FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Autor: neba
TOKYO, 21. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je euro ojačao, nakon što su dužnosnici Europske unije ublažili strahovanja ulagača, poručivši da će poduzeti mjere kako bi spriječili širenje dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skočile više od 1 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju i Singapuru ojačali su između 0,3 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,7 posto.

U fokusu ulagača je Grčka, gdje će se u parlamentu glasovati o povjerenju novoj vladi premijera Georgea Papandreua, koja bi trebala uvesti daljnje mjere proračunske štednje.

Iz EU-a stižu poruke kako se radi na usuglašavanju o još jednom paketu pomoći Grčkoj jer se ovaj od 110 milijarda eura pokazao nedostatnim. Novi bi trebao iznositi 120 milijardi eura, od čega bi 60 milijardi bio službeni zajam, s 30 milijardi sudjelovao bi privatni sektor, a jednako toliko trebao bi donijeti proces privatizacije.

Na taj bi način Grčka izbjegla insolventnost, što bi umirilo ulagače na svjetskim tržištima koji se plaše da bi dužnička kriza u eurozoni mogla dovesti do nove financijske krize u svijetu, poput one iz 2008. godine.

„Ulagači počinju vjerovati da europski političari, posebice njemački, doista nastoje izbjeći tvrdo prizemljenje Grčke“, kaže Makato Noji, strateg u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Osim što je pozitivno utjecalo na tržišta kapitala, uvjerenje da će EU riješiti problem Grčke potaknulo je i rast eura.

Na valutnim je tržištima jutros tečaj eura ojačao s jučerašnjih 1,4235 na 1,4340 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 114,10 na 115,05 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 80,20 jena.

Oporavila se i cijena nafte. Nakon što je jučer ujutro zaronila ispod razine od 93 dolara po barelu, jutros se na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' kreće oko 93,90 dolara.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙