FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

VELA LUKA - U velolučkom brodogradilištu "Montmontaža Greben" danas je u nazočnosti predsjednika Ive Josipovića porinut policijski ophodni brod "Mile Blažević Čađo". Riječ je o drugom od 29 brodova koje za potrebe MUP-a gradi zajednica šest manjih brodogradilišta s velolučkim na čelu, a dodijeljen je zadarskoj Policijskoj upravi. Na prigodnoj svečanosti hrvatski predsjednik Ivo Josipović je rekao kako je izgradnja tog broda ujedno i simbol dobro vođene gospodarske politike koja razumije što je hrvatska prednost i koja zna da je hrvatska brodogradnja jedan od brandova i stoljetna tradicija. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko istaknuo je kako se na taj način Hrvatska želi odužiti heroju Domovinskog rata kakav je bio policajac Mile Blažević Čađo te da će za svojega radnog vijeka taj brod govoriti o Čađinom herojstvu. Kuma broda bila je Blaževićeva supruga Milka Blažević, a brod je blagoslovio velolučki župnik don Većeslav Magić.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je danas s predstavnicima privatnih i vjerskih vrtića, njih 24, o inicijativi za izjednačavanje sufinanciranja programa u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima. Gradonačelnik i predstavnici vrtića, koji su inicirali sastanak, ponovno su apelirali na roditelje djece smještene u gradske, privatne i vjerske vrtiće da do 30. lipnja dostave traženu dokumentaciju kako bi mogli ostvariti pravo na subvenciju.

ZAGREB - Zbog slučaja Paravinje, nema potrebe za izmjenama zakona, nego treba "eventualno proširiti sporazume zemalja regije o izručenju vlastitih državljana", ocijenio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Hrvatska trenutačno ima sporazume o izručenju državljana sa Srbijom i Crnom Gorom, a priprema sporazume i s Makedonijom i BiH, ali za kaznena djela organiziranoga kriminala i korupcije, pa bi trebalo analizirati te sporazume i vidjeti u kojem dijelu ih treba proširiti, rekao je Bošnjaković novinarima pred Banskim dvorima. Ministar se nije složio s novinarskim komentarom da počiniteljima zločina iz drugih zemalja, koje se ne može izručiti jer imaju hrvatsko državljanstvo, u Hrvatskoj nitko ništa ne može, te je istaknuo kako Hrvatska ima "niz sporazuma vezanih za izvršavanje i preuzimanje izvršavanja kaznenih sankcija". U slučaju Dragana Paravinje, da je Hrvatskoj upućen zahtjev da preuzme izvršavanje kaznene sankcije zatvora koja mu je izrečena u Srbiji, mi smo na temelju sporazuma mogli to preuzeti, rekao je Bošnjaković. "Međutim, formalno takvog zahtjeva nije bilo, a bez toga mi ne možemo izvršiti kazneno-pravnu vlast druge države na našem području", dodao je.

ŠIBENIK - Policija je oko 15 sati prekinula današnji dio potrage za nestalom Drnišankom Antoniom Bilić (17), no, i danas bez ikakvih rezultata. Tijekom dana pretraživalo se šire područje od mjesta Oklaj do Kistanja, uključujući i rijeku Krku, i to na području od Brljana prema hidrocentrali. U potrazi je sudjelovalo više od 110 pripadnika interventne jedinice policije, specijalne policije (ronioci), službenika kriminalističke policije i više od 20 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja te manji broj vatrogasaca iz Drniša. Potrazi se danas priključila i skupina od šest slovenskih policajaca i pripadnika vojske s vojnim čamcem i uređajem sonarom kojeg posjeduje slovenska vojska, a služi za pretragu dna rijeke. Na zahtjev MUP-a, na mjesto pretrage upućene su dvije bespilotne letjelice Oružanih snaga RH i 12 pripadnika OS RH, koji upravljaju letjelicama kojima se snima korito rijeke Krke kao i područje kanjona Krke od brane Brljan do ušća rijeke Krke u Šibeniku.

ĐAKOVO - Proglašenjem ovogodišnjih dobitnika nagrada Julija Benešića, danas su u Đakovu završeni dvodnevni 14. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara. Prosudbeni žiri susreta Nagradu Julija Benešića dodijelio je Dariji Žilić iz Zagreba ocjenjujući njezinu knjigu "Muze izvan geta" najboljim književno-kritičarskim ostvarenjem u 2010. godini. Povelja uspješnosti Julija Benešića pripala je osječkoj autorici Kristini Peternai-Andrić za njezin dosadašnji književno-kritičarski rad.

SELCA - Ugašen je danas požar kod Selca na otoku Braču. U gašenju požara koji je buknuo sinoć sudjelovalo je 40-tak gasitelja bračkih vatrogasnih društava, pet kanadera i jedan helikopter. Izgorjelo je 5,25 hektara borovine, makije, trave i niskog raslinja.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙