FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro je u četvrtak dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u tri tjedna na međunarodnim tržištima valuta, poduprt prigušenim bojaznima oko Grčke nakon što je grčki parlament usvojio paket novih mjera štednje kako bi zemlja izbjegla bankrot. Eurom se tako oko podneva trgovalo po 1,4486 dolara, nakon što je nakratko prvi put od 10. lipnja prekoračio i razinu od 1,45 dolara. Europska jedinstvena valuta ojačala je i prema švicarskom franku, na 1,2080 franaka. "Iako je ishod glasovanja bio u skladu s očekivanjima, tržište potvrđuje da se rizici za euro povezani s grčkom dužničkom krizom smanjuju korak po korak", zaključio je Dai Sato, trgovac Mizuho Corporate Banka. Dodatnu potporu euru prema dolaru pružila su i optimistična tržišta dionica, koja su ojačala sklonost ulagača riziku, dodao je Sato. Euro je crpio potporu i iz očekivanja da će Europska središnja banka idućeg tjedna na redovnom sastanku ponovno podići ključne kamate u eurozoni. Funta se pak ponovno našla pod pritiskom budući da analitičari sada očekuju da će britanska središnja Bank of England i u dobrom dijelu iduće godine zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini od 0,50 posto. Funta je tako kliznula na 1,6022 dolara. Bila je na gubitku i prema euru, spustivši se na 90,41 penija za euro.

ATENA - Grčki parlament usvojio je u četvrtak zakon o provedbi mjera štednje u vrijednosti 28 milijardi eura u petogodišnjem razdoblju, ispunivši time uvjete međunarodnih zajmodavaca za isplatu nove tranše kredita. Premijer Georgios Papandreu osigurao je većinu od 151 zastupničkog glasa od ukupno 300 glasova u parlamentu za predloženi zakon. U srijedu grčki parlament usvojio je paket mjera štednje sa 155 glasova za i 138 glasova protiv. Mjere uključuju osnivanje agencije za privatizaciju državne imovine, pripremu privatizacije, povećanja poreza, ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru i propise u domeni socijalne zaštite. Usvajanjem zakona o primjeni tih mjera parlament je utro put isplati nove tranše međunarodnog kredita u iznosu 12 milijardi eura, koji je Ateni potreban kako bi platila račune. Ukupna je vrijednost međunarodnog paketa pomoći 110 milijardi eura. Međunarodni kreditori uvjetovali su isplatu te tranše grčkim usvajanjem paketa mjera štednje i pripadajućeg zakona o njihovoj primjeni.

LONDON - Britanski učitelji i javni službenici prosvjedovali su u četvrtak po gradovima diljem Velike Britanije protiv mirovinske reforme, otvarajući sezonu mogućih širih sindikalnih nemira zbog vladinih mjera štednje. Štrajkovi, po uzoru na slične prosvjede u ostatku Europe, prvi su u, kažu sindikalci, valu akcija protiv mjera britanske vlade za smanjenje mirovina u javnom sektoru. U povorci, zbog koje je zaustavljen promet u nekim od najprometnijih londonskih ulica, bile su tisuće radnika i njihovih pristaša koji su nosili transparente i glasno zviždali. Na prosvjedima u četvrtak okupio se samo dio radnika zaposlenih u javnim službama, no i ostali sindikati najavljuju štrajkove ako ne postignu dogovor s vladom.

RIM - Talijanska vlada sprema se usvojiti paket oštrih mjera štednje koje bi trebale zaštititi Italiju od dužničke krize nalik onoj grčkoj i eliminirati proračunski manjak. Vlada planira uštedjeti 47 milijardi eura kako bi do 2014. eliminirala proračunski manjak. Većina ušteda bit će ostvarena smanjenim proračunima ministarstava i tijela lokalne uprave, te smanjenjem poreznih olakšica za poduzeća i obitelji, kažu izvori u vladi. U tekućoj godini Rim cilja na manjak od 3,9 posto BDP-a, u odnosu na 4,6 posto u 2010. Tržišta i agencije za dodjelu rejtinga pomno prate prilike u Italiji. Tako su prinosi na 10-godišnje talijanske državne obveznice na aukciji održanoj u utorak dosegnuli najvišu razinu od listopada 2008. Agencije Moody's i Standard & Poor's upozorile su pak da bi mogle sniziti talijanski rejting budući da Rim ne uspijeva usvojiti reforme kojima bi srezao ogroman dug od 120 posto BDP-a.

BEOGRAD - Srbijanski Republički zavod za statistiku objavio je u četvrtak kako je realni rast BDP-a u Srbiji u prvom kvartalu 2011. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, iznosio 3,4 posto. U prvom kvartalu 2011. godine najveći rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u sektoru prometa i iznosio je 9,8 posto, a potom u sektoru opskrbe električnom energijom i plinom 7,5 posto. U odnosu na prethodni kvartal BDP je u prvom kvartalu 2011. godine porastao za 1,5 posto. Istodobno je zavod objavio da je kraljem travnja stopa nezaposlenosti iznosila 22,2 posto, što je porast nezaposlenosti u odnosu na listopad 2010. kada je taj postotak iznosio 19,2 posto. Stopa zaposlenosti u travnju 2011. iznosila je 36,2 posto, što je pad u odnosu na listopad 2010. kada je bila na razini od 37,7 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙