FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BRUXELLES - Čelnici Europske unije službeno su u petak objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine. "Gospođo premijerko, imam čast, u ime 27 zemalja članica, u ime 27 šefova država ili vlada, prenijeti vam dobru vijest da će Hrvatska postati 28. zemlja članica. Želim vam čestitati od sveg srca na ovom postignuću koje omogućava Hrvatskoj da se u potpunosti priključi europskoj obitelji. To ne bi bilo moguće bez teškog rada hrvatske vlade, naroda i bez vašeg osobnog vodstva", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy obraćajući se premijerki Jadranki Kosor. Nakon što su na summitu EU-a prihvaćeni zaključci, odluka o Hrvatskoj je objavljena na svečanoj konferenciji za novinare u Vijeću EU-a na kojoj su sudjelovali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso, predsjednik mađarske vlade Viktor Orban i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Premijerka Kosor je zahvalila europskim čelnicima na potpori koju su davali Hrvatskoj na njezinu europskom putu, a posebno je zahvalila hrvatskim braniteljima. Rekla je i da ovaj "povijesno važan trenutak za Hrvatsku" šalje poruku njezinim susjedima da će im i kad postane članica i dalje pomagati i davati potporu "jer je to jedini put za trajan mir, stabilnost i prosperitet na jugoistoku Europe". Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je ovo "povijesni trenutak za Hrvatsku, zapadni Balkan i Europsku uniju".

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak u Dnevniku HTV-a kako u ovom trenutku i nije važno tko će potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom, iako je ponovo izrazila uvjerenost da će to biti ona. "Uvjerena sam da ću to biti ja, ali tko će potpisati pristupni ugovor u ovom je trenutku i nevažno", rekla je premijerka odgovarajući na pitanje voditelja. "Važno je da sve bude u interesu Hrvatske i da svatko od nas, pogotovo mi koji vodimo stranke i koji smo aktivni u političkom životu, sve svoje vlastite ambicije stavimo prije svega u službu države i da nijedna partikularna ambicija i stranački interes ne bude ispred državnog interesa", rekla je Kosor po povratku iz Bruxellesa, gdje su čelnici Europske unije službeno objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine. Premijerka je u razgovoru za HTV još jednom čestitala građankama i građanima RH na završetku pregovora, kao i svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos tom procesu, te onima koji su vjerovali da taj pregovori mogu biti završeni do kraja lipnja. Rekla je i da se već dulje vrijeme intenzivno radi na pripremi pristupnog ugovora. "Mislim da taj posao, što se Hrvatske tiče, može biti relativno brzo obavljen", rekla je premijerka. Potpisivanje ugovora očekuje se do kraja godine.

LJUBLJANA - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak u Ljubljani da odluka europskih čelnika u Bruxellesu, kojom se najavljuje završetak hrvatskih pregovora o članstvu do kraja ovog mjeseca i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine, ima povijesno značenje. Josipović je u Ljubljani prisustvovao proslavi 20. obljetnice neovisnosti Slovenije. "Mislim da jedni drugima možemo čestitati na jednoj važnoj fazi u našoj povijesti", rekao je Josipović, komentirajući vijesti iz Bruxellesa. "Uvijek ističem da nas bez obzira na uspjeh dosadašnjih reformi čeka i puno drugih stvari koje moramo napraviti, ne samo zbog Europske unije nego zbog nas samih. Siguran sam da će činjenica što zatvaramo pregovore dati dodatan vjetar u leđa europejstvu kod nas u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Josipović. Među ostalim, dodao je kako je siguran da će završetak pregovora biti poticaj da se referendum o članstvu u Europskoj uniji pripremi "na najbolji mogući način", kako bi on uvjerljivo uspio i kako bi se za članstvo u Europskoj uniji dobila uvjerljiva potpora hrvatskih građana.

ZAGREB - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano odluku europskih čelnika o završetku pregovora s Hrvatskom i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine nazvao je u petak u Ljubljani "prekrasnom viješću", a istodobno je slovenski premijer Borut Pahor iz Bruxellesa čestitao Hrvatskoj što će postati 28. članica EU-a. "Danas smo dobili tu prekrasnu vijest o dogovoru postignutom u Bruxellesu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Napolitano za posjeta Ljubljani gdje se nalazi na obilježavanju 20. godišnjice osamostaljenja Slovenije. Slovenski premijer Borut Pahor popodne je u Bruxellesu izjavio da čestita hrvatskoj vladi, a posebno premijerki Jadranki Kosor kojoj je jutros tim povodom poslao i buket ruža, na odluci Europskog vijeća po kojoj će Hrvatska uskoro zaključiti pristupne pregovore i 2013. postati 28. članicom Europske unije, javili su slovenski mediji. "To nije važna odluka, to je izuzetno važna odluka - za Hrvatsku, za regiju i za EU", izjavio je u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor, prenosi STA. Austrijski čelnici također su pozdravili današnju odluku. Austrijski kancelar Werner Faymann ocijenio ju je važnim signalom za zapadni Balkan, a austrijski predsjednik Heinz Fischer osobno je čestitao Josipoviću u ime Austrije na proslavi 20. godišnjice slovenske nezavisnosti.

ZAGREB - Završetak pregovora velik je dan za Hrvatsku, a simbolično je što se to događa o obilježavanju dvadesete godišnjice hrvatske državnosti, rekao je u petak za Hinu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. "Danas je velik dan za Hrvatsku i krasna je simbolika: dvadeseta obljetnica hrvatske državnosti i završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju", rekao je Jandroković. "Ulazak u EU 'točka je na i' svega što smo počeli prije 20 godina. 'Točka na i' stvaranja hrvatske države, međunarodnoga priznanja i pobjede u Domovinskom ratu. Svi danas imamo razloga za sreću i ponos", rekao je Jandroković. Po njegovim riječima, za taj uspjeh treba zahvaliti "hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te svim vladama koje su sudjelovale u procesima važnima za završetak pregovora".

ZAGREB - Hrvatska je u posljednjih 20 godina prebrodila mnoge izazove i danas joj je budućnost sigurna jer je članica NATO-a, a uskoro i Europske unije, kaže se u pismu američke državne tajnice Hillary Clinton koja je u petak čestitala Hrvatskoj Dan državnosti i 20. godišnjicu neovisnosti. "U ime predsjednika Obame i naroda Sjedinjenih Američkih Država, s radošću šaljem najbolje želje narodu Republike Hrvatske koji 25. lipnja slavi 20. godišnjicu neovisnosti. Na današnji je dan prije 20 godina pisana povijest, ali obilježen je i početak teškog razdoblja za Hrvate", kaže se u pismu Hillary Clinton. Hrvatska je prebrodila mnoge izazove i danas joj je budućnost sigurna jer je članica NATO-a, a uskoro i Europske unije, kaže se u pismu. Hrvatska je pokretač mira u regiji. Pomirba sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom za svaku je pohvalu, kaže se u pismu američke državne tajnice. I "diljem svijeta Hrvatska sudjeluje u rješavanju pitanja globalne sigurnosti kao saveznica u NATO-u i kao sudionica snaga ISAF-a u Afganistanu i drugim međunarodnim misijama". "Dok slavite Dan državnosti s obitelji i prijateljima, znajte da je SAD vaš partner i prijatelj", kaže se u pismu Hillary Clinton.

LJUBLJANA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji na poziv slovenskog predsjednika Danila Tuerka boravi u Ljubljani na svečanostima u povodu 20. obljetnice slovenske državne samostalnosti, izjavio je u petak poslije podne novinarima da Sloveniji čestita na rođendanu i uspjesima koje je postigla, te da su Hrvati i Slovenci oduvijek bili bliski. "Sloveniji želim sve najbolje", rekao je Josipović, dodajući da su Hrvatska i Slovenija u povijesti bile vrlo povezane. "Naše su zemlje bile na zajedničkom putu, a bit ćemo zajedno i u Europskoj uniji. Slovenija je zemlja s kojom smo vrlo povezani, ne samo kao država s državom nego i po odnosima naših ljudi. Sretan sam zbog naših susjeda Slovenaca i njihovih uspjeha, želim im sve najbolje", rekao je Josipović. Odnose dviju država Josipović je nazvao "vrlo dobrima".Između Hrvatske i Slovenije nema nikakvih važnih otvorenih pitanja, a pitanje granice uspješno je apsolvirano odlukom da se ide na arbitražu, objasnio je. "Arbitraža će donijeti neku odluku o granici, ali granično pitanje više nije predmet političkih rasprava", naglasio je Josipović.

SARAJEVO - Zamjenik ravnatelja policije ministarstva unutarnjih poslova Milijan Brkić, koji je u petak doputovao u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je kako Dragan Paravinja (43) za sada nema status osobe koja je osumnjičena zbog nestanka malodobne Antonije Bilić no policija ga ipak traži jer drži da bi on mogao pomoći u istrazi. "Paravinju tražimo prije svega zbog pomoći u rasvjetljavanju nestanka Antonije Brkić a ne zato što je on osumnjičen za neko kazneno djelo", izjavio je u Srpcu Brkić novinarima koji prate potragu dodajući kako će zbog toga za Paravinjom tijekom dana ipak biti raspisana tjeralica. Pojasnio je kako forenzička vještačenja ženskih vlasi pronađenih u kabini kamiona za kojega se drži da ga je vozio Paravinja još uvijek traju te da će za to trebati još nekoliko dana.Ravnatelj policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić kazao je pak kako očekuje da će Paravinja uskoro biti pronađen potvrdivši kako se potraga nastavlja. Policija za Paravinjom traga od četvrtka poslije podne kada je od nještana sela Donji Srđevići kod Srpca dobila obavijest da se on ondje nalazi. U petak je u jednoj kući u tome mjestu pronađena oproštajna poruka s Paravinjinim potpisom no autentičnost tog pisma u kojemu je bjegunac najavio i samoubojstvo još uvijek nije potvrđena.

ATENA - Zastupnici u grčkom parlamentu o petogodišnjem fiskalnom planu glasovat će 29. lipnja a 30. lipnja o odvojenom zakonu njegove provedbe koji detaljnije određuje mjere, rekli su agenciji Reuters dužnosnici grčkog parlamenta u petak. Dužnosnici su potvrdili da će sjednica 29. lipnja započeti u deset sati po lokalnom vremenu i da će se oko podneva zaključiti glasovanjem. Glasovanje se prvotno očekivalo početkom sljedećeg tjedna.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙