FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Novo kogeneracijsko postrojenje u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Zagreb danas je pušteno u komercijalni rad čime je završena obnova starih proizvodnih postrojenja u tom energetskom objektu važnom za opskrbu strujom, toplom vodom i parom stanovništva i industrije istočnog dijela Zagreba. Novi "Blok L", u čiju izgradnju je uloženo 98,8 milijuna eura, instalirane je 112 megavata električne i 120 megavata toplinske snage, s planiranom godišnjom proizvodnjom 800 gigavatsati električne i 300 gigavatsati toplinske energije. U rad ga je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je kazala kako Hrvatska u Europsku uniju treba ući gospodarski i energetski osnažena. Hrvatska elektroprivreda (HEP) je po njezinim riječima primjer sređenog javnog poduzeća koje je likvidno, a uz to ima otvoren respektabilan investicijski ciklus. U energetskom sustavu HEP Grupe Blok L sudjeluje s oko 4 posto ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom i s približno 12 posto ukupnih godišnjih potreba za toplinskom energijom.

ZAGREB - Globalna konferencija Allianzovog centra za tehnologiju, koja se održava u Zagrebu od 28. do 30. lipnja, okupit će više od 45 predstavnika iz cijeloga svijeta koji će razmijeniti iskustva i novitete iz područja motornih vozila, izvijestili su predstavnici Allianza na konferenciji za novinare. U svijetu svaki dan više od tri tisuće ljudi pogine u prometnim nesrećama, a 30.000 bude ozbiljno ozlijeđeno, kazao je generalni direktor ATZ-a Christoph Lauterwasser. Allianz osigurava više od 50 milijuna automobila diljem svijeta te već 40 godina putem AZT-a radi na smanjenju učestalosti i ozbiljnosti nesreća. Naveo je i kako je u Hrvatskoj u čak 30 posto prometnih nesreća vozač bio pod utjecajem alkohola, dok je drugi ozbiljan problem nevezivanje sigurnosnog pojasa. Član Uprave Allianza Zagreb Slaven Dobrić istaknuo je kako je u Hrvatskoj u posljednje tri godine broj novoprodanih automobila pao za čak 56 posto, no motorna vozila i dalje predstavljaju najvažniji segment tržišta osiguranja u Hrvatskoj. Hrvatsko tržište stagnira, više nije tržište novih motornih vozila i tržište leasinga, već je postalo tržište starih vozila s prosječnom starosti automobila od 11 godina, kazao je.

ROVINJ - Tvrtka Mercator-H otvorila je danas u Rovinju trgovački centar u koji je uložila devet milijuna eura, što je najveća ovogodišnja pojedinačna investicija te tvrtke u Hrvatskoj, izvijestili su danas iz Mercatora-H. Rovinjski trgovački centar je 21. Mercatorov centar i ukupno 135. trgovina koju je Mercator otvorio u Hrvatskoj. Centar u Rovinju zauzima više od osam tisuća četvornih metara, a njegovim radom omogućeno je otvaranje 80 novih radnih mjesta. Najavljeno je da Mercator-H sutra otvara supermarket u Biogradu, a krajem srpnja i novo centralno logističko skladište Mercatora u Sv. Nedelji na 30.000 četvornih metara sa opremom vrijednom 3,3 milijuna eura.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi ni danas nema poticajnih vijesti, pa je promet nevelik, dok je Crobex indeks skliznuo na novu najnižu razinu u mjesec dana. Crobex indeks oslabio je do podneva 0,1 posto, na 2.224 boda, novu najnižu razinu od 24. svibnja. Crobex10 balansira, pak, oko 1.207 bodova, najniže razine od 10. siječnja. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 6,4 milijuna kuna, što je dvostruko veći promet nego jučer u to doba, no i dalje mršav. Uz promet od 2,7 milijuna kuna cijena dionice Atlantic Grupe oslabila je 0,42 posto, na 695 kuna. Nadomak milijunskom prometu bila je dionica Končar elektroindustrije, a cijena joj je ostala nepromijenjena na 645 kuna. Dionica HT-a pojeftinila je, pak, 0,14 posto, pa joj je cijena, uz za tu dionicu neuobičajeno mršav promet od oko 660 tisuća kuna, skliznula na 256 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu ojačala prema svim značajnijim inozemnim valutama, pa se i rekordno visoki srednji tečaj švicarskog franka od 6,22 kune sa jučerašnje tečajne liste na današnjoj spustio na 6,182 kune. Prema euru kuna je ojačala za 0,09 posto te srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,366002 kune. Kuna je ojačala i prema drugim važnijim valutama - prema švicarskom franku za 0,61 posto, američkom dolaru za 0,62 posto i britanskoj funti za 0,89 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi središnje banke je 6,182125 kuna, dolara 5,160433 kune, a funte 8,224656 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙