FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OSIJEK/VINKOVCI - Žetva pšenice u Hrvatskoj privodi se kraju, u nekim je županijama kao u Osječko-baranjskoj danas završena u potpunosti, dok je na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom kraju. Po podacima Ministarstva poljoprivrede sa ukupno zasijanih 131.000 hektara očekuje se urod od 751.800 tona pšenicem, uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru. U Osječko-baranjskoj županiji sa 45.000 hektara proizvedeno je oko 250.000 tona pšenice, što je više od očekivanog, prinosi se kreću oko pet tona na obiteljskim gospodarstvima do iznad šest tona u velikim sustavima. Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Osijek, ističe da je pšenica odlične kvalitete, vlažnost zrna je oko 13 posto, a primjesa ima do pet posto. Žetva pšenice na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom je kraju, a ostvareni prinosi kreću se između četiri i sedam tona po hektaru, saznaje se od Luke Lešića iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Vukovarsko-srijemske županije. Prinosima od četiri do sedam tona po hektaru ovogodišnja je žetva jedna od nauspješnijih do sada, ocijenio je Lešić. Očekuje se kako bi žetva pšenice na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji mogla završiti do kraja tjedna. Procjenjuje se kako je tom žitaricom u toj županiji zasijano između 32.000 i 35.000 hektara.

ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je do danas je zaprimila 1.012 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita od čega je već odobreno njih 941, a ukupni je iznos odobrenih subvencija oko 16 milijuna kuna, podaci su iznijeti na današnjoj sjednici Vlade koja je izviještena o provedbi Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Kako je za državno subvencioniranje stambenih kredita planirano ukupno 19 milijuna kuna, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić predložio je zaključak prema kojem bi se osiguralo još oko devet milijuna kuna kako bi se mogli u potpunosti ili najvećoj mjeri realizirati zahtjevi koji se očekuju. "Prihvaćamo prijedlog o eventualno mogućim dodatnim sredstvima, ali to je moguće samo dodatnom racionalizacijom i uštedama", odgovorila mu je premijerka Jadranka Kosor. Bačić kaže kako je vrijednost stambenog fonda po odobrenim kreditima oko 455 milijuna kuna. Ističe i da, prema do sada odobrenim kreditima, prosječna cijena četvornog metra stana iznosi 1.384 eura, što je za oko 420 eura po kvadratu manje od prosjeka u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas da Vlada čini sve da sačuva proizvodnju i radna mjesta u Diokiju. Upitan kako će se Vlada postaviti u slučaju Ine i Diokija, u kojem je Ina pokrenula postupak prisilne naplate više od 68 milijuna kuna koje joj Dioki duguje za isporučeni etan i prirodni plin, Popijač je rekao da Vlada od samo početka problema, početkom godine, nastoji biti uključena u njegovo rješavanje. Vlada od samog početka problema nastoji biti uključena u njegovo rješavanje s obzirom na situaciju velikih dugovanja koje Dioki ima prema bankama, HEP-u, drugim dobavljačima, i isto tako prema Ini i Prirodnom plinu, a sve u svrhu sačuvanja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta, rekao je Popijač novinarima ispred Banskih dvora. "Sve ono što se događa u procesu s bivšim, odnosno sadašnjim vlasnikom i odnosima, to u ovom momentu, barem što se tiče ministarstva, nije u prvom planu. Zaista želimo iznaći načina kako da sačuvamo i proizvodnju i izvoz, a naravno ključna su radna mjesta", rekao je Popijač odgovarajući na pitanje o najnovijim problemima s tvrtkom Dioki, koja je u vlasništvu Roberta Ježića. Upitan o prosvjedu radnika kaštelanske tvrtke "Adriachem" kazao je da kontinuirano razgovaraju s predstavnicima te tvrtke i da se radi na tome da radnici dobiju zaostale plaće. Vjerojatno konačno rješenje će morati biti otvaranje stečaja, rekao je.

KOPRIVNICA - Glavna skupština Podravke donijela je danas odluku da se dobit tvrtke iz 2010. u iznosu od 10,9 milijuna kuna rasporedi za pokriće gubitaka iz prethodnog razdoblja. Predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković kazao je da se kompanija financijski stabilizirala, što je pokazala i današnja Skupština koja je bila vrlo brza i efikasna. "Svakako ove godine želimo napraviti reviziju naše strategije i pripremiti sve za iskorak u 2012.", rekao je Vitković napominjući kako pod iskorakom misli na ulaganja u novu tehnologiju, sklapanje strateških partnerstva s tvrtkama u regiji, ulaganje u nove proizvode, inovacije i sve ono što ide za tim da Podravka postane veća, kvalitetnija i prava europska kompanija.

SPLIT/KAŠTELA - Radnici Adrichema iz Kaštela, njih oko 180, danas su u tome mjestu pola sata blokirali prometnicu izražavajući nezadovoljstvo odnosom vlade prema toj tvrtki koja je u većinskome vlasništvu države, koja im, kako tvrde, nije isplatila 12 plaća. "Za današnju blokadu prometnice odlučili smo se jer jučer u Zagrebu nije održan sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem o kojem smo se dogovorili na sastanku s njim održanom 6. srpnja, kad nam je rečeno da će tvrtka Adriachem ići u stečaj", rekao je sindikalni povjerenik u Adriachemu Željko Stojak. Ističe da radnici Adriachema traže da im se se isplati 12 neisplaćenih plaća te da im se u stečajnom postupku isplate otpremnine. "Spremni smo se dogovarati o visini otpremnine imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, ali su nam iz Čobankovićeva ministarstva, gdje je za jučer bio dogovoren sastanak koji nije održan, poručili da oni nemaju što više s nama pregovarati", rekao je Stojak i dodao da ih je to prisililo na današnji prosvjed i blokadu prometnice u Kaštelima.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u svibnju je u odnosu na travanj bio nominalno veći za 1,4 posto, a realno za 0,9 posto, dok je u odnosu na svibanj 2010. nominalno porastao za 4,3 posto, a realno za 1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u svibnju u odnosu na travanj nominalno porastao u većini trgovačkih struka. Na godišnjoj razini, u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je porastao u 11 trgovačkih struka, najviše u prodaji alkoholnih i drugih pića, za 18,2 posto. Prodaja motornih goriva i maziva povećana je za 13,4 posto, duhanskih proizvoda za 9,6 posto, motornih vozila za 8,5 posto, željezne robe, boje i stakla za 8,3 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 8 posto itd. Maloprodaja je u svibnju na godišnjoj razini pala u sedam trgovačkih struka, a najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, 14,1 posto i prodaji električnih aparata za kućanstvo, za 10,1 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren redovni promet od svega 7,4 milijuna kuna, Crobex je pao za 0,19 posto, na 2.196,73 boda, a Crobex10 smanjen je za 0,09 posto, na 1.187,12 bodova. Samo su dvije dionice imale promete nešto veće od milijun kuna. Dionica HT-a ostvarila je 1,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je smanjena za 0,19 posto, na 255,52 kune. Promet od 1,1 milijun kuna imala je dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena pala za 2,91 posto, na 300,01 kunu. Dionicom Petrokemije danas se trgovalo za 903 tisuće kuna, a cijena joj je porasla za 1,51 posto, na 202,01 kunu. Ostale dionice imale su znatno manje promete.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno svega 12 milijuna kuna pozajmica, a prosječna kamatna stopa je pala ispod 1 posto. Danas je prijavljeno 62 milijuna kuna potražnje, što je 35 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je bila 212 milijuna kuna, što je 13,5 posto manje. Najviše je plasirano pozajmica s rokom vraćanja za tjedan dana, u visini od 7 milijuna kuna, i to po kamatnoj stopi od 1 posto. Prekonoćnih pozajmica, pak, ugovoreno je 5 milijuna kuna, po cijeni od 0,4 posto, što je 0,16 posto više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 12 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je smanjena s jučerašnjih 1,46 na 0,75 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙