FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju daljnji pad

Autor: scvi
NEW YORK, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju danas nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom, jer se ulagači, zabrinuti zbog širenja dužničke krize u eurozoni, povlače iz rizičnijih investicija.

Dow Jones terminski indeks bio je u 13,00 sati u minusu 67, a Nasdaq indeks 16,25 bodova. S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 9,10 bodova.

Posljednjih dana cijene dionica pod snažnim su pritiskom zbog slabih makroekonomskih podataka iz američkog gospodarstva, a posebice zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku.

Jutros je novina ABC objavila da šest španjolskih banaka nije prošlo na 'stres testu', kojim se provjerava mogu li europske banke izdržati eventualno pogoršanje gospodarske situacije. Pod pritiskom su i dionice talijanskih banaka.

Jučer su, nakon hitnog sastanka, ministri financija eurozone poručili da su spremni spriječiti širenje dužničke krize povećanjem kriznog fonda za pomoć financijski oslabljenim članicama, te smanjenjem kamata i produljenjem rokova dospijeća kredita. Danas nastavljaju sastanak.

U Washingtonu se, pak, nastavljaju pregovori između Bijele kuće i Kongresa o smanjenju proračunskog deficita. To će biti već treći sastanak u isto toliko dana između predsjednika Baracka Obame i vodećih kongresnih zastupnika iz obje stranke.

Danas će američka središnja banka Fed objaviti i dijelove zapisnika sa sjednice njezinih čelnika krajem lipnja, koji bi možda mogli naznačiti daljnje poteze u monetarnoj politici Feda.

Strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni izazvala su danas oštar pad cijena dionica na europskim burzama. U 12,30 sati londonski FTSE indeks bio je u minusu oko 1,8 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC indeks potonuli više od 2 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙