FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Autor: neba
TOKYO, 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je euro ojačao, zahvaljujući vijesti da je Grčka dogovorila program proračunske štednje s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 1,1 i 1,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 posto, pa bi ovoga tjedna mogao zabilježiti prvi rast nakon osam tjedana gubitaka.

Grčke vlasti dogovorile su jučer s izaslanstvom EU-a i MMF-a petogodišnji program proračunske štednje, koji obuhvaća smanjenje javne potrošnje, povećanje poreza i privatizaciju državne imovine.

Taj bi program idućega tjedna trebao prihvatiti grčki parlament, čime bi se stvorili uvjeti da se Grčkoj odobri daljnji kredit od 12 milijardi eura početkom srpnja.

„Premda bi utjecaj vijesti iz Grčke mogao biti tek privremen, ulagači su odahnuli“, kaže Yumi Nishimura, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

To je, dodaje, jedna od rijetkih dobrih vijesti u posljednje vrijeme, jer brojni makroekonomski podaci iz SAD-a i Kine ukazuju na usporavanje rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Nakon jučerašnjeg pada na najnižu razinu u četiri mjeseca, jutros se cijena nafte ponešto oporavila. Čini se, kažu analitičari, da je prošao prvi šok nakon što je Međunarodna agencija za energiju najavila prodaju 60 milijuna barela nafte kako bi nadoknadila manjak na tržištu zbog narušenog libijskog izvoza i izazvala stabilizaciju cijena 'crnog zlata'.

Nakon što je jučer na Londonskom tržištu zaronila ispod razine od 106 dolara po barelu, jutro se cijena nafte vratila iznad 108 dolara.

Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' porasla je s jučerašnjih 91,02 nadomak 92 dolara.

Na valutnim se tržištima, pak, euro oporavio nakon vijesti o grčkom dogovoru, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 1,4125 na 1,4252 dolara.

Nakon što je jučer zaronio na novu najnižu razinu u povijesti, na 1,1847 franaka, tečaj eura prema švicarskoj valuti dosegnuo je jutros 1,1955 franaka.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je sa 114,60 na 114,75 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 80,30 na 80,40 jena.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙