FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro iznad 1,43 USD

Autor: neba
TOKYO, 29. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros osjetno porasle, zahvaljujući optimizmu u vezi rješenja grčke dužničke krize, ali i podacima koji ukazuju na oporavak japanskog gospodarstva od katastrofalnog potresa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, a više od 1 posto skočio je i južnokorejski Kospi indeks.

Cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle su između 0,3 i 0,9 posto, a jedino su u Šangaju blago pale, 0,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,9 posto.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će grčki parlament u srijedu i četvrtak podržati predložene vladine mjere proračunske štednje, što bi značilo da će Grčka dobiti novu tranšu međunarodnog kredita i izbjeći insolventnost.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o rast industrijske proizvodnje u Japanu u svibnju za 5,7 posto, što pokazuje da se treće po veličini svjetsko gospodarstva oporavlja od katastrofalnog potresa 11. ožujka.

Zahvaljujući tome, na Tokijskoj su burzi jutros najviše porasle cijene dionica automobilskih kompanija, kojima je trebalo dugo vremena da stabiliziraju proizvodnju nakon potresa.

Cijene dionica Toyote i Honde skočile su više od 1 posto.

Na vrijednosti su dobili i japanski elektronički divovi. Dionica Panasonica poskupila je 1,8, a Sharpa 2,4 posto.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji skok indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, što je već drugi dan zaredom kako cijene američkih dionica snažno rastu.

Optimizam u vezi Grčke potaknuo je i daljnje jačanje eura na valutnim tržištima. Tečaj europske valute porastao je s jučerašnjih 1,4270 na 1,4375 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 115,30 na 116,50 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je, pak, s jučerašnjih 80,70 na 81,05 jena.

Nakon jučerašnjeg skoka za 2,2 dolara, jutros se na burzi u New Yorku terminska cijena nafte stabilno kreće oko 92,90 dolara po barelu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙