FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro se u ponedjeljak spustio s najviše razine u mjesec dana prema dolaru, nakon što je agencija Standard & Poor's upozorila da bi Grčku mogao snaći "selektivan bankrot", no podršku mu daju očekivanja novog paketa pomoći. Euro je nakratko danas zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru od 1,4580 dolara, budući da su popustile bojazni od bankrota Grčke u skorijoj budućnosti i od širenja problema na druge zemlje eurozone. No, nakon upozorenja S&P-a njime se trgovalo po 1,4504 dolara, na dnevnom gubitku od oko 0,1 posto. Jedinstvena valuta zabilježila je i najvišu razinu u pet tjedana prema švicarskom franku od 1,2346 franaka. Dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 80,67 jena. Obujam trgovanja bio je nešto slabiji zbog američkog državnog praznika Dana neovisnosti. U subotu su ministri financija eurozone odobrili isplatu nove tranše kredita Grčkoj od 12 milijardi eura kako bi se izbjegao njezin bankrot, no i dalje joj treba novi paket zajmova čija bi se vrijednost mogla izjednačiti s prvim, što znači da bi se mogla kretati oko 110 milijardi eura. Podršku euru pružio je prošlotjedni prolaz novog paketa mjera štednje u grčkom parlamentu, a poticaj dobiva i od očekivanja da će Europska središnja banka na ovotjednom sastanku podići ključne kamatne stope.

BRUXELLES - Očekuje se da će eurozona na sastanku zakazanom 11. srpnja postići napredak u razgovorima o novom paketu pomoći za Grčku, ali trebat će još nekoliko tjedana da se definira uloga privatnog sektora, objavila je u ponedjeljak Europska komisija. Upitan na brifingu hoće li odluka o novom paketu pomoći Grčkoj biti donesena na sastanku ministara financija eurozone idućeg ponedjeljka u Bruxellesu, glasnogovornik povjerenika EU za monetarnu politiku Amadeu Altafaj odgovorio je: "Očekujemo potreban napredak na tom sastanku eurogrupe kako bi se razjasnile temeljne crte novog programa". Ministri financija eurozone zaključili su pak u telekonferenciji održanoj tijekom vikenda da će im trebati dva tjedna da zaključe pregovore, signalizirajući time da odluku ne treba očekivati idućeg ponedjeljka. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble naznačio je da će dogovor vjerojatno morati pričekati jesen. Europski diplomati natuknuli su da bi mogao biti postignut do rujna.

FRANKFURT - Oko 10 posto europskih osiguravatelja podvrgnutih provjeri otpornosti na rizik nema dovoljno kapitala da izdrži iznimne gospodarske šokove, pokazali su rezultati koje je u ponedjeljak objavio europski regulator za osiguravatelje i mirovinske fondove (EIOPA). Provjera je obuhvatila 221 osiguravatelja i reosiguravatelja, koji čine oko 60 posto ukupnog tržišta osiguranja u 27 zemalja članica Europske unije, te u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Poduzeća su ocijenjena na temelju strožih kriterija za kapital, koji će stupiti na snagu u siječnju 2013. u sklopu zakonskog okvira Solventnost II. U kategoriji testiranih osiguravateljskih kompanija podaci su pokazali da oko 10 posto (ili njih 13) ne ispunjava minimalne kapitalne zahtjeve u slučaju nepovoljnog scenarija, navodi se u priopćenju. "Osiguravateljske grupe i kompanije koji nisu ispunile minimalne kapitalne zahtjeve pokazuju manjak solventnosti od 4,4 milijarde eura u slučaju nepovoljnog scenarija i manjak od 2,5 milijardi eura u slučaju inflacije“, navodi EIOPA u priopćenju. Scenariji provjere uključivali su i tržišne, kreditne i rizike povezane s osiguranjem. S obzirom na činjenicu da je 90 posto testiranih tvrtki prošlo provjeru, "općenito se može reći da će europski sektor osiguranja ostati snažan u slučaju velikih šokova", zaključili su u EIOPA-i.

MADRID - Broj nezaposlenih u Španjolskoj smanjio se u lipnju treći mjesec zaredom. Broj nezaposlenih pao je u lipnju za 1,62 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 4,12 milijuna, objavilo je ministarstvo rada. Broj nezaposlenih smanjio se u uslužnom sektoru, građevinarstvu i industriji. U prošlom se mjesecu tako broj nezaposlenih smanjio treći mjesec zaredom, nakon što je u ožujku dosegnuo 4,33 milijuna, najvišu razinu otkad su se 1996. počeli pratiti ti podaci. U prvom tromjesečju španjolska stopa nezaposlenosti desegnula je 21,29 posto i najviša je u industrijaliziranom svijetu, navodi se u odvojenom izvješću koje je objavio Nacionalni statistički institut. Nezaposlenost u Španjolskoj poskočila je nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 2008. godine.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙