FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LUXEMBOURG - Ministri financija eurozone nakon maratonskog sastanka u Luksemburgu u ponedjeljak su rano ujutro odgodili odluku o 12 milijarda eura zajma Grčkoj, sve dok njezin parlament nove stroge mjere štednje, javljaju agencije. Radi se o posljednjoj tranši ranije dogovorenog plana Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o spašavanju Grčke vrijednog ukupno 110 milijarda eura. Atena je objavila da joj posljednja tranša treba do sredine srpnja kako bi izbjegla bankrot. Ministri financija eurozone nakon sastanka u Luksemburgu objavili su da će ta rata biti isplaćena tek pošto Grčka usvoji novu fiskalnu strategiju i zakone o privatizaciji. Istodobno je u Ateni počela trodnevna sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o programu premijera Georgea Papandreua kojim bi se povećanjem poreza, rezanjem javnih troškova i privatizacijom trebalo prikupiti 50 milijarda eura do 2015. godine. Ispred paralamenta okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika koji su zastupnicima poručili da su izdajnici i lopovi, te im jasno dali do znanja da ne žele nove mjere štednje. "Kako bi odobrili posljednju tranšu moramo biti sigurni da će grčki parlament usvojiti premijerov program pa smo odluku odgodili do početka srpnja", izjavio je belgijski ministar financija Dider Reynders.

MOSKVA - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priželjkuje novi mandat, ali ne u utrci protiv premijera Vladimira Putina, rekao je aktualni ruski šef države u razgovoru za britanski dnevnik Financial Times. "Smatram da je bilo koji čelnik koji zauzima funkcije poput predsjedničke jednostavno obavezan imati želju kandidirati se ponovo. No, to je nešto posve drugo od donošenja takve odluke", kazao je on Financial Timesu. "Odluka se razlikuje od želje", dodao je Medvedev i obećao da će svoj izbor objaviti "vrlo brzo". Ruski predsjednik naglasio je da ne želi na izborima biti suparnik Putinu, svojem prethodniku i aktualnom premijeru. "Vladimir Putin, moj kolega i stari prijatelj, i ja predstavljamo u cjelini jednu te istu političku snagu", kazao je on. "U tom kontekstu suparništvo među nama bilo bi loše za misije i ciljeve koje smo si postavili zadnjih godina. To, stoga, ne bi bio najbolji scenarij za našu zemlju", zaključio je Medvedev.

SINGAPUR - Globalno internetsko regulatorno tijelo (ICANN) odlučilo je u ponedeljak na sastanku u Singapuru reformirati sustav naziva internetskih stranica, dopustivši im da ubuduće završavaju riječima poput "apple" ili "orange" umjesto dosadašnjih sufiksa kao što su ".com" ili ".org". "ICANN je odlučio otvoriti sustav nazivanja ljudskoj imaginaciji. Današnjom odlukom poštuje se pravo kreiranja novih domena na bilo kojem jeziku ili pismu", rekao je predsjednik toga tijela Rod Beckstrom. ICANN će zahtjeve za novim domenama početi primati od 12. siječnja sljedeće godine. Stručnjaci smatraju da će velike korporacije ili gradovi biti prvi koji će poslati zahtjeve za novim generičkim domenama, što će vjerojatno rezultirati time da će adrese stranica ubuduće završavati nazivima brendova poput ".toyota" ili ".bmw" ili gradova kao, primjerice, ".newyork". Danas postoje svega 22 generičke domene - najpoznatije su ".com", ".org", ".info" ili ".gov" i uz njih 250 domena pojedinih zemalja poput ".us", ".uk" ili ".hr".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙