FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

BRAČ - Premijerka Jadranaka Kosor za današnjeg posjeta Operativnom stožeru za zaštitu Brača od požara, smještenom u Nerežišću, pozvala je na žurnu istragu o uzroku požara za koji je rekla da je strašan i golemih razmjera koji "ostavljaju bez riječi". "Očekujem brzu istragu kako bismo saznali što je uzrok požara, a bude li se radilo o ljudskom faktoru onda očekujem da oni koji su eventualno na bilo koji način odgovorni za požar snose odgovornost", izjavila je premijerka koja je dodala kako postoje indicije da se radilo o "nepažnji". Pozvala je nadležne da što prije procjene štetu kako bi se vlada uključila u pomoć. Ocijenila je da se na primjeru požara na Braču pokazalo da Hrvatska ima sređen sustav protupožarne zaštite jer je, kako je rekla, ostvaren glavni cilj, a to je da nije bilo ljudskih žrtava te da su obranjene kuće. Zahvalila je svima koji su bili angažirani na spriječavanju požara na Braču posebno istaknuvši vatrogasce koji su "izložili svoje živote i zdravlje". Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin je izvjestio da je požar na Braču najveći ovogodišnji u Hrvatskoj i jedan od nasloženijih u proteklih nekoliko godina jer je 80 posto požarišta nepristupačno. Izvjestio je i da je ove godine u priobalju registrirano 2160 požara, što je znatno više od prošlogodišnji 1400, a i izgorjele površine su ove godine veće od lanjskih. Zapovjednik namjenskih protupožarnih snaga Ministarstva obrane general Mate Obradović kazao je da su do sada na gašenju požara na Braču obavljena 204 naleta zračnih snaga koje su na požarišta izbacila 7540 tona vode. Rekao je da su na gašenju bile angažirane sve raspoložive zračne snage, izuzev jednog kanadera koji je na servisu. Načelnik općine Nerežišće Lovro Kruščević pozvao je vladu da pomogne Bračanima jer je požar uzrokovao ogromne štete u poljoprivredi i stočarstvu. Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader kazao je da je županija iz svojih proračunskih sredstava već izdvojila pomoć za Brač.

OSIJEK - Za gospodarske malverzacije vezane uz nabavu šljunka za autocestu Slavoniku USKOK sumnjiči osječkog građevinskog poduzetnika Dragu Tadića i Damira Ivića za koje je zatražio jednomjesečni istražni zatvor. O tom zahtjevu će poslijepodne odlučiti sudac istrage osječkog Županijskog suda. Za malverzacije u nabavi šljunka za slavonsku autocestu doznalo se lani kada je poduzetnik i kooperant Osijek-Koteksa Ramiz Pandžić javno priznao da je Tadiću dao pet milijuna kuna mita kako bi ostao u poslu vezanom uz izgradnju autoceste. Pandžić je to prijavio i USKOK-u, a kao dokaz je priložio i tajno snimljen razgovor s Tadićem koji je jučer negirao krivnju i odbacio sve optužbe. USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je protiv sve trojice pokrenuo istragu zbog primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja na te zlouporabe ali i da istražni zatvor predlaže samo za Tadića i Ivića. Sumnja se da su Tadić kao predsjednik Uprave Osijek-Koteksa i Ivić kao direktor Sektora marketinga i trgovine u toj tvrtki od prosinca 2004. do prosinca 2006. od Pandžića naručili šljunak, a oni im je zauzvrat na ruke isplaćivao po tri kune za svaki isporučen i naplaćen četvorni metar šljunka. U dvije godine Pandžić je Koteksu isporučio gotovo 900 tisuća četvornih metara šljunka, vrijednog 64 milijuna kuna, a Tadiću i Iviću za dogovorenu nezakonitu proviziju predao 2,6 milijuna kuna. Tadića se tereti i da je Pandžiću za 2,2 milijuna kuna provizije odobrio 29 mjenica Osijek-Koteksa vrijednih 31,5 milijuna kuna, iako je znao da je Pandžiće u teškoj financijskoj situaciji. Sumnjiči ga se i da je Pandžiću nudio kupovinu osobnog automobila za 400.000 kuna s tim da se u kupoprodajnom ugovoru navede cijena od 40.000 eura koju će Pandžićeva tvrtka platiti Koteksu kroz dostavu građevnog materijala. Pandžić mu je za to na ruke isplatio 100.000 kuna. Ivića se sumnjiči da je od Tadića tražio 671.000 kuna otpremnine na koju nije imao pravo. Tadić je novac isplatio na račun Ivićeve tvrtke prikazavši to kao plaćanje poslova koji nikad nisu obavljeni.

KARLOVAC - Vojni biskup Juraj Jezerinac izjavio je danas, nakon mise u Crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Karlovcu, da nisu adekvatno tretirani oni koji su ratne zločine činili s predumišljajem i planom da sprovedu agresorsku politiku. Po mišljenju Jezerinca, krivica pada uglavnom na one koji su poput hrvatskih branitelja reagirali na agresiju i griješili. "Mi stalno držimo loptu u našem polju, a loptu treba već jednom baciti preko u drugu državu u kojoj nismo ni jedan metak mi opalili. Umjesto da toliko energije trošimo na raščišćavanje zločina kod kuće, treba naći one koji su krivi za agresiju na Hrvatsku i koji još nisu odustali od svog sna 'velike Srbije'", kazao je Jezerinac. "Ja sam za procesuiranje svakog zločina, ali i za to da se procesuiraju ponajprije zločini koji su bili prvi počinjeni i koji su bili uzrokom drugih zločina, a kojih uopće ne bi ni bilo bez onih prvih", rekao je Jezerinac. Odgovarajući na upit novinara kazao je i da potpuno podržava istrage u vojsci. U svojoj propovijedi naglasio je, pak, da 12 zvijezdica sa zastave Europske unije simbolizira 12 zvijezda krune Blažene djevice Marije jer, kako je rekao, Europa ima kršćanske temelje. Jezerinac smatra da se unatoč "jasnim kršćanskim temeljim" Europe upravo kroz Europsku uniju, "u ime neke slobode", nastoji progurati sekularnost. Ustvrdio je da vjernici, bez obzira kojoj vjeri pripadaju, moraju stalno isticati zajedničke vrijednosti jer samo zahvaljujući njima može doći do velikog ujedinjenja.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙