krize te da se nelikvidnost može bitno smanjiti u roku od šest mjeseci.

VISOVAC - Na franjevačkom otočiću Visovcu, usred jezera rijeke Krke, danas je na svetkovinu Gospe od Anđela misno slavlje predvodio kardinal Josip Bozanić, koji je u propovijedi, prisjećajući se Papina pohoda Hrvatskoj početkom lipnja, rekao kako danas slušamo razna tumačenja, bezobzirne i uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca i njegove službe, koje bi u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje. Kardinal Bozanić rekao je prisjećajući se pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja kako je taj događaj bio osobita prigoda za ponovno isticanje vrijednosti i važnosti obiteljskog života te za oživljavanje kršćanske nade i vjerničkog zajedništva s Bogom. Sveti Otac govorio je o savjesti kao temelju slobodnoga i pravednoga društva, podsjetio je kardinal Bozanić. Kako je rekao, sloboda savjesti tijekom komunističkoga režima bila je osporavana u našoj domovini – do mučeništva vjernih svjedoka. No, ta opasnost nije minula ni danas, kada se savjest pokušava ograničiti na subjektivni okvir, što bi za Europu značilo urušavanje u sebe i samorazaranje, ocijenio je Bozanić. U papi Bendiktu XVI. mogli smo ljubav prema Hrvatskoj tako neposredno doživjeti, rekao je Bozanić. Svjedoci smo, nažalost, da sve veliko u Hrvatskoj nailazi na obescjenjivanje. Sjećamo se što se govorilo mjesecima prije Papinog pohoda i čujemo što se govori ovih dana, rekao je kardinal. Dodao je kako slušamo razna tumačenja, bezobzirne i uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca i njegove službe koje bi u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje.

ZAGREB - Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom pod nazivom "Dobre tajne - loše tajne" provodit će se iduće četiri godine u Hrvatskoj i Europi širenjem informacija i znanja o prevenciji, prepoznavanju i prijavljivanju bilo kojeg oblika seksualnog nasilja nad djecom, rečeno je danas na tematskoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ) koja će, s Obiteljskim centrom Zagreb i lokalnim gradskim uredima, provoditi kampanju na terenu. Prema istraživanjima u europskim zemljama, jedno od petero djece žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljana, no Hrvatska ne ulazi u tu statistiku jer kod nas takvih istraživanja i podataka još nema. Vjerujemo da će se broj prijava tijekom kampanje povećati, a dio slučajeva izaći će iz skrivene "sive zone", kazala je načelnica Odjela za prevenciju PUZ-a Marija Goatti Matijević. Tijekom kampanje djecu i roditelje će se educirati o tri jednostavna pravila koja im mogu pomoći u prepoznavanju i sprečavanju seksualnog nasilja. Prvo pravilo nosi naziv "Dobre tajne - loše tajne" jer po njemu djeca trebaju znati da ne smiju čuvati tajne koje ih čine tjeskobnima i zbog kojih se osjećaju neugodno, uplašeno ili tužno. Poznato je da je tajnovitost glavna taktika seksualnih zlostavljača i da oni traže od djece "čuvanje tajne" pa djecu treba podučiti da takve tajne kažu odrasloj osobi u koju imaju povjerenja.

ZAGREB - Skupština vjerovnika Radija 101 trebala bi u drugoj polovici rujna odlučivati o sudbini "stojedinice" pošto je zbog stupanja na snagu novog propisa koji zabranjuje prijenos koncesije na novog vlasnika propao plan prodaje te tvrtke, rekao je danas Hini stečajni upravitelj Maroje Stjepović. Stjepović je najavio da će Skupštinu vjerovnika sazvati nakon što dobije pismenu odluku Vijeća za elektroničke medije o njihovom zahtjevu da im se odobri prodaja Radija 101 Media servisu koji je na javnom natječaju za prodaju Radija 101 u stečaju dao najbolju ponudu od 15,1 milijun kuna. No, Stjepović smatra kako više nema mogućnosti da Vijeće odobri prodaju jer je 28. srpnja stupio na snagu Zakon o elektroničkim medijima koji više ne dopušta prenošenje radijske i televizijske koncesije na drugu osobu, čime se želi spriječiti prikrivanje vlasničke strukture medija. Stjepović je ustvrdio kako je Vijeće "da je bilo volje" moglo staviti na dnevni red i donijeti odluku o njihovom zahtjevu na vrijeme jer su ga podnijeli 17 dana prije stupanja na snagu novog zakona, čijom se primjenom prekidaju postupci prenošenja koncesija na novog vlasnika.

ZAGREB - Ophodnja zagrebačke policije jučer je oko dva sata iza ponoći na raskrižju Horvaćanske i ulice Šime Devčića zatekla i legitimirala 36-godišnjeg muškarca, koji se u jednom trenutku dao u bijeg Horvaćanskom ulicom, odbacivši pritom ručnu bombu koju je dotad držao u džepu. Policijski su ga službenici sustigli nekoliko metara dalje te ga odveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje, a ispravna, ali neaktivirana bomba koju je bacio na cestu, srećom, nije eksplodirala, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ). Policijski službenici Policijske postaje Zaprešić dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. Riječ je o Renatu P. iz Zaprešića koji je policiji kazao da je bombu nabavio još 2004. godine od pokojnog oca i nedozvoljeno ju držao u podstanarskom stanu u Zaprešiću u kojemu više ne stanuje. Muškarca s neobičnim hobijem sakupljanja ručnih bombi i još neobičnijom i opasnom navikom šetanja s bombom u džepu policija je i ranije evidentirala i prijavila za isto kazneno djelo.

SPLIT - Na splitskim Prokurativama u srijedu će u sklopu 57. splitskog ljeta ansambl Baleta te Zbor i Orkestar splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) premijerno izvesti balet Mikisa Theodorakisa "Grk Zorba" u koreografiji Istvána Herczoga i pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, najavio je danas splitski HNK. "Grk Zorba" je priča o mediteranskome homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtakija stvarnost malenoga grčkog sela pokušava učiniti boljom. Nastao je kao roman Nikosa Kazantzakisa, a pravu je popularnost stekao kao film s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas. U glavnoj je ulozi Azamatu Nabiullinu, prvak Baleta zagrebačkoga HNK. Ulogu američkog pisca Johna tumačit će Artjom Žusov, mlade udovice Marine Irina Čaban, a ulogu Madame Hortense Albina Rahmatulliona, a kao Yorgos će se pojaviti Remus Dimache. Pjevačka solistička uloga povjerena je mezzosopranistici Tereziji Kusanović. István Herczog ugledni je mađarski plesač i koreograf koji je najveći dio karijere ostvario u Njemačkoj.

DUBROVNIK - Druga dramska premijera 62. dubrovačkih ljetnih igara "Prizori s jabukom" Ivane Sajko održat će se 5. kolovoza u palači Sponza, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u press uredu Igara. Riječ je o hrvatskoj praizvedbi suvremene drame "Prizori s jabukom" hrvatske spisateljice i dramaturginje Ivane Sajko, koja je praizvedena u Bernu 2009. godine. i čine drugi dio trilogije. Inspirirani su biblijskim motivom izgonom iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstituirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe, rečeno je na konferenciji za novinare. Spisateljica, redateljica i izvođačica Ivana Sajko je rekla da je to priča o muškarcu i ženi koji uzgajaju jabuku u svom rajskom vrtu i ona zbog neviđene ekološke katastrofe dolazi u opasnost te oni pokušavaju sve učiniti kako bi spriječili propast jabuke. Direktorica Dramskog programa DLJI Dora Rudžjak istaknula je kako odličnu umjetničku ekipu predstave čine osnivači benda East Rodeo Alen i Nenad Sinkauz zaduženi za glazbu, kostimografkinja Zijena Glamočanin, scenograf Simon Bogojević Narath i dramatrug Sandro Šiljan. Izvođači su Ivana Sajko i braća Sinkauz. Nakon premijere uslijedit će još tri izvedbe 6., 7. i 8. kolovoza u palači Sponza.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙