FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra kako obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) treba omogućiti korištenje poticaja za zapošljavanje kao što to primjerice koriste poljoprivredni obrti, zadruge i ostale pravne osobe. Glasnogovornik HPK Vladimir Novotny i tajnik HPK Damjan Bogdanović na konferenciji za novinare su izvijestili su da je Komora prije nekoliko mjeseci pokrenula zahtjev da se omogući korištenje poticaja za zapošljavanje OPG-ima sukadno onima koja koriste poljoprivredni obrti, zadruge i ostale pravne osobe. Međutim, prije nekoliko dana dobili su konačan odgovor Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje negativno odgovara na zahtjev HPK, bez obzira na to što i samo ministarstvo priznaje da su OPG-i u primjeni financijskih propisa izjednačeni s ostalim poduzetnicima. "S obzirom da OPG-i ne mogu biti korisnici tih državnih potpora i dalje ostajemo pri našem mišljenju da se potpore za zapošljavanje i usavršavanje ne mogu odobriti za zapošljavanje u OPG-ima, bez obzira što su u primjeni financijskih propisa u jednom dijelu izjednačeni s poduzetnicima", navodi se u odgovoru Ministarstva. HPK smatra kako je takva odluka diskriminirajuća prema OPG-ima te ističu kako bi mogućnost poticanja zapošljavanja u OPG-ima bila posebno značajna za ruralni prostor i ljude na tom prostoru koji, kako ističe Novotny, nemaju nikakve alternativne mogućnosti osim zapošljavanja u poljoprivredi.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica danas je dodijelila Hrvatsku turističku nagradu za životno djelo Maji Stanić iz Zagreba i godišnje turističke nagrade "Anton Štifanić" za pojedinca Katici Hauptfeld iz Opatije, te za tvrtke i ustanove opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Muzeju krapinskih neandertalaca iz Krapine. Uručujući nagrade, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs je naglasio da će hrvatski turizam ove godine, treću godinu za redom, ostvariti dobre rezultate te da su iza svih tih brojki ljudi koji su se turizmu posvetili i čine srž njegovog uspjeha. Primajući nagradu za životno djelo dugogodišnja turistička djelatnica, do prije godinu i pol i dugogodišnja direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Maja Stanić je istaknula kako očekuje da Hrvatska konačno dobije strategiju razvoja turizma, da zakoni pomažu a ne odmažu razvoju turizma, kao i da da se neto razlika u cijeni agencija i svi segmenti turizma počnu oporezivati na način usporediv s onim u drugim konkurentskim zemljama.

ZAGREB - Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja prigodnom su svečanosti obilježili zatvaranje IPA 2007 twinning projekta "Daljnje jačanje kapaciteta u području sredstava za zaštitu bilja i ostataka pesticida". Kako je istaknuo voditelj projekta i ravnatelj Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije pri Ministarstvu poljoprivrede Miljenko Rakić, projekt je vrijedan 650 tisuća eura i trajao je 16 mjeseci. Projekt je pridonio uređenju područja za zaštitu bilja u Hrvatskoj rezultirajući poboljšanim standardima za sredstva za zaštitu bilja i potrebnom institucionalnom infrastrukturom, s ciljem usklađivanja hrvatskog zakonodavstva i rada relevantnih institucija iz područja registracije sredstava za zaštitu bilja sa zahtjevima EU.

ZAGREB - Trgovački lanac Plodine danas je otvorio tri nova hipermarketa u tri grada - Zaprešiću, Dugom Selu i Medulinu, ukupna vrijednost te investicije je 20 milijuna eura, a novi hipermarketi zapošljavaju 200 ljudi, uglavnom prodajnog osoblja, izvijestili su iz Plodina. Predsjednik Uprave Plodina Mile Ćurković izražava zadovoljstvo poslovanjem i planom razvoja kompanije, posebice što, prema rezultatima za prvo polugodište ove godine, ostvaruju planirani rast od 10 posto. S današnjim otvorenjima od početka 2011. Plodine imaju šest novih prodajnih centara, a do kraja godine bit će sveukupno 11 novih prodajnih centara, najavljuje Ćurković. Plodine, kompanija sa sjedištem i upravom u Rijeci, s tri nova hipemarketa sada ima ukupno 63 prodajna centra. Po podacima iz financijskog izvješća za prošlu godinu, Plodine su u 2010. ostvarile ukupni prihod od 2,64 milijarde kuna, ukupni su rashodi iznosili 2,59 milijardi kuna. Ukupni prihodi i ukupni rashodi u prošloj su godini rasli za nešto više od 7 posto u odnosu na 2009. godinu. Prošlu su godinu Plodine ostvarile neto dobit u iznosu 32,7 milijuna kuna, što je za 1,4 posto više nego godinu prije.

ZAGREB - Uz nešto veći obujam trgovanja nego jučer, na Zagrebačkoj burzi do podneva je Crobex stagnirao nadomak 2.200 bodova, a nešto više trgovalo se tek dionicama HT-a i Atlantic grupe. Crobex indeks bio je oko 12 sati u plusu 0,11 posto, na 2.199 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,18 posto, na 1.185 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,4 milijuna kuna, što je 6,5 milijuna više nego jučer u ovo doba. „Iako je promet dionicama na domaćem tržištu nešto veći nego jučer, i dalje bilježimo vrlo nisku likvidnost, uobičajenu za ljetne mjesece. U nedostatku korporativnih i gospodarskih vijesti koje bi mogle potaknuti veći interes investitora, niski obujam trgovanja vjerojatno će se zadržati do kraja mjeseca, kada počinje sezona objava financijskih izvješća za drugo tromjesečje“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, 3,4 milijuna kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,05 posto, na 256 kuna. Milijunski promet ostvarila je još i dionica Atlantic grupe, pri čemu joj je cijena oslabila 0,25 posto, na 691 kunu. Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, sa 348.000 kuna prometa. Poskupjela je 1,9 posto, na 14,89 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna oslabila prema euru za 0,35 posto, dok je prema švicarskom franku na tjednoj razini oslabila za čak 4,87 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,426118 kuna, što je u odnosu na jučerašnju tečajnicu niža vrijednost za 0,11 posto. Švicarski franak, koji je ovaj tjedan bio na rekordno visokim razinama i na jučer utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a bio iznad 6,416 kuna, tjedan završava uz srednji tečaj od 6,411222 kune. U odnosu na jučerašnju tečajnicu središnje banke franak je na današnjoj tečajnici blago oslabio, za 0,07 posto, ali je u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna ojačao za 4,87 posto. Rast tečaja švicarske valute odraz je kretanja na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem opasnosti od širenja dužničke krize u euro zoni, a njegovo jačanje loša je vijest za građane koji imaju kredite vezane za švicarsku valutu. Kuna je na dnevnoj razini oslabila prema američkom dolaru i britanskoj funti za po 0,19 posto, a u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna prema dolaru je oslabila za 1,06 posto, a prema funti za 2,11 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,243693 kune, a funte 8,451255 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙