FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

KRK - U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvareno više od 3,2 milijuna dolazaka turista, što je za 11 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ostvarenih 13,7 milijuna noćenja porast je za 13 posto, izvijestio je danas u Krku ministar turizma Damir Bajs. Istaknuo je kako su rezultati za lipanj još bolji jer je ostvareno 20 posto više dolazaka i 21 posto više noćenja. Zabilježeno je povećanje broja domaćih turista te se ispunjava prvi od dva strateška cilja u turizmu za ovu godinu, a to je povratak domaćeg gosta. Drugi cilj je obrana povećanog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu, naveo je Bajs. Po porastima za prva četiri mjeseca na svjetskom turističkom tržištu Hrvatska je druga u Europi iza Malte sa povećanjem dolazaka od 17 posto. Malta je ostvarila porast od 23 posto, a europski prosjek je šest posto porasta. Ministar Bajs je izrazio zadovoljstvo ulaskom u glavnu sezonu s turističkim plusom kazavši da se očekuje nastavak ostvarenja dobrih rezultata i u naredna dva mjeseca.

ZAGREB - Tunel Stupica, duljine 230 metara, na cesti Makarska-Vrgorac i sanirani dio te ceste pušteni su danas privremeno u promet, doznaje se iz Hrvatskih cesta. Novim tunelom izbjegava se prometovanje dijelom ceste Makarska-Vrgorac koja je zatvorena 24. listopada prošle godine zbog velikog odrona kamenja i stijena. Zbog toga se iz Makarske za Vrgorac putovalo Jadranskom magistralom preko Ploča ili autocestom između čvorova Šestanovac i Ravča. Tunel je trebalo osposobiti za prometovanje tijekom turističke sezone te su dovršeni najnužniji radovi kako bi se pod posebnom regulacijom mogao pustiti u promet. Korisnici ceste i tunela moći će se njima voziti do kraja turističke sezone kada će radovi biti nastavljeni kako bi se dovršili na jesen.

ZAGREB - Hrvatski hotelijeri ove godine odrađuju normalnu poslovnu godinu koja je za razliku od prošle dvije bez većih stresova i lomova, a s obzirom da oni na Jadranu za srpanj i kolovoz bilježe 90-100 postotnu rezerviranost i popunjenost objektivno je očekivati bolju turističku godinu od lanjske, ocjena je predsjednika Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristijana Šustara. Ističući da su hoteli diljem Jadrana, od Istre do Dubrovnika, za srpanj i kolovoz mahom puni, Šustar napominje da se može dogoditi da zbog oscilacija u dolascima i odlascima gostiju bude neko prazno mjesto, ali da to traje tek par dana. To nije, kako kaže, ništa čudno niti različitije od prošlog ljeta, jer kad će hoteli biti puni ako ne u špici sezone, ali u svemu ipak ne vidi prostor za neki veliki rast, osim 2 do 3 posto u odnosu na lanjsko ljeto s obzirom da nemamo više kapaciteta. Iako u cijenama kod hotelijera ove godine nije bilo većih promjena u odnosu na prošlu vjeruje da će se porast fizičkog prometa odraziti i na povećanje prihoda i drugih financijskih pokazatelja, što nije bio slučaj prošle godine.

ZAGREB - Institut IGH objavio je danas na Zagrebačkoj burzi da je započeo razgovore s financijskim institucijama i potencijalnim strateškim partnerima o mogućnosti povećanja temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica. Postupak razmatranja mogućnosti povećanja temeljnog kapitala IGH provodi u cilju intenziviranja poslovanja na međunarodnom tržištu putem organskog rasta i akvizicija te smanjenja financijskih rashoda, kaže se u priopćenju IGH-a. Dodaje se da su suradnici IGH-a u tom procesu američka investicijska savjetnička tvrtka Nova Capital Partners te međunarodna tvrtka Weil, Gotshal & Manges LLP kao pravni savjetnik. U priopćenju se kaže kako Institut IGH od dokapitalizacije očekuje dodatno jačanje financijske i tržišne pozicije, dugoročno zadržavanje liderstva u osnovnom (core) poslovanju u Hrvatskoj i znatno brže osvajanje međunarodnih tržišta.

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla i BH Telecom ugovorili su nove poslove vrijedne više od 10 milijuna kuna, a riječ je o modernizaciji i povećanju kapaciteta fiksne mreže BH Telecoma. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle odmah kreću s radovima, a završetak je planiran do kraja godine, izvijestili su iz Ericsson Nikole Tesle. Potpisivanje ugovora s kompanijom Ericsson Nikola Tesla predstavlja nastavak modernizacije i daljnjeg snaženja fiksne mreže BH Telecoma na temelju najsuvremenijih rješenja našeg partnera, izjavio je generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je istaknula kako se novim poslovima nastavlja dobra suradnja dvije tvrtke.

ZAGREB - Erste&Steiermaerkische banka je od početka ove godine plasirala stambene kredite građanima u vrijednosti od ukupno 287 milijuna kuna, pa su oni krajem lipnja dosegnuli gotovo sedam milijardi kuna. Iz te banke ističu i da je tržište stambenog kreditiranja stanovništva, prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih pet mjeseci ove godine raslo po stopi od 1,45 posto, dok je Erste banka u tom segmentu ostvarila rast od 2,43 posto te povećala svoj tržišni udio u stambenim kreditima na 11,88 posto. Erste banka aktivno sudjeluje i u programu subvencioniranja kupnje stanova u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, a do sada je u tom programu zaprimljeno više od sto kreditnih zahtjeva, ukupne vrijednosti veće od 7,5 milijuna eura.

ZAGREB- Na Zagrebačkoj se burzi i danas trguje mirno, uz nizak promet i bez jasnih smjernica, no nakon četiri dana neprestanog slabljenja, Crobexi su blago ojačali. Crobex indeks porastao je do 12 sati 0,30 posto, na 2.229 bodova, odmaknuvši se od najniže razine u više od mjesec dana. Crobex10 ojačao je, pak, 0,08 posto, na 1.203 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 4,5 milijuna kuna. Do podneva je lista milijunašica bila prazna. Najveći promet, oko 960.000 kuna, do tada je ostvaren dionicom Zagrebačke banke, pri čemu joj je cijena porasla 2,6 posto, na 299,20 kuna. S prometom od oko 660.000 kuna slijedi dionica AD Plastika. Nakon dva dana rasta, cijena te dionice danas je pala 2,9 posto, na 129 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka, oslabila prema euru za 0,16 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,399692 kune. U odnosu na švicarski franak kuna je na tjednoj razini oslabila za 1,54 posto, prema dolaru je oslabila za 1,77 posto, a prema funti za 1,51 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,113427 kuna, dolara 5,188397 kuna, a funte 8,276135 kuna. U odnosu na tečajnu listu HNB-a utvrđenu jučer, kuna je oslabila prema euru za 0,12 posto te prema dolaru za 0,41 posto i funti za 0,18 posto, a ojačala prema franku za 0,38 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙