FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ugovor za izvođenje radova na četvrtom dijelu plinovodnog sustava Like i Dalmacije, odnosno magistralnom plinovodu od Benkovca do Splita, vrijedan 58,5 milijuna eura, danas su u Zagrebu potpisali čelnici Plinacroa te Montmontaže kao vodećeg člana poslovne udruge domaćih izvođača radova, priopćeno je iz Plinacroa. Nakon prethodno provedenih arheoloških i speleoloških istraživanja, izvođenje radova na izgradnji magistralnog plinovoda Benkovac-Split, dužine 96 kilometara, počet će uvođenjem izvođača u posao već tijekom ovog mjeseca, a završetak radova predviđen je u roku od 12 mjeseci. Četvrti dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije sastoji se se od magistralnog plinovoda Benkovac-Split te regionalnog plinovoda Šibenik-Knin, odvojnih plinovoda za Tisno i Trogir, kao i pripadajućih mjerno-redukcijskih stanica (MRS) na koje će se priključiti buduća distributivna mreža, a ukupna mu je vrijednost 179,5 milijuna eura, navode iz Plinacroa. Radovi na izgradnji četvrtog dijela sustava počeli su, nakon ishođenja građevinske dozvole, još tijekom ljeta 2010. godine, i to izgradnjom 44,4 kilometra dugog regionalnog plinovoda Šibenik-Knin, odvojnih plinovoda za Tisno i Trogir te pripadajućih mjerno-redukcijskih stanica.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) počela je zaprimati zahtjeve restorana i drugih ugostiteljskih objekata za dobivanjem posebnog znaka "Hrvatska autohtona kuhinja" slijedom novog pravilnika Ministarstva turizma kojim se uz popis 500-ak jela utvrđuju i standardi autohtone hrvatske gastronomske ponude. Rečeno je to na današnjem predstavljanju projekta "Hrvatska autohtona kuhinja" u Obrtničkoj komori Zagreb, nakon čega kreće svojevrsna 'prezentacijska turneja' tog projekta u još devet hrvatskih gradova do kraja srpnja. Predstavljanje Pravilnika održano je prije mjesec i pol dana, a prezentacijama se želi približiti struci i zainteresiranim ugostiteljima. Do sada još nijedan restoran u Hrvatskoj nije dobio prateći posebni znak/tablu "Hrvatska autohtona kuhinja", jer, kako se čulo danas, nije bio zgotovljen formular za zahtjeve, ali državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart vjeruje kako će se uskoro prvi restoran dobiti taj znaka, za oko dva do tri tjedna. Zainteresirani će za to uz ispunjen zahtjev morati zadovoljiti i standarde o autohtonosti kuhinje iz Pravilnika te na jelovniku imati 70 posto jela s pratećeg popisa tih jela. Ako to nemaju mogu tražiti tzv. malu tablu/mali znak što znači da imaju bar nešto s tog popisa, a sveukupno će za trošak procjene i obrade zahtjeva te tablu morati izdvojiti oko 1.600 kuna.

ZAGREB - Tvrtka Adria Design izvijestila je danas da je ponovno otvorila svoja prodajna mjesta i sve zaposlenike vratila na posao, nakon što je krajem lipnja zatvorila 29 prodajnih mjesta sa 200 zaposlenika zbog sudskog rješenja o privremenoj mjeri zabrane korištenja marke Turbo limač i još niza brendova preuzetih krajem prošle godine od tvrtke Magma. "Sudsko rješenje o privremenoj mjeri, prema kojoj imamo zabranu korištenja znaka Turbo limač i još šest brandova koje je tvrtka Adria Design otkupila od Magme, u potpunosti poštujemo i sukladno tome povukli smo iz prodaje sve robne marke na koje se rješenje odnosi i nećemo ih koristiti sve dok nam to sud ponovo ne odobri", navode u priopćenju. No, napominju kako je zbog zatvorenih trgovina Adria Design dnevno gubio u prosjeku 300.000 kuna, a zadržavanje zaposlenih u tim okolnostima dovedeno je u pitanje. Zbog toga su, kažu, Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prijavili novu robnu marku pod kojom sada posluju i u skladu s tim izmijenili vizualni identitet na svim maloprodajnim mjestima. Navode kako će pod novim brendom nastaviti raditi sve dok im se ponovno ne vrati pravo korištenja brendova za koje su prije nekoliko mjeseci platili 18 milijuna eura.

ZAGREB - Trgovinski tjedan na Zagrebačkoj burzi danas je zaključio porast vrijednosti burzovnih indeksa nakon četiri dana pada, Crobex je povećan za 0,48 posto, na 2.233,63 boda, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.205,93 boda. Redovni današnji promet na Burzi je iznosio svega 13 milijuna kuna, pri čemu su četiri dionice ostvarile promete iznad milijun kuna. Dionicom Zagrebačke banke ostvareno je 1,69 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 3,77 posto, na 303 kune. Promet od 1,68 milijuna kuna zabilježila je dionica HT-a čija je cijena porasla za 0,14 posto, na 257,37 kuna. Porast cijene za 5,99 posto, na 690 kuna, ostvarila je dionica Belišća uz promet od 1,5 milijuna kuna. Za 1,46 milijuna kuna protrgovano je dionica AD Plastika čija je cijena pala 2,27 posto, na 129 kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi ovog je tjedna, od 4. do 8. srpnja, ostvareno 81,2 milijuna kuna redovnog prometa, uz tjedni pad burzovnih indeksa, Crobexa za 0,13 posto, na 2.233,63 boda te Crobexa10 za 0,34 posto, na 1.205,93 boda. Također je zabilježen blok promet dionicom Belišća od 75,7 milijuna kuna. Najveći tjedni redovni promet među dionicama od 15,8 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a koja je tjedan završila s 0,14 posto višom cijenom od 257,37 kuna. Dionica AD Plastika imala je tjedni promet od 6,4 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini porasla 0,58 posto, na 129 kuna. S prometom od 5,4 milijuna kuna slijedi dionica Zagrebačke banke, uz porast cijene za 4,52 posto, na 303 kune. Promet dionicom Đuro Đaković Holdinga u ovom je tjednu iznosio 5,3 milijuna kuna, a u tjednu joj je cijena porasla 1 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas se, nakon jučerašnjeg značajnog skoka potražnje ali i ponude, sve vratilo na uobičajene razine, a pritom je nakon duljeg vremena, gotovo tri mjesedca, podmirena cjelokupno prijavljena potražnja. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 41,5 milijuna kuna ili 93 posto manje no dan ranije. Istodobno se na strani ponude našlo 341,5 milijuna kuna ili oko 61,5 posto manje no što je to bilo u četvrtak. Najviše je danas, 16,5 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,28 na 0,26 posto. Također je plasirano i 15 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatu od 1,13 posto te 10 milijuna kuna na rok od 2 tjedna uz kamatnu stopu od 1,3 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 41,5 milijuna kuna, a prosječna je kamatna stopa porasla s 0,31 na 0,83 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙