FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ojačali, no investitori su oprezni

Autor: scvi
NEW YORK, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su porasli na temelju dobrih makroekonomskih pokazatelja iz Kine, što je potaknulo investitore na povratak ulaganju u dionice.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 47 bodova, a tehnološki Nasdaq 11,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 9,5 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ipak oporavak cijena dionica vjerojatno će biti kratkotrajan, jer niz posljednjih pokazatelja ukazuje na slabljenje gospodarskog rasta, a investitori su fokusirani i na pad S&P indeksa nadomak 1.250 bodova - najniže razine od ožujka. Jučer na zatvaranju iznosio je 1.271 bod.

Rast industrijske proizvodnje u Kini za čak 13,3 posto danas je ipak dao kratkotrajni poticaj investitorima za ponovno ulaganje u dionice.

Dobro raspoloženje nije pokvario ni podatak o jačanju inflacije u Kini po najvećoj stopi u zadnje tri godine, zbog čega je kineska središnja banka podigla stopu obvezne pričuve za 0,5 posto.

„Vijesti iz Kine ponešto su ohrabrujuće unatoč podizanju obvezne pričuve. To signalizira da bi kinesko gospodarstvo moglo izbjeći oštro prizemljenje, što tržište raduje“, ističe Peter Cardillo iz Avalon Partnersa.

Od makroekonomskih pokazatelja, investitori danas očekuju objavu prometa u američkoj maloprodaji, proizvođačkim cijenama i poslovnim zalihama.

„Stvarni fokus tržišta bit će na činjenici da je tržište tehnički u korekciji te da ovoga tjedna istječu opcijski ugovori, stoga bi bilo kakva oporavak cijena dionica mogao biti kratkovječan“, dodaje Cardillo.

Istek opcijskih ugovora zaustavlja tržište bez obzira na fundamente, jer trgovci i investitori pokušavaju zadržati S&P 500 indeks na trenutnoj razini kako bi svoje špekulacije učinili profitabilnijima.

I na europskim burzama cijene dionica danas su u oporavku. Londonski Ftse indeks u plusu je 0,4 posto, na 5.797 bodova, pariški CAC 0,96 posto, na 3.844 boda, a frankfurtski DAX 1,64 posto,na 7.201 bodu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙