FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska se najsporije oporavlja od svih tranzicijskih država, pokazuje analiza poslovanja hrvatskih poduzeća objavljena u publikacijama o 400 najvećih hrvatskih tvrtki i financijskoj industriji u 2010. koje je pripremio Privredni vjesnik. Na današnjem predstavljanju tih publikacija ekonomski analitičar Žarko Primorac istaknuo je kako će s gospodarskim rastom u ovoj godini od oko 1 posto Hrvatska ostati na začelju tranzicijskih zemalja, koje će ove godine bilježiti prosječan rast od 3,9 posto, a iduće godine 4,2 posto. Najveći problem hrvatskih tvrtki je "frapantna" nelikvidnost zbog koje je u blokadi više od 80.000 privrednih subjekata, a nepodmirene obveze veće su od 38 milijardi kuna. Nelikvidnost se i dalje širi, a dosadašnje Vladine mjere pokazale su se neadekvatnim, ocijenio je Primorac. Uz to, hrvatsko gospodarstvo pogađa i smanjivanje investicija, pa su tako investicije u dugotrajnu imovinu lani iznosile samo 41 posto onih iz 2009. Hrvatskim tvrtkama se posljednjih godina stalno smanjuje profitabilnost, dok je 2007. konsolidirana neto dobit hrvatskog gospodarstva iznosila 24,6 milijardi kuna, u prošloj godini ukupna hrvatska privreda ostvarila je neto gubitak od 1,6 milijardi kuna. Primorac je zbog toga upozorio da bi nastavak dosadašnjih ekonomskih trendova mogao gurnuti Hrvatsku u znatno težu situaciju nego danas.

ZAGREB - Bankarski sustav u Hrvatskoj je stabilan, ali je nužno sve više opreza, rekao je ekonomski analitičar Žarko Primorac na današnjem predstavljanju publikacije Privrednog vjesnika "Financijska industrija 2010." Ukupna imovina bankarskog sektora lani je porasla za 3,3 posto, što je neznatno više nego u 2009., a to pokazuje relativno nisku poslovnu aktivnost, posebno u području kreditiranja u odnosu na pretkrizne godine. No, u prošloj godini povećao se i broj banaka u gubicima, tako da je devet banaka ostvarilo financijske gubitke od 277,4 milijuna kuna, čime su ukupni gubici u bankarskom sektoru porasli za 57,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Procjenjuje se da je razina loših kredita na kraju prošle godine iznosila 11,2 posto, te da će stupanj loših kredita nastaviti rasti i ove godine. Viceguverner HNB-a Davor Holjevac upozorio je na sve veće raslojavanje između velikih i malih banaka, pri čemu male banke upadaju u sve veće probleme iz kojih se neće izvući ako ne dođe do njihova spajanja i pripajanja većim bankama.

ZAGREB - Trgovački lanac Konzum ima najveći udio na tržištu trgovine u Hrvatskoj, najveći rast prihoda prošle je godine imao Mercator-H i to ponajprije zahvaljujući akviziciji Getroa, a splitski se Kerum više ne nalazi u "top deset" trgovaca u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje tržišta maloprodaje i veleprodaje u 2010. koje je usvojilo Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo temeljilo se na uzorku od 56 poduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj, a u odnosu na istraživanje za 2009. u njega je uvršteno pet novih poduzetnika. Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište u 2010. raslo za 2,4 posto u odnosu na godinu ranije. Zbog nastavaka procesa konsolidacije smanjuje se broj poduzetnika koji djeluju na tržištu, odnosno povećava se njegova koncentriranost, jer je osam od deset vodećih trgovaca u Hrvatskoj u 2010. povećalo svoje tržišne udjele. Međutim, zajednički tržišni udjel 10 trgovaca iznosi 77 posto pa tržište trgovine na malo još uvijek ima obilježja umjereno koncentriranog tržišta.

ZAGREB - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila zaključila je tri ugovora o isporuci vagona za tri inozemna kupca, ukupne vrijednosti od oko 6,6 milijuna eura, navodi se u obavijesti slavonskobrodske tvrtke na Zagrebačkoj burzi. Sa tvrtkom Nacco iz Pariza potpisan je ugovor o isporuci teretnih vagona tipa Shimmns, ukupna vrijednost posla je 2,58 milijuna eura, a riječ je o seriji suvremenih specijaliziranih vagona za transport kolutova lima. Isporuke vagona planirane su za studeni i prosinac. Zaključen je i ugovor o proizvodnji i isporuci teretnih vagona serije Falns sa tvrtkama Euro-waggon, vrijedan 2,8 milijuna eura, i s Diversified Investments, u visini od 1,2 milijuna eura. Riječ je o seriji specijaliziranih četveroosovinskih vagona namijenjenih za prijevoz rasutih tereta. Proizvodnja će biti pokrenuta tijekom drugog polugodišta, a isporuka vagona planirana je za prvi kvartal 2012.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas 18,03 milijuna kuna, a dionički su indeksi porasli, Crobex za 0,46 posto, na 2.206,82 boda, a Crobex10 povećan je za 0,17 posto, na 1.189,19 bodova. Promete veće od milijun kuna imale su četiri dionice. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 6,6 milijuna kuna, uz blagi porast cijene, za 0,04 posto na 255,61 kunu. Promet od 1,5 milijuna kuna bilježi dionica Atlantic grupe čija je cijena porasla 0,29 posto, na 692 kune. Milijunske promete danas su ostvarila još dvije dionice, povlašetna dionica Adris grupe, od 1,1 milijun kuna i dionica Zagrebačke banke, od 1,06 milijuna kuna. Obje dionice bilježe i rast cijene, Adrisa za 1,39 posto, na 255 kuna, a Zagrebačka banka za 3,33 posto, na 310 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su porasle ponuda i potražnja, pri čemu je potražnja većim dijelom ostala nepodmirena. Danas je prijavljeno 89 milijuna kuna potražnje, što je 44 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je dosegnula 259 milijuna kuna, što je 22 posto više. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini do 19 milijuna kuna i to po kamatnoj stopi od 0,36 posto, što je 0,04 postotna boda manje nego jučer. Odobreno je i 15 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za tjedan dana, pri čemu je kamatna stopa porasla s jučerašnjih 1 na 1,13 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 39 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je uvećana s jučerašnjih 0,75 na 0,97 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙