FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ŠIBENIK

Odbijena je žalba Dragana Paravinje na rješenje o pokretanju istrage zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, doznaje se danas na šibenskom Županijskom sudu na kojem su danas saslušana dva svjedoka, među njima i susjed koji je zadnji vidio nestalu djevojku. Na pokretanje istrage žalio se Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti Branko Baica koji je nakon uvida u spis ustvrdio da se optužbe na račun njegova branjenika temelje na indicijama, a ne na materijalnim dokazima. Izvanraspravno vijeće šibenskog suda tu je žalbu odbilo pa se istraga nastavilja. Istražni sudac Igor Ninić danas je saslušao dva svjedoka, među njima i Franu Bilića, susjeda obitelji nestale Antonije koji je djevojku zadnji vidio, i to u trenutku kad se ukrcala u Paravinjin kamion. Svjedok novinarima nakon saslušanja nije želio ništa reći, a istražni sudac samo je kazao da je od sudova u Rijeci, Splitu i Puli zatražio da saslušaju svjedoke koji bi mogli biti važni za istragu. Rekao je i da će sud "uzeti tjedan dana odmora" te da će se istraga nastaviti 9. i 10. kolovoza ispitivanjima Paravinjinih kolega s posla te drugih "osoba čija bi saznanja mogla koristiti istrazi".

ZAGREB

Vojna policija Oružanih snaga RH ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka i djelovanja, a središnja svečanost održat će se 24. kolovoza na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, gdje će se okupiti i državni politički vrh, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. U okviru središnjeg događaja održat će se svečano postrojavanje ratnih postrojba vojne policije, a nakon svečana uručenja odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog dijelu njih, nazočnima će se obratiti predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, rekao je umirovljeni general pukovnik Mate Laušić, predsjednik Organizacijsko-provedbenog odbora proslave. Odličja će uručiti predsjednik Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom održava obilježavanje 20. obljetnice vojne policije, a primit će ih na ratne zastave zapovjednici postrojba iz Zagreba, Osijeka, Bjelovara, Karlovca, Rijeke i Splita. Građani su pozvani da dođu na svečanost, posebice na razgledanje Tehničko-taktičkog zbora opreme i sredstava vojne policije ispred časničkog doma Hrvatskoga vojnog učilišta, te na pokazne vježbe sa službenim psima, vožnje u formaciji prilikom osiguranja štićenih osoba, postupka u incidentnoj situacij.

ZAGREB/BORIČEVAC

U župi Boričevac jučer je otkrivena spomen-ploča na zidu župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u povodu 70. obljetnice uništenja toga ličkog mjesta i njegove župe te u spomen na ubijene i protjerane mještane, objavila je Informativna katolička agencija IKA. Svečanosti je nazočilo stotinjak Boričevljana, organizatori otkrivanja ploče, članovi udruge Ličana župe Boričevac, Udruge pravnika Vukovar 1991. i Zajednice povratnika hrvatske Ličko-senjske županije. Na spomen-ploči na obnovljenoj crkvi zapisano je: "Oko ove župne crkve Male Gospe živjelo je selo Boričevac do subote 2. kolovoza 1941. kada su seljane protjerali, selo opljačkali i sve kuće (neke s ukućanima) zapalili ustanici. U spomen na prognane i ubijene Boričevljane, ovu ploču postaviše njihovi potomci." Spomen-ploču su svečano otkrili državna tajnica u ministarstvu kulture Nina Obuljen i predstavnik prognanih Boričevljana Jure Ivezić. Predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut poručio je da zločine počinjene u Boričevcu, a inspirirane velikosrpskom ideologijom, treba procesuirati. "Svatko želi pisati svoju povijest i graditi kuću, netko na pijesku i izvan Krista, a netko na njegovoj stijeni", poručio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodeći misu u obnovljenoj župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije koja je sredstvima ministarstva kulture stavljena pod krov. IKA prenosi i poruku biskupa Bogovića da je gradnja kuća na pijesku i izvan Krista osuđena na neuspjeh te da su visoki državni dužnosnici nedavno u šumi kod Siska, 22. lipnja, slavili obljetnicu "nečega što se nije dogodilo na tom mjestu", a da u isto vrijeme ne slave isti datum iz 1593. kad su Hrvati izvojevali pobjedu nad Turcima kod Siska. I danas se u Srbu, naglasio je, slavi zločin nad Hrvatima cijele Lapačke doline, odnosno pobijenima i prognanima od Brotnja do Boričevca, rekavši da je antifašizam, ako je država nastala na toliko žrtava, protiv države.

ZAGREB

Hrvatska reprezentacija mladih informatičara osvojila je tri zlatne i brončanu medalju na netom završenoj 23. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Pattayi u Tajlandu, a ekipno je prva u Europi i druga u svijetu, izvijestio je danas Hrvatski savez informatičara. Zlatne medalje su osvojili Ivica Kičić iz V. zagrebačke gimnazije, Ivan Katanić iz požeške gimnazije i Gustav Matula iz 15. zagrebačke gimnazije, a iz iste je gimnazije osvajač brončane medalje Matija Milišić. Hrvatsku informatičku reprezentaciju vodili su Krešimir Malnar, koji je od danas i član Međunarodnog olimpijskog informatičkog odbora, i Davor Prugovečki.

SPLIT

U zahodu splitskoga Županijskog suda čistačica je jučer ujutro pronašla pištolj, izvijestila je splitska policija koja traga za vlasnikom oružja. Čistačica je pištolj pronašla kad je čistila zahod jučer oko 8,30 sati. Odmah je pozvana policija koja je obavila očevid i koja pokušava utvrditi tko je na sudu ostavio oružje.

VINKOVCI

Raspisana je tjeralica za 35-godišnjim Zoranom B., bivšim pripadnikom srpskih paravojnih postrojba osumnjičenim da je 1997. u Iloku, koji je tada bio pod nadzorom prijelaznih policijskih snaga UNTAES-a, iz automatske puške ubio 46-godišnju Dragicu B., izvijestila je danas vukovarsko-srijemska Policijska uprava (PU). Policija je 14 godina nakon ubojstva završila istragu i za zločin osumnjičila hrvatskog državljanina iz okolice Nove Gradiške, bivšeg pripadnika paravojnih postrojba koji je u vrijeme ubojstva imao 21 godinu. Osumnjičenik, koji po policijskim saznanjima živi u Srbiji pod lažnim identitetom, tereti se da je 14. siječnja 1997. u Ulici Petra Kočića u Iloku, bez ikakva povoda, iz automatskog oružja ubio 46-godišnju ženu, nakon čega je pobjegao iz Hrvatske. Policija ga je kazneno prijavila Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru i za njim je raspisana tjeralica.

VINKOVCI

Posada policijskog "presretača" u srijedu je na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, kod Štitara na županjskom području, zaustavila 51-godišnjeg Nijemca koji se svojim mercedesom vozio 215 kilometara na sat, izvijestila je danas vukovarsko-srijemska Policijska uprava (PU). Njemački vozač zaustavljen je na mjestu na kojem je najveća dopuštena brzina 130 kilometara na sat. Vozaču je uručen prekršajni nalog, naplaćena novčana kazna od 5000 kuna te izrečena jednogodišnja zabrana vožnje u Hrvatskoj.

ZAGREB

U uvali u Nečujmu na otoku Šolti rano jutros o morsko je dno udarila jahta "Skitnica", a u uvali Saharun na Dugom otoku nasukala se jedrilica "Swing", izvijestilo je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, navevši da nitko od članova posada dvaju plovila pod hrvatskim zastavama u havarijama nije ozlijeđen. U pomoć im je priskočila čarter tvrtka "Nautica Centar Nava" sa svojim plovilima. Protiv zapovjednika "Skitnice" bit će podnesen optužni prijedlog jer nije poštivao pravila sigurnosti plovidbe niti je prijavio članove posade. Jedriliia "Swing", dužine oko 14 metara, prijetila je opasnost da se prevrne. Pet švedskih državljana napustilo je jedrilicu u brodici za spašavanje, a u pomoć im je priskočio kapetan lučke ispostave u Božavi koji ih je smjestio u hotel. U uvali u Veloj Luci sinoć oko 22,20 sati zbog kvara je ostala plutati 14-metarska crnogorska jedrilica "Regina Elena" s osam francuskih državljana. Kako ih je nosilo prema obali i prijetilo im nasukavanje, organiziran je tegalj te ih je tvrtka "EmergenSea" oteglila u Vela Luku. Na sidrištu ispred Ilovika se, pak, 11-metarska talijanska brodica "Menta" s dva člana posade zapetljala u sidrene lance s još jednom brodicom. U pomoć im je nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poslala tvrtku "Sea Help". Iz državnog centra 112 ranije je priopćeno da se jučer popodne između uvala Čigrađa i Slanice kod Murtera nasukala 15-metarska jedrilica na kojoj je plovilo osam njemačkih državljana. Nitko nije ozlijeđen niti je more onečišćeno. Jedrilica je odsukana uz pomoć drugog broda.

PERAST

Perfomansom "Priče o moru", glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, na trgu ispred župne crkve Svetog Nikole sinoć je otvoren 10. Međunarodni festival klapa Perast 2011. Jubilarni festival predstavila je ravnateljica Marina Brajinović koja je istakla značaj festivala u očuvanju i vrednovanju tradicionalne klapske glazbe kroz proteklo desetljeće. Festival je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, nakon čega je nastupila klapa "Cambi" iz Kaštel Kambelovaca. Na ovogodišnjem festivalu se prijavilo rekordnih 25 klapa koje će nastupiti u tri natjecateljske večeri, a iz Hrvatske će nastupiti 15 klapa. Večeras su na programu nastupi ženskih klapa, sutra mješovitih i klapa koje izvode nove kompozicije, a u subotu će se publici predstaviti muške klape. Završne festivalske večeri, 31. srpnja klape će nastupiti u revijalnom programu. Novina ove godine je nagrada za najbolji tekst koji će ocjenjivati poseban žiri, a utemeljena je i nagrada pod nazivom "Nagrada profesora Nikole Gregovića" koja će biti dodijeljena najboljoj klapskoj pjesmi, tekstu i aranžmanu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙