FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: euro i dionice porasli nakon glasovanja u grčkom parlamentu

Autor: neba
TOKYO, 30. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, dok se euro probio iznad razine od 1,45 dolara, jer su ulagači odahnuli nakon što je grčki parlament podržao mjere proračunske štednje, što predstavlja korak naprijed u rješavanju dužničke krize te članice eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, a toliko je na dobitku bio i južnokorejski Kospi indeks.

Cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji i Hong Kongu skočile su, pak, između 1,2 i 1,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 1,2 posto.

Nakon što je grčki parlament jučer prihvatio mjere za zauzdavanje proračunskog deficita, što je ublažilo strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni, ponovno je porasla sklonost ulagača prema riziku.

Tim više što su smanjene bojazni od pretjeranog usporavanja američkog i kineskog gospodarstva, a oporavlja se i japansko gospodarstvo, nakon oštrog pada zbog katastrofalnog potresa u ožujku.

Optimizam u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema potaknuo je i daljnje jačanje eura na valutnim tržištima. Tečaj europske valute porastao je jutros 0,5 posto, na 1,4510 dolara.

Euro je ojačao i prema švicarskom franku, pa mu se cijena vratila iznad razine od 1,20 franaka. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura ojačao je s jučerašnjih 116,50 na 116,60 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je, pak, s jučerašnjih 81,05 na 80,40 jena.

Zbog slabljenja dolara i naznaka jačanja potražnje, nastavlja se rast cijene nafte. Nakon jučerašnjeg skoka za više od 2 dolara po barelu, jutros je na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' porasla daljnjih 20-ak centi, na 95,03 dolara.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙