FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Na današnjem sastanku predstavnika poljoprivrednih udruga i otkupljivača pšenice nije postignut dogovor oko otkupne cijene, a novi sastanak najavljen je za idući tjedan. Poljoprivrednici smatraju kako otkupna cijenu ne bi smjela biti niža od 1,60 kuna po kilogramu pšenice, koja je zasijana na 130.000 hektara, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede očekuje se urod od 752.000 tona. Sudionici skupa složili su se da Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), koja je organizator današnjeg sastanka, uputi dopis resornom ministarstvu poljoprivrede i ministru Čobankoviću u kojem bi predložila model otkupa pšenice koji bi odgovarao i proizvođačima i otkupljivačima. Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić kazao je kako neće pristati na cijenu nižu od 1,6 kn/kg i da će to, ako treba, braniti na cesti. Ivica Čapo iz Žitnih terminala istaknuo je pak kako je tržište to koje treba diktirati cijenu. Kazao je i kako trenutno ne vidi višu cijenu od one između 1,10 i 1,15 kn/kg, a prije dva tjedna ta je cijena bila 1,3 kn/kg, što znači da cijenu diktira tržište i smatra da je to jedini pravi put. Direktorica Žitozajednice Nada Barišić kazala je kako se članice unutar Žitozajednice ne dogovaraju oko otkupne cijene te kako će svaka za sebe izaći s cijenom.

ZAGREB - Đuro Đaković Holding i Janaf potpisat će sutra ugovor o izgradnji triju spremnika za naftu u terminalu Omišalj, a vrijednost tog posla iznosi 218,7 milijuna kuna, izvijestile su dvije kompanije putem Zagrebačke burze. Rok izvođenja rodova je 20 mjeseci od uvođenja u posao. Potpisivanjem ugovora počinje nova faza u sklopu najvećeg Janafovog investicijskog projekta dogradnje i rekonstrukcije spremničkog prostora terminala Omišalj. Đuro Đaković Holding je voditelj konzorcija s kojim će Janaf potpisati ugovor, a u konzorciju su Đuro Đaković Proizvodnja opreme, Đuro Đaković Inženjering, Đuro Đaković Elektromont i Gamont. Đuro Đaković Holding ujedno je izvijestio da će sutra, 2. srpnja, s HŽ Holdingom sklopiti protokol o pokretanju aktivnosti osnivanja trgovačkog društva za najam teretnih vagona. Istog dana Đaković i HŽ obavit će i primopredaju 30 vagona za prijevoz rasutog tereta i sedam vagona za prijevoz kamena. Primoredaja je dio realizacije ugovora o izradi i isporuci 100 vagona potpisanog između HŽ Carga i Đ. Đaković Holdinga.

ZAGREB - Istarska kreditna banka (IKB) otvorila je danas svoju prvu poslovnicu u Zagrebu i Poslovni centar, u što je uložila 4,5 milijuna kuna, a u sklopu otvorenja s Obrtničkom komorom Zagreb potpisala je i sporazum o poslovnoj suradnji kojim se definiraju uvjeti kreditiranja obrtnika, članova te komore. Poslovnica i Poslovni centar IKB u Zagrebu njihova je 25. poslovnica u Hrvatskoj, gdje među 32 banke po veličini aktive IKB zauzima 14. mjesto. Ukupna aktiva krajem te banke prošle godine iznosila je 2,42 milijarde kuna, a ukupni depoziti 2,06 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije porasti veći od po 7 posto. U prvih pet mjeseci banka je zabilježila 22,1 milijun kuna bruto dobiti ili 3,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Predsjednik Uprave IKB Miro Dodić ističe da je IKB u većinskom domaćem vlasništvu, te da banka nema nikakvog inozemnog kreditnog zaduženja, niti je koristila bilo kakvu pomoć države. Otvaranjem poslovnice u Zagrebu, nakon istarskih, povoljnije kreditne linije žele ponuditi i zagrebačkim poduzetnicima i obrtnicima.

DUBROVNIK - Dubrovnik su u prvih šest mjeseci ove godine posjetila 224.403 turista, što je 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a 741.817 noćenja u svim oblicima smještaja povećanje je za sedam posto, objavila je dubrovačka Turistička zajednica. Među turistima sa više od 89 posto zastupljeni su gosti iz inozemstva. Najbrojniji posjetitelji Dubrovnika u prvoj polovici godine bili su Britanci sa 10,8 posto udjela, te Francuzi s 9 posto udjela u ukupnom ostvarenju, zatim domaći turisti, te gosti iz Njemačke i Španjolske. Najviše je gostiju boravilo u hotelima, 190.888 ili 10 posto više nego prošle godine. I u drugim oblicima smještaja bilježi se pozitivan trend osim u kampovima gdje je gostiju bilo manje nego prošle godine.

ZADAR - Bez posebnih prigodnih svečanosti, u turističkom naselju Punta Skala u Petrčanima pokraj Zadra otvoren je hotel Iadera, prvi hotel s pet zvjezdica u Zadarskoj županiji i općenito srednjoj Dalmaciji. Hotel ima 260 luksuzno opremljenih soba i apartmana, konferencijski prostor te SPA centar na šest tisuća četvornih metara. Hotel je u vlasništvu austrijske hotelske kuće Falkensteiner. Vrijednost ulaganja u resort Punta Skala, gdje je prošle godine otvoren i hotel Diadora sa četiri zvjezdice i 250 soba, iznosi oko 220 milijuna eura.

ZAGREB - Zadnjeg trgovinskog dana ovoga tjedan na Zagrebačkoj burzi postignut je redovni promet od svega 10,5 milijuna kuna, uz rast dioničkih indeksa. Crobex je u odnosu na četvrtak povećan za 0,26 posto, na 2.236,62 boda, a Crobex10 je porastao za 0,20 posto, na 1.210,10 bodova. Promete veće od milijun kuna imale su samo dvije dionice. Dionicom HT-a trgovalo se za 2,1 milijun kuna, a cijena joj je povećana za 0,38 posto, na 257 kuna. Cijena dionice Đuro Đaković Holdinga, koji je danas najavio sklapanje poslova s Janafom i HŽ-om, porasla je za 6,31 posto na 64,85 kuna, a imala je promet nešto veći od milijun kuna. Cijena dionice Magme u odnosu na jučer povećana je za 23,91 posto, na 8,50 kuna, uz promet od 757 tisuća kuna. Rast cijene od 0,96 posto ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe, na 259,47 kuna, uz promet od 652,4 tisuće kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 53,9 milijuna kuna, a ponuda 288,9 milijuna kuna. Najviše je, 22,9 milijuna kuna, plasirano putem prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,19 na 0,20 posto. Plasirano je i 15 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,13 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 38,9 milijuna kuna, a pritom je 15 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna stopa pala je s 1,48 na 0,57 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙