FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGVOZD - Predsjednica vlade Jadranka Kosor danas je otkrila spomenik, te položila vijenac i zapalila svijeću poginulim braniteljima u selu Krstatice kod Zagvozda, istaknuvši kako u današnjoj svečanosti ima simbolike jer su branitelji zaslužni za stvaranje slobodne Hrvatske koja upravo danas završava pregovore o ulasku u Europsku uniju. "Ne bi bilo slobodne hrvatske države, članice NATO -a, niti bismo bili u prilici završiti pregovore s Europskom unijom da nije bilo branitelja koji su se na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana odazvali i stali u obranu Hrvatske“, kazala je premijerka Kosor. Dodala je kako završetkom pregovora s EU-om "završavamo najtežu dionicu u našoj povijesti" te "otvaramo novu stranicu svoje povijesti". Po njezinim riječima činjenica je da je obrambeni i Domovinski rat od velikosrpske agresije bio pravedan, jer imali smo pravo braniti svoj dom.

ZAGREB - Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je predložilo Hrvatskom saboru da odobri i novi zahtjev USKOK-a te da HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću ukine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupka zbog sumnje da je počinio i treće kazneno djelo - poticanje na protuzakonito posredovanje. MIP je 17. lipnja predložio, a Hrvatski sabor, na zahtjev USKOK-a ukinuo zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te lažnog prijavljivanja. USKOK je svoj zahtjev naknadno dopunio te od Hrvatskog sabora prije dva dana zatražio da se Drmiću ukine imunitet kako bi ga se procesuiralo za kazneno djelo poticanja na protuzakonito posredovanje.

ZAGREB - Saborski klub HDZ-a poručio je danas kako je moralno i pošteno da predsjednica stranke i vlade Jadranka Kosor potpiše ugovor o pristupanju Hrvatske EU, budući da je, istaknuli su njegovi zastupnici, i najzaslužnija što će Hrvatska večeras završiti pregovore u članstvu u EU. Predsjednica vlade Jadranka Kosor najzaslužnija je za deblokladu i završetak pregovora pa je moralno i pošteno da i ona potpiše ugovor", izjavio je glasnogovornik HDZ-ova Kluba Frano Matušić na konferenciji za novinare u Saboru. Za HDZ, istaknuo je, opravdano je da samo predsjednica Vlade potpiše taj ugovor, jer je, ustvrdio je, najzaslužnija za činjenicu da je u zadnje dvije godine, koliko je na čelu vladu, zatvoreno 30 pregovaračkih poglavlja te su provedene reforme na europskom putu Hrvatske.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić potpisao je danas sporazum o provedbi obrane od tuče zrakoplovnim generatorima s Aeroklubom Osijek, osiguravajućim društvima i jedinicama lokalne samouprave među kojima je 39 gradova i općina. Takav sustav obrane od tuče, koji je jedinstven u Hrvatskoj, pokazao se iznimno dobrim pa nastavljamo s njegovom provedbom, rekao je župan Šišljagić, ističući kako se u jednoj sezoni obrane od tuče, od 1. svibnja do 1. listopada, obavi više od 30 letova, to jest intervencija. Dodao je kako je za to potrebno osigurati 450.000 kuna, u čemu županija sudjeluje s 200.000 kuna, svaka jedinica lokalne samouprave osigurava po pet tisuća kuna, a ostatak će dati osiguravajuća društva. Osječko-baranjska županija od 2005. provodi obranu od tuče na poljoprivrednim površinama zrakoplovnim generatorima, čime su štete na poljoprivrednim usjevima, koje su dotad bile oko 35 milijuna kuna, smanjene za trećinu.

ZAGREB - Hrvatski pirotehničari danas su prekinuli razminiranje u Hrvatskoj zbog nedostatka novca i počeli su prosvjedovati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića tražeći od vlade da ispuni obećanje i isplati novac potreban za nastavak razminiranja. "Svojim ponašanjem Vlada Republike Hrvatske prekinula je razminiranje u Republici Hrvatskoj jer nije osigurala novac za razminiranje koji je obećala", rekao je novinarima predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa. Ustvrdio je da je od danas razminiranje Hrvatske prekinuto i da su poslodavci poslali obavijest Hrvatskome centru za razminiranje da danas neće raditi. Po njegovim podatcima, za ovu godinu osiguran je 371 milijun kuna za razminiranje, a dosad je isplaćeno 238 milijuna, što znači da nedostaje oko 130 milijuna kuna.

ZAGREB - Fakultetsko vijeće zagrebačkoga Filozofskog fakulteta danas je objavilo da od srijede 6. srpnja obustavlja sve studijske procese dok se iz saborske procedure ne povuku prijedlozi triju zakona o visokom obrazovanju koje je vlada uputila u proceduru 21. lipnja. Vijeće, u izjavi upućenoj državnim institucijama te akademskoj i široj javnosti, podsjeća da je nizom svojih odluka argumentirano upozoravalo na neprihvatljivost zakonskih prijedloga i načina na koji se oni nameću usprkos argumentima akademske zajednice i otporu uvjerljive većine sveučilišnih, znanstvenih i drugih institucija.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙