FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore zaokupile brige oko dužničke krize

Autor: scvi
NEW YORK, 11. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Terminski indeksi na Wall Streetu danas su znatnije pali jer su investitore ponovno zaokupile brige oko europske dužničke krize te zasjenile optimizam uobičajen na početku sezone objave zarada kompanija.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 104 boda, a tehnološki Nasdaq 27 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks spustio se 14,5 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je danas hitan sastanak najviših dužnosnika koji se bave dužničkom krizom eurozone, zbog zabrinutosti da bi se kriza mogla proširiti na Italiju, treće po veličini gospodarstvo u regiji.

Na sastanku će sudjelovati predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, predsjednik vijeća ministara financija regije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku.

U međuvremenu, trošak osiguravanja talijanskog državnog duga dosegnuo je rekordnu razinu, pri čemu su 5-godišnji CDS-ovi poskupjeli za 30 baznih bodova, te sada iznose 279 bodova. Porasli su i troškovi osiguranja kredita Grčke, Portugala i Irske.

Nadalje, godišnja inflacija u Kini dosegnula je u lipnju najvišu razinu u protekle tri godine, pokazali su podaci objavljeni u subotu. To, pak, povećava izglede da će kineske monetarne vlasti ponovno zaoštravati politiku, što negativno utječe na dionička tržišta.

Investitore zabrinjava i to što američki zakonodavci nisu uspjeli na sastanku u nedjelju postići sporazum o proračunu.

„U kratkome roku, što se tiče zabrinutosti, investitori imaju gotovo savršenu oluju“, ocjenjuje raspoloženje na Wall Streetu Oliver Pursche, predsjednik Uprave Gary Goldberg Financial Servicesa.

U takvim uvjetima u sjenu je pao početak sezone objave poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje. Danas bi aluminijski gigant Alcoa trebao izvijestiti, očekuju analitičari, o porastu prihoda u tome razdoblju za 20 posto, na 6,3 milijarde dolara, te skoku zarade za 21 cent, na 34 centi.

I na europskim burzama investitore zabrinjava produbljivanje dužničke krize u eurozoni. Tako je londonski Ftse indeks u minusu 0,73 posto, na 5.947 bodova, frankfurtski DAX 1,34 posto, na 7.303 boda, a pariški CAC 2,2 posto, na 3.825 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙