FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30

Autor: nbrc
ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZADAR - Za današnjeg posjeta Zadarskoj županiji predsjednica vlade Jadranka Kosor, na crpnoj postaji "Grgurice" u zadarskom zaleđu, otvorila je istočni pravac županijskoga Regionalnog vodoopskrbnog sustava. Puštanjem u rad 12 kilometara duga magistralnog cjevovoda od crpne postaje Grgurice do vodospreme u Zemuniku Gornjem stekli su se svi preduvjeti za opskrbu vodom brojnih kućanstava u mjestima zadarskoga zaleđa, i to u općinama Posedarje, Zemunik Donji i Škabrnja te gradu Benkovcu. "Voda znači život, a onda i nove mogućnosti za ove ljude i ova mjesta", istaknula je premijerka Kosor, dodavši da i ovaj projekt ima veze s jačanjem hrvatskoga gospodarstva. Vlada je u istočni županijski vodoopskrbni pravac uložila oko 160 milijuna kuna. Još 20 milijuna kuna uložit će se ove godine u nastavak istočnog pravca, nizvodno od Zemunika, u sustav Polačkog bazena još 2,3 milijuna kuna, a ukupno u cijeloj Hrvatskoj u vodoopskrbni sustav i u ovim teškim vremenima bit će uloženo više od 351 milijun kuna, rekla je premijerka Kosor. Direktor zadarskog "Vodovoda" Hrvoje Patrk rekao je kako je to je sigurno najvrjedniji projekt zadarskoga "Vodovoda" od 2005. do danas. Samo je u zadnju dionicu od Grgurica do Zemunika Gornjeg uloženo oko 80 milijuna kuna, dodao je.

SPLIT - Ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je u Brodosplitu sa čelnicima uprave i sindikalnim predstavnicima splitskog brodogradilišta razgovarao o stanju u tom brodogradilištu i o nastavku procesa privatizacije. Agencija za upravljanje državnom imovinom, kao sljednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, mora u konačnici izraditi i ispregovarati ugovor (privatizacijski) s DIV-om, rekao je ministar Popijač novinarima nakon sastanka. Po njegovim riječima, samoborski DIV je vlasnik programa restrukturiranja splitskog brodogradilišta na temelju kojeg je to brodogradilište dobilo priliku nastaviti proces restrukturiranja, a da se "ne dovede u pitanje opstojnost brodogradilišta". Očekujemo vrlo skoro konačno rješenje Agencije za tržišno natjecanje u vezi splitskog brodogradilišta, kazao je ministar. Popijač vjeruje kako je splitsko brodogradilište na dobrom putu, bez obzira na teškom stanju na tržištu brodova na kojem je malo narudžbi. Također je istaknuo da će Vlada sa svoje strane učiniti sve što bude trebalo splitskom brodogradilištu u vezi dokumentacije bude li se to od Vlade zatražilo, ali je pri tomu upozorio kako i "samo brodogradilište mora provesti određenu proceduru unutar sebe". Predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač je kazao kako se pregovara s nekoliko naručitelja o gradnji brodova za njih u splitskom brodogradilištu. Na upit o kojim se potencijalnim naručiteljima radi, Kovač je tek rekao kako o tomu još ne može govoriti te da se trenutno pregovara o gradnji dva broda. Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić izjavio kako se s ministrom Popijačem razgovaralo korektno. Normalno je da se nismo o svemu idealno složili, kazao je. Šegvić je također izvjestio kako je Nadzorni odbor Brodosplita danas i službeno potvrdio nedavni ugovor o gradnji jednog broda teških tereta za nizozemsku brodarsku tvrktku Jumbo Shiping, s mogućnošću gradnje još dva broda.

ZAGREB - Glavna skupština virovitičke Tvornice šećera Viro, sazvana za 30. kolovoza ove godine u Virovitici, odlučivat će o isplati dividende dioničarima od 15 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2006., stoji uz ostalo u pozivu za skupštinu objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi. Dividenda će se isplatiti najkasnije do 29. rujna ove godine i to svim dioničarima Vira koji će na dan donošenja takve odluke biti evidentirani kao dioničari pri Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). Osim o isplati te dividende, glavna skupština Vira odlučivat će i o visini mjesečne naknade u neto iznosu za rad članovima Nadzornog odbora počev od 1. siječnja ove godine, a Uprava Vira predlaže da ta naknada predsjedniku Nadzornog odbora iznosi 15 tisuća kuna, zamjeniku predsjednika 10 tisuća kuna, a članovima 5 tisuća kuna. Najavljena glavna skupština Vira druga je skupština virovitičke tvrtke koja će se održati ove godine i na kojoj će se odlučivati o isplati dividende, a nakon što je skupština održana u travnju odlučila o isplati dividende (22 kune po dionici) iz prošlogodišnje dobiti tvrtke.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze iznosio je danas 10,7 milijuna kuna, a dionički su indeksi tjedan počeli s padom vrijednosti, pa se Crobex, koji je kraj prošlog tjedna dočekao iznad 2.200 bodova, ponovno spustio ispod te razine. Vrijednost Crobexa pala je za 0,38 posto, na 2.198,43 boda, a Crobexa10 za 0,41 posto, na 1.184,32 boda. Najtrgovanija je danas bila dionica Tehnike sa 3,2 milijuna kuna prometa. Cijena dionici Tehnike pala je za 2 posto, na zadnjih 1.470 kuna. Još se samo dionica HT-a uvrstila među milijunaše s 2,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je tek minimalno porasla, za 0,01 posto, na 255,64 kune. Dionica Podravke ostvarila je 644,2 tisuće kuna prometa uz pad cijene od 3,34 posto, na 307,27 kuna. Inače, investicijsko društvo Interkapital od danas prihvaća ponude za kupnju 576.880 dionica ili 10,64 posto dionica Podravke u vlasništvu FIMA AMI-ja, a ponude se primaju do sutra u 15,00 sati. Gubitnik dana je dionica Magme s padom cijene za 6,25 posto, na 7,50 kuna, uz promet od 123,5 tisuća kuna. Iz Magme su danas izvijestili da unatoč interesu potencijalnih investitora nije izvjesna prodaja poslovnih udjela te kompanije u društvima koja se bave poslovanjem u sklopu Turbo limač asortimana (49 posto Adria design, te 100-posto udjela u Magma B BiH i Magma international Srbija), zbog nepostojanja volje većinskog vlasnika NCA Investment grupe da proda svoje udjele. Iz Magme su također opovrgnuli pisanje Poslovnog dnevnika da su zbog naplate potraživanja tri dobavljača Magme pokrenula prijedloge za stečaj na zagrebačkom Trgovačkom sudu, ističući kako se navodi iz tog članka "mogu zanemariti jer je Magma s navedenim dobavljačima regulirala sva otvorena pitanja".

ZAGREB - Na Tržištu novca i danas je ponuda bila znatno viša od potražnje, no ona nije u potpunosti podmirena zbog limita sudionika. Danas je prijavljeno 85,7 milijuna kuna potražnje, što je 3,75 posto manje nego u petak. Istodobno, ponuda je smanjena 9 posto, na 235,7 milijuna kuna. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini do 32,5 milijuna kuna i to po kamatnoj stopi od 0,34 posto, što je 0,02 postotna boda manje nego u petak. Odobreno je i 3 milijuna kuna ročnog depozita, po cijeni od 1 posto. Ujedno, odobreno je i 200.000 kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, po cijeni od 1,2 posto, što je 2,1 postotni bod manje nego u petak. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 35,7 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je smanjena s u petak zabilježenih 0,97 na 0,4 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙