FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Tvrtka Granolio izvijestila je danas da će otkupljivati merkantilnu pšenicu roda 2011. godine po cijeni od 1,35 kuna za kilogram standardne kvalitete. Granolio je druga tvrtka koja je objavila otkupnu cijenu, prošli tjedan to su učinili Čakovečki mlinovi izašavši sa cijenom od 1,25 kn/kg. Predsjednik Koordinacije udruga seljaka Slavonije i Baranje Dragutin Dukić kazao je kako je cijena Granolia neprihvatljiva te da oni ostaju pri zahtjevu za minimalnom cijenom od 1,6 kn/kg. Matija Brlošić misli da će seljaci odlučiti čekati sa prodajom. Iz Hrvatske poljoprivredne komore danas su izvijestili da je na jučerašnjem sastanku s poslovnim bankama i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak razmatran model kreditiranja otkupa pšenice. Kako navode iz HPK, HBOR će se uključiti u kreditiranje otkupa pšenice sa 300 milijuna kuna i krajnjom kamatom za korisnike od tri posto bez devizne klauzule. Krediti će, kako tumače iz Komore, biti plasirani preko poslovnih banaka na način da proizvođači otkupljivačima predaju pšenicu u silose te dobivenu skladišnicu predaju u svoje banke gdje će im biti isplaćeno otprilike kuna po kilogramu pšenice (točan omjer s obzirom na cijenu na tržištu formirat će se do kraja tjedna). Prema podacima Ministarstva poljoprivrede sa 131.000 hektara zasijenih pšenicom očekuje se urod od 751.800 tona te krušarice, uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio aktualna gospodarska i novčana kretanja, kao i najnoviju analizu stabilnosti i potencijalnih rizika u hrvatskom financijskom sustavu, te usvojio projekciju monetarne politike za treće ovogodišnje tromjesečje, priopćeno je iz HNB-a. Savjet HNB-a odobrio je turskom Eksen holdingu Anonim Şirketi iz Istanbula stjecanje kvalificiranog vlasničkog udjela, koji čini više od 50 posto udjela u kapitalu Banke Brod d.d., Slavonski Brod. Suglasio se također da se za predsjednika uprave te banke imenuje Arsen Kantarci. Investkredit Bank AG sa sjedištem u Beču dobila je suglasnost za neizravno stjecanje većinskog vlasništva u temeljnom kapitalu Volksbank d.d., Zagreb, slijedom internog reorganiziranja unutar matične austrijske bankovne grupe.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u današnjem je priopćenju optužio Upravu Ine i MOL-a da želi uništiti 1200 radnih mjesta u Dioki-u. Uspješno vođeni pregovori svih velikih vjerovnika o vlasničkom restrukturiranju Dioki-a, u kojima Ina nije sudjelovala iz njoj znanih razloga, dovedeni su pred završnu fazu i to je uplašilo Upravu Ine ili, ako hoćete, MOL-a, stoji u priopćenju SSSH-a. Nije tajna da su svi veliki vjerovnici, u prvome redu banke i HEP, postigli dogovor o modelu restrukturiranja Dioki-a i nastavka uspješnog poslovanja jedne od strateški važnih tvrtki za Hrvatsku i velikog izvoznika koji 90 posto proizvoda plasira na inozemna tržišta. Kada bi se to dogodilo, iz Ine-MOL-a bi morali odgovoriti zašto nisu ulagali u proizvodnju etana na kupljenim postrojenjima, već sustavno godišnje smanjuju količine te sirovine neophodne za proizvodnju Dioki-a. "Također bi morali odgovoriti zašto Dioki plaća 40 posto veću cijenu plina nego veliki potrošači u Hrvatskoj ili Mađarskoj? Zašto i zbog kojih interesa Ina-MOL želi zatvoriti 1200 radnih mjesta u Dioki-u - zbog duga od 68 milijuna kuna ili uništava naše da bi zaštitila svoje, pita SSSH te poručuje kako to neće proći.

ZAGREB - Izaslanstvo iračkog Ministarstva okoliša posjetilo je danas Hrvatsku gospodarsku komoru te se sastalo s predstavnicima hrvatskih tvrtki s kojima su razgovarali o zaštiti okoliša, alternativnim izvorima energije i razminiranju, a tom je prilikom potpisan sporazum o suradnji u razminiranju, priopćeno je iz HGK-a. Ocijenjeno je da su mogućnosti za poslovnu suradnju osobito izražene u građevinarstvu, obnovi željezničke mreže, saniranju oštećenih naftovoda i opreme za prijenos energije te prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Kako je izvijestila iračka strana, najveći gospodarski problemi Iraka poslije rata su opskrba električnom energijom, Iraku nedostaje od 200.000 do 300.000 stambenih jedinica i 5.000 škola, a također im nedostaju i kadrovi iz svih područja gospodarstva. Svoje su proizvodne programe predstavile tvrtke Helb, Đuro Đaković Elektromont, Ingra, Genera, Brodarski institut, Ecoina, HBOR, Horvat i RIZ profesionalna elektronika.

ZAGREB - Hrvatski turizam u ovogodišnjem je svibnju zabilježio ukupno 6,5 posto manje turističkih dolazaka i 12,2 posto manje noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Svibanjski fizički turistički pad rezultat je ukupnih 792,2 tisuće dolazaka turista i njihovih 2,61 milijun noćenja. U prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 1,8 milijuna turista ili 2,6 posto više nego u istok prošlogodišnjem razdoblju, a ostvareno je 5,3 milijuna noćenja, što je smanjenja za 2,5 posto. Stranih je dolazaka bilo 1,3 milijuna ili 3,1 posto više, ali je noćenja inozemnih gostiju bilo 3,3 posto manje nego u lanjskih pet mjeseci odnosno 4,1 milijun. Domaći turisti su s 491,3 tisuće dolazaka i 1,2 milijuna noćenja u prvih pet mjeseci ove godine zabilježili poraste od 1,2 posto i 0,6 posto.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio tek nešto više od osam milijuna kuna, među milijunaše uvrstila se samo dionica HT-a, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je porasla za 0,36 posto, pa je Crobex trgovanje završio na 2.200,88 bodova. Vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 je porasla za 0,19 posto, na 1.188,13 boda. Dionice HT-a jedine su imale imala više od milijun kuna prometa i protrgovano ih je za 2,6 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,24 posto, na 256 kuna. Po prometu slijedi dionica SN Holdinga, kojom se trguje na MTP-u (multilateralna trgovinska platforme), a kojom je ostvareno 581,3 tisuće kuna prometa. Dionica SN Holdinga bilježi i najveći rast cijene među trgovanijim dionicama, za 4,06 posto, na 198,45 kuna.

ZAGREB - Prvog dana novog razdoblja održavanja obvezne pričuve banaka, na Tržištu novca danas je skočila potražnja, a zbog cijene ročnih pozajmica porasla je i prosječna kamatna stopa. Danas je prijavljeno 95 milijuna kuna potražnje, znatno više od jučerašnjih 14 milijuna. Najviše je ugovoreno prekonoćnih pozajmica, 25,6 milijuna kuna i to po kamatnoj stopi od 0,24 posto, što je 0,03 posto manje nego jučer. Odobreno je i 16 milijuna kuna jednomjesečnih pozajmica, po cijeni od 2,91 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 45,1 milijun kuna, a prosječna kamatna stopa 1,46 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙