FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada će i dalje jačati svoje partnerstvo sa Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK), odnosno hrvatskim obrtnicima kako bi im omogućila da imaju prostor za rad i za nova zapošljavanja, istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na današnjoj svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a. Svečanom je akademijom obilježena 17-ta godišnjica obnove djelovanja HOK-a, a tom su prigodom dodijeljena i priznanja HOK-a "Zlatne ruke", nagrade Ministarstva gospodarstva "Šegrt Hlapić" za strukovno obrazovanje i promovirano je 914 majstora obrtnika. Vlada i HOK moraju djelovati i djeluju kao partneri, kazala je premijerka napominjući kako je to način da se uspije, odnosno da obrtnici uspiju ostvariti svoje planove, a s druge strane da svi ti zajednički napori doprinesu jačanju hrvatskog gospodarstva. Navela je podatke kako je od 2000. do 2010. po ciljanim projektima za razvoj obrtništva uloženo nešto više od 87 milijuna kuna, a samo u protekle dvije godine gotovo 44 milijuna kuna. Ulazak u EU je nova mogućnost za obrtništvo koje se kroz svoje resorno Ministrstvo gospodarstva treba upoznati s mogućnostima te se početi pripremati za korištenje sredstava iz europskih fondova. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec iznio je podatke kako je u zadnjih nekoliko godina 'izgubljeno' 15 tisuća obrtnika i još toliko zaposlenih radnika. Istaknuo je da je pad broja obrta zadnjih nekoliko mjeseci zaustavljen, a istovremeno je došlo do povećanja broja zaposlenih za više od devet tisuća.

ZAGREB - Građevinski projekti Ban centar i Bundek centar, ukupne vrijednosti 150 milijuna eura, odvijaju se prema planu, a useljenja prvih stanara očekuju se u svibnju odnosno kolovozu 2012., izvijestili su investitori na današnjoj konferenciji za novinare. Ban centar je stambeni objekt koji zatvara blok Kurelčeve i Cesarčeve ulice u centru Zagrebu, površine 33 tisuće četvornih metara na pet podzemnih i osam nadzemnih etaža. Poslovno-stambeni centar Bundek u blizini je istoimenog novozagrebačkog jezera s površinom od 87.500 četvornih metara, sastoji se od osam zgrada ispod kojih su parkirališta na tri kata. U Centru Bundek Institut IGH putem svog društva Adepto drži 40 posto temeljnog kapitala, koliko pripada i Konstruktor inženjeringu, dok Stipić grupa ima 20 posto. Projekt Centar Bundek vrijedan je 80 milijuna eura. U tvrtci Centar gradski podrum, koja vodi projekt Ban centar vrijedan 70 milijuna eura, Stipić grupa kontrolira 42,49 posto temeljnog kapitala, Institut IGH 37,5 posto, Zagrebačka banka 15,01 posto i Reinvest 5 posto. Prema informacijama s današnje konferencije za novinare, danas počinje prodaja stanova i poslovnih prostora u centrima Ban i Bundek. Cijena stanova u Bundek centru kreće se od 1.900 do 2.600 eura po četvornom metru, dok se u luksuznom Ban centru kreće od 5.310 do 7.020 eura po kvadratu.

ZAGREB - Na dionicama željezničke pruge kroz Liku između Perušića i Gospića te Gospića i Gračaca izvode se radovi ukupne predviđene vrijednosti 80,6 milijuna kuna koji bi trebale omogućiti brzine vlakova od 100 do 160 kilometara na sat, priopćeno je iz HŽ-a. Na tim se dionicama uređuje odvodnja, saniraju pokosi usjeka te reguliraju kolosijeci za bržu vožnju vlakova. Izvođači radova su tvrtka Pružne građevine i kooperanti POSIT i Remont i održavanje pruga. Završetak građevinskih radova planiran je za kraj godine nakon čega slijedi osposobljavanje novog signalno-sigurnosnog sustava, s očekivanim završetkom radova do konca 2012. godine. Što se tiče sigurnosti prometa, uređeno je osiguranje na dvadesetak željezničko-cestovnih prijelaza te se za njih uskoro očekuje uporabna dozvola.

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare uslugu tCloud Računalo koja korisnicima omogućuje korištenje virtualne informatičke infrastrukture odnosno najam virtualnog računala od HT-a te nabavu, isporuku i održavanje popratnog hardvera. Istaknuvši da je ta usluga jedinstvena na hrvatskom tržištu, a HT među prvim operatorima u Europi koji ju nudi, članica Uprave HT-a i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Irena Jolić Šimović kazala je da je to i dio HT-ove strateške opredjeljenosti prema 'cloud computingu' ('računarstvo u oblaku'). Usluga je namijenjena poslovnim korisnicima, posebno malim i srednjim tvrtkama, koji njenim korištenjem mogu uštediti i do 80 posto investicija u IT opremu jer ne moraju kupovati računala, servere i licence niti trošiti na održavanje, što za njih čini HT.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren redovni promet od 16,4 milijuna kuna, a Crobex je porastao za 0,42 posto, na 2.240,18 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 povećan za 0,20 posto, na 1.213,99 bodova. Najveći promet, od 3,2 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a, čija cijena je porasla za 0,27 posto, na 256,69 kuna. Dionicom Đuro Đaković Holdinga danas se trgovalo za 1,2 milijuna kuna, uz blagi pad cijene, od 0,03 posto, na 60 kuna. Podjednak promet, od 1,2 milijuna kuna, postignut je dionicom Končar elektroindustrije kojoj se cijena u usporedbi s jučerašnjom nije promijenila i ostala je na 650 kuna, kao ni povlaštenoj dionici Adris grupe koja je dan, s prometom od 996,3 tisuće kuna, završila na 260 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 84,6 milijuna kuna ili 66,5 posto više nego dan ranije, dok je ponuda bila 314,6 milijuna ili oko 12 posto viša nego u utorak. Najviše je, 37,2 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od duži od tri mjeseca uz kamatu od 4,17 posto. Plasirano je i 20,5 milijuna kuna putem prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,27 na 0,25 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 64,6 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna stopa porasla je s 2,31 na 2,53 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙