FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor doputovala je nešto prije 11,30 sati u Milnu na otok Braču na kojemu će posjetiti požarišta i vatrogasce koji su se od četvrtka borili najvećim ovosezonskim požarom. Premijerka je nezaustavljajući se u Milni produžila za Dračevicu, gdje je proteklih dana bilo jedno od najkritičnijih požarišta na Braču. Tamo se susrela s vatrogascima te se zanimala za trenutačno stanje. Vatrogasci su je izvijestili kako je danas povoljnija situacija nego prethodnih dana te kako su na požarištima trenutno angažirana 372 vatrogasca. Nakon Dračevice premijerka Kosor se uputila u Nerežišće, gdje je smješten stožer za gašenje požara na Braču na kojemu od sinoć nema otvorene vatre niti dima.

ZAGREB - Požari kod Primorskog Dolca i Prgometa u Splitsko – dalmatinska županija od sinoć su pod nadzorom, izvijestili je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požari na brdima Ljubeč i Šilo buknuli su jučer prijepodne, a 50 vatrogasaca uz pomoć 15 vozila, kanadera, dva air-tractora i dva helikoptera požare su stavili pod nazdoz sinoć u 21 sat. U požarima je izgorjelo oko 120 hektara trave, niskog raslinja i šume.

ZAGREB - Hrvatski laburisti - Stranka rada održali su danas ispred Hrvatske narodne banke (HNB) konferenciju za novinare na kojoj su zatražili ukidanje devizne klauzulu kako bi se, po njihovim riječima, zaštitilo hrvatske građane od podivljalog "švicarca" i nezasitnosti banaka. Potpredsjednik stranke Branko Vukšić ustvrdio je da je u samo dvije godine građanima koji su digli stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku rata porasla gotovo 45 posto. Ustvrdio je da vlada zatvara oči pred činjenicom da banke godinama valutnom klauzulom i visokim kamatama pustoše kućne budžete građana. Iznijevši niz kritika na rad vlade i monetarne vlasti optužio ih je da je na djelu "bankarska okupacija Hrvatske". Naglasio je da jedino u Hrvatskoj banke ne snose nikakav rizik dok su u mnogi zemljama tranzicije taj rizik između sebe podijelile banke, država i građani koji su uzimali kredite. Potpredsjednik Hrvatskih laburista tvrdi, pak, da je prije tjedan dana iz Europe došao mig i da će se devizna klauzula vjerojatno morati postupno ukinuti. Član predsjedništva stranke Nikola Vuljanić rekao je da Hrvatska postupno gubi suverenitet na raznim, pa i na monetarnom području te da je stranka u saboru pokušala ispraviti tu "elementarnu nepogodu". Temelj devizne klauzule je članak 22. Zakona o obveznim odnosima koji govori da se ugovorne obveze dogovaraju u kunama ali da mogu i na tečaj neke valute, što je u direktnim suprotnostima načela suverenosti jedne države, ustvrdio je te podsjetio da su predložili brisanje tog članka. "Omjer 'švicarca i eura' određuje se u inozemstvu, a ceh plaćaju naši građani", zaključio je.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić posjetio je danas crkvu sv. Blaža u Vodnjanu u kojoj je sačuvan izuzetno bogat inventar, a posebna osobitost zbirke su potpuno očuvana neraspadnuta sveta tijela, priopćeno je iz Ministarstva kulture. Ministar Mesić je prilikom obilaska crkve naglasio da je ministarstvo osiguralo sredstva te da su već u tijeku konzervatorsko-restauratorski radovi i radovi na izradi sarkofaga koji će osigurati mikroklimatske uvjete. Istaknuo je i mogućnost osiguravanja dodatnih sredstava još u ovoj godini. Ministar je podsjetio na nedavno usvojenu Strategiju gospodarskog korištenja kulturne baštine te naglasio da vjeruje da će i crkva sv. Blaža u budućnosti biti dobar primjer spomenute strategije, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U mjestu Paukovec kraj Svetog Ivana Zeline danas je poginuo motociklist koji je zbog neprilagođene brzine sletio s ceste, doznaje se u zagrebačkoj policiji.Nesreća se dogodila nešto iza 10 sati u Paukovečkoj cesti kod kućnog broja 6. Identitet motocikliste policija još nije objavila, a okolnosti nesreće trebale bi se utvrditi očevidom koji je u tijeku.

SPLIT - Četvorica pijanih splitskih mladića ničim izazvani napali su i lakše ozlijedili dvojicu Danaca i Novozelanđanina u čekaonici splitskog autobusnog kolodvora, a u vrijeđanju i omalovažavanju stranih turista pridružila su im se još petorica huligana, pa su svi uhićeni i privedeni sucu za prekršaj, doznaje se danas u policiji. U policiji kažu da su četvorica Splićana, dvojica 17-godišnjaka, 18-godišnjak i 20-godišnjak ničim izazvani u subotu oko 3 sata napali 25-godišnjaka iz Novog Zelanda te dvojicu 24-godišnjih Danaca. Nakon napada na turiste, četvorici nasilnika pridružila su se još petorica splitskih mladića koji su vrijeđali i omalovažavali trojicu stranaca. U policiji kažu da su huligani bili pod utjecajem alkohola. Nakon što su ispitani u policijskoj postaji svi su jutros privedeni sucu za prekršaje zbog nasilničkog ponašanja

ZADAR - Nepoznati lopov provalio je u konobu u Kolanu na otoku Pagu i ukrao 200 kilograma paškog sira, veći broj pršuta ukupne težine oko 180 kilograma i druge suhomesnate proizvode, doznaje se danas u zadarskoj policiji. "Gladni" lopov oštetio je 57-godišnjeg vlasnika konobe za oko 40.000 kuna.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙