FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oporavak cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 13. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Nakon šest tjedana gubitaka, na Wall Streetu raspoloženje investitora danas su popravile vijesti o novim spajanjima i preuzimanjima, pa američki terminski indeksi ukazuju na oporavak cijena.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 41 bod, a tehnološki Nasdaq 5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 3,4 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Danas su se razigrale aktivnosti spajanja i preuzimanja u korporativnom sektoru. Tako je VF Corp objavio da će preuzeti Timberland za 43 dolara po dionici, što je cijenu dionice Timberlanda podiglo za čak 45 posto u elektroničkom predtrgovanju.

Nadalje, švicarski Allied World Assurance Holding pristao je platiti za Transatlantic Holdings otprilike 3,19 milijardi dolara u dionicama. Osim u osiguravateljskom sektoru, vijesti o spajanju stižu i iz američkog sektora ugostiteljstva. Naime, Wendy's/Arby's grupa objavila je da prodaje većinski udio u lancu restorana Arby i to Roark Capital grupi za 430 milijuna dolara.

„Nakon šest negativnih tjedana na Wall Streetu, još nema znakova razrješenja europske dužničke krize niti pitanja maksimalne granice zaduživanja američke vlade. Tržište jest nervozno, no malkice preprodano. Ključna razina za S&P bit će 1.250-1.255 bodova, što predstavlja donju granicu njegova sadašnjeg raspona i tehničku podršku“, ističe Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo banke.

Danas nema značajnijih makroekonomskih objava, stoga će investitori biti fokusirani na nastavak rasprave u američkoj javnosti oko dopuštene granice zaduživanja vlade.

Investitore, naime, zabrinjava da SAD neće moći podmiriti neke svoje obveze ako se do 2. kolovoza ne podigne maksimalna granica zaduživanja tamošnje vlade. Sadašnja maksimalna granica, 14.294 milijardi dolara, dosegnuta je 16. svibnja.

Na europskim burzama indeksi raznoliko se kreću. Londonski Ftse indeks u minusu je 1,2 posto, na 5.287 bodova, dok je pariški CAC u plusu 0,18 posto, na 3.811 bodova, a frankfurtski DAX 0,16 posto,na 7.081 bodu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙