FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi signaliziraju nastavak pada

Autor: scvi
NEW YORK, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Terminski indeksi na Wall Streetu danas ukazuju na nastavak klizanja cijena dionica, zbog i dalje velike zabrinutosti investitora u vezi grčke dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je u minusu 21 bod, a tehnološki Nasdaq 3,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 1,4 boda i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Najvažniji svjetski burzovni indeksi dotaknuli su najniže razine u zadnja tri mjeseca, tečaj eura potonuo je na najnižu razinu prema dolaru u proteklih mjesec dana, dok su najkvalitetnije državne obveznice poskupjele uslijed rastuće zabrinutosti investitora oko situacije u Grčkoj.

Nemogućnost dogovora najvažnijih grčkih političkih stranaka o koalicijskoj vladi koja bi podržala stroge mjere štednje mogla bi izazvati nekontrolirana kretanja na tržištima, pribojavaju se investitori.

Grčki premijer Georgij Papanderu priprema se danas na kadrovske promjene u svojoj vladi, a gura dalje i prijedlog mjera štednje, koje od Grčke traže međunarodni kreditori u nastojanju da spase tu zemlju od bankrota.

„Svi, iz svakog ugla globalnog financijskog tržišta trebali bi pozorno pratiti zbivanja u Grčkoj. Smatramo da ovo razdoblje nalikuje zbivanjima uoči kolapsa Lehman Brothersa, gdje su svi bili na pojačanom oprezu, ali su prodavali doslovce u zadnjoj minuti“, stoji u bilješci stratega Deutsche Banka upućenoj klijentima.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava o broju izdanih građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća u SAD-a, podatka o tjednoj nezaposlenosti te Fedov indeks poslovne aktivnosti.

Europske su burze također pod pritiskom loših vijesti iz Grčke. Londonski Ftse trenutno je na gubitku 1,25 posto, na 5.670 bodova, frankfurtski DAX 0,8 posto, na 7.056 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 3.769 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙