FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Monetarna politika u maloj, otvorenoj i visoko euriziranoj ekonomiji poput hrvatske ne može se oblikovati putem konvencionalne ekonomske teorije, jer Hrvatska nije Kina niti SAD, upozorila je ministrica financija Martina Dalić na današnjem skupu posvećenom monetarnoj politici u procesu ulaska Hrvatske u EU. Dalić je na skupu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) neizravno odgovorila na nedavne kritike MMF-a ocijenivši kako "mainstream ekonomija" nema odgovore na specifične hrvatske probleme. Može se reći da u recesiji HNB treba povećati ponudu novca, kao što su to učinile mnoge druge zemlje, međutim u Hrvatskoj udio kunske novčane mase kojom središnja banka upravlja čini tek nešto više od 20 posto ukupnih likvidnih sredstava, a ostalo su devizna sredstva. Također netko može reći - što je loše u deprecijaciji tečaja kad će se povećati konkurentnost ekonomije i poboljšati položaj izvoznika, no promjena tečaja ne utječe samo na prihode nego i na troškove poduzetnika, kaže Dalić. Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević poručio je pak kako je situacija u hrvatskom gospodarstvu zabrinjavajuća jer se Hrvatska nalazi u škarama dosadašnje neodgovorne fiskalne politike i rigidne monetarne politike, pa je stiglo i upozorenje MMF-a da ne radimo dobro. Hrvatski stručnjaci bili su vrlo kritični prema činjenici da je Hrvatska trenutno u fazi restriktivne monetarne i fiskalne politike. To je tzv. mrtva zona iz koje se ne može izaći iz recesije nego samo pasti u depresiju, a Hrvatska je u depresiji jer već preko dvije godine živi u recesiji, rekao je Ivan Lovrinović sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

ZAGREB - INA je u današnjem priopćenju odbacila neke medijske napise o zatvaranju sisačke rafinerije, zatvaranje te rafinerije u telefonskoj je izjavi demantirao i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern, a u pisanoj izjavio zatvaranje je odbacio i potpredsjednik Nadzornog odbora Ine Gyoergy Mosonyi koji napominje kako je Uprava Ine predložila analizu alternativnih scenarija razvoja kako bi se Sisak iskoristio u budućnosti s ciljem očuvanja radnih mjesta. Niti jedan pojedinac unutar Uprave Ine kao ni kolektivno tijelo Uprave nisu Nadzornom odboru kompanije predložili zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku, navodi Inin Sektor korporativnih komunikacija. Nadzorni odbor Ine na jučerašnjoj je sjednici raspravljao o prijedlogu Inine strategije srednjoročnog razvoja Ine od 2011. do 2015. godine, a neki mediji špekuliraju i o mogućnosti zatvaranja Rafinerije Sisak. Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern u telefonskoj je izjavi za Hinu demantirao zatvaranje Siska. "Prenamjena ili promjene u radu Rafinerije Sisak su navedene kao različiti scenariji razvoja prerade nafte u Ini i varijanta potpunog zatvaranja nije kao takva ni spomenuta ni raspravljena niti dolazi u obzir", ističe. Štern je osobno mišljenja da u sisačkoj rafineriji treba nastaviti modernizaciju, da treba vratiti izgubljena tržišta kako bi ta rafinerija imala dovoljno tržište za svoje proizvode. Zatvaranje Siska odbacuje i potpredsjednik Inina Nadzornog odbora Gyoergy Mosonyi. "Jasno smo rekli da se Sisak ne smije i neće biti zatvoren. Zatvaranje nije bilo predviđeno nijednim planom. Sisak je važan za Hrvatsku, za lokalno gospodarstvo i za Inu. To je jedan od Ininih strateških aduta", ističe Mosonyi. Navodi kako je Uprava pokazala da bi daljnji razvoj sisačke rafinerije koštao dodatnih milijardu dolara, što nikada neće biti održiva i profitabilna opcija. Stoga je Uprava, dodaje, predložila analizu alternativnih scenarija razvoja kako bi se Sisak iskoristio u budućnosti s ciljem očuvanja radnih mjesta.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) djelomično je zadovoljna Vladinim prijedlogom izmjena i dopuna Kaznenog zakona, no poslodavci napominju kako su u zakonskom prijedlogu ostale i neke odredbe s kojima i dalje nisu suglasni, poput one da se već i za jedan mjesec kašnjenja s uplatom doprinosa može završiti u zatvoru. S obzirom da je dio njihovih primjedbi prihvaćen od strane Vlade iz HUP-a napominju da za sada ostaju u Gospodarsko socijalnom vijeću kroz koje žele postići dogovor i oko izmjene preostalih spornih odredbi. U izjavi u povodu Vladinog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona iz HUP-a naglašavaju da su poslodavci svjesni svoje odgovornosti za ispunjavanje svih obveza među kojima je, naravno, i isplata plaća radnicima. Slažu se s time da oni koji ne ispunjavaju svoje obveze moraju biti kažnjeni, a moguće ih je kazniti i prema postojećim zakonskim propisima. Navode i kako su zadovoljni što je promijenjena formulacija zakona koja sada kaže da se kazneno kažnjava samo one poslodavce koji ne isplate plaće radi stjecanja protupravne imovinske koristi. "Međutim, u zakonskom su prijedlogu ostale i neke odredbe s kojima i dalje nismo suglasni. Poput odredbe da se već i za jedan mjesec kašnjenja s uplatom doprinosa može završiti u zatvoru što u uvjetima u kojima poslujemo smatramo potpuno neprimjerenom kaznom", navode iz HUP-a.

ZAGREB - Predstavnici sindikata izrazili su danas nezadovoljstvo prijedlogom Kaznenog zakona u dijelu koji je vezan uz neisplatu plaća, te odredbom po kojoj će zakon stupiti na snagu tek 1. srpnja 2013. Neprihvatljivo nam je da se kaznenim djelom smatra neisplata plaća s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome, ili tko ne izvrši sudsku odluku u vezi s tim pravom, kao i da se počinitelja takvog djela može osloboditi kazne ako naknadno uplati zaostale plaće, ističu Nezavisni hrvatski sindikati (NHS). Po tome ispada da poslodavac s radnikovom plaćom može podmirivati razne druge obveze, npr. plaćanje komunalija, dobavljača i sl., što nije pribavljanje protupravne imovinske koristi ali je za radnika posljedično isto jer neće dobiti plaću. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je da će sindikati predložiti amandmane na taj dio zakonskog prijedloga, budući da zakon ide u dva saborska čitanja. Za nas je najbitnije da je zakon kojim se neisplata plaća tretira kao kazneno djelo ipak upućen u saborsku proceduru, a vjerujem da ima prostora za popravak dijelova koji su neprihvatljivi, kaže Novosel.

ZAGREB - Sindikat hrvatskog vozača odustao je od za sutra najavljenog štrajka vozača Taxi Cammea u Zagrebu jer je u postupku mirenja postignut dogovor s poslodavcem, izvijestio je danas predsjednik sindikata Miljenko Gočin. Poslodavac je prihvatio sve naše zahtjeve te smo potpisali sporazum o socijalnom dijalogu koji predviđa osnivanje radne skupine za rješavanje svih budućih nesporazuma i problema, rekao je Gočin za Hinu. Sindikat je prošlog tjedna najavio da će 8. srpnja organizirati štrajk vozača Taxi Cammea jer ta tvrtka ne poštuje njihova prava zajamčena Zakonom o radu. Na mirenju se najviše raspravljalo o pitanju radnog vremena te je dogovoreno da će od ponedjeljka vozači Taxi Cammea u Zagrebu raditi po sistemu - jedan tjedan pet dana po 10 sati, a drugi tjedan četiri dana po pet sati, kaže Gočin. Vozači su se žalili sindikatu da moraju raditi po 12 do 14 sati dnevno, bez propisanog odmora iako zakon određuje nakon vožnje od 4,5 sati obaveznu pauzu od 40 minuta, te da im poslodavac ne plaća prekovremene sate.

OSIJEK - Predstavnici pet slavonskih županija i četiri grada potpisali su danas u HGK-Županijskoj komori Osijek Pismo namjere o osnivanju Slavonske energetske agencije (SEA), kao dio programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji se provodi u svim hrvatskim gradovima i županijama. Cilj je buduće regionalne energetske agencije pomoći slavonskim gradovima i županijama u ispunjavanju svih obveza koje propisuje Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, a pomoći će i u prikupljanju sredstava iz fondova EU, istaknuto je na svečanosti potpisivanja Pisma namjere.

ZAGREB - Niska likvidnost s tek 9,4 milijuna kuna redovnog prometa i nastavak blagog pada vrijednosti dioničkih indeksa obilježje su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost Crobexa danas je pala za 0,06 posto, na 2.222,92 boda, a Crobex10 trgovanje je završio s minusom od 0,15 posto, na 1.202,40 bodova. Samo su dvije dionice dana ostvarile promete iznad milijun kuna, HT-ova 1,9 milijuna kuna te dionica AD Plastika promet od 1,1 milijun kuna. I dok HT-ova dionica bilježi blagi pad cijene, za 0,01 posto, na 257 kuna, dionica AD Plastika trgovanje je završila u blagom plusu, za 0,15 posto, na 132 kune. Porast cijene od 3,04 posto, na 15,27 kuna, imale su dionice Ingre kojih je protrgovano za 521,7 tisuća kuna. Dionica Dom Holdinga je uz porast cijene od 1,59 posto, na 79,02 kune, zabilježila 407,8 tisuća kuna prometa. Najveći je 'gubitnik' dionica Magme kojoj je, uz gotovo 350 tisuća kuna prometa, cijena pala za 10,94 posto, na 7 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca današnja je potražnja snažno porasla te je u odnsu na jučerašnju bila gotovo 20 puta veća. Istodobno je doduše, i ponuda bilježila značajan rast od oko 3,5 puta u odnosu na dan ranije. Tako je ukupno prijavljena potražnja iznosila čak 597,89 milijuna kuna, dok se istodobno na strani ponude našlo čak 882,89 milijuna kuna. Najviše je, 563,69 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 0,3 posto. Također je plasirano i 7 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatu od 1 posto. Putem prekonoćnih pozajmica pak plasirano je 12,2 milijuna kuna, dok je kamatna stopa smanjena s 0,4 na 0,28 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas čak 582,89 milijuna kuna, a pritom je 15 milijuna kuna prekonoćne potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna, unatoč pretežitom udjelu ročnih plasmana, pala s 1,58 na 0,31 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙